Pomen postavljanja mej v ljubezenskih razmerjih

Kaj sploh so tiste meje, o katerih tako radi govorimo, v odnosu med dvema odraslima človekoma, ki tvorita partnersko zvezo?

7. 1. 2012

Če poenostavimo, bi lahko rekli, da so meje tisti okvir, znotraj katerega je polje dovoljenih vsebin, tisto, s čimer se oba strinjata, obema ugaja in se vnaprej dogovorita, da bo za oba v redu.

Meje varnega polja v odnosu

Okvir teh dogovorov tvori varno polje, kjer delujemo tako, da smo zadovoljni, mirni in se čutimo spoštovane ter slišane, saj se dogovorov držita obe strani. Ko eden od partnerjev prekorači dogovorjeno mejo in prelomi dogovore, zaide na polje pritiska na drugega, izsiljevanja, poniževanja. Vse to povzroči velike stiske, frustracije in strah pri tistem posamezniku, ki se ne znajde v zmešnjavi in pritiskih, ki so povzročeni s tem premikom in zlomom mej.

Številna partnerstva na tej točki dosežejo dno in ni veliko možnosti, da bi se oblikovala na novo.

Zloraba v odnosu neti zamere

Kaj je bil razlog za prelom dogovorjenih okvirjev je naknadno težko ugotavljati in tudi partnerja sta v tem procesu že toliko zlorabljala drug drugega, da ne vidita preko težkih očitkov, jeze, krivde, žalosti in strahu.

Dejstvo je, da številni pari vedo, da se nimajo dobro, da drug v drugem izzivata najbolj težke in destruktivne težnje, a pomagati si kar ne moreta. Venomer vlečeta na plano stare zamere, očitki so vsak dan na vrstnem redu, razumevanja za spremembe ali trud na bolje ne naletijo vedno na odprta ušesa, tako da je negativen 'začarani' krog sklenjen.

Iskren pogovor je rešitev

"Da bi se izognili takšnemu nezadovoljivemu odnosu, predlagam, da se partnerja med seboj iskreno pogovarjata in da vedno znova definirata tiste meje, ki so vsakemu od njiju pomembne in ki so sprejemljive za drugega. Tako dosežene dogovore in okvirje za meje je pa seveda potem treba tudi spoštovati," je še povedala socialna pedagoginja Melita Kuhar Pucko, ki vodi projekt Svetovalnica.