Pogovorimo se o seksu in kontracepciji

Želimo te ozavestiti o kontracepciji in te izobraziti glede reproduktivnega zdravja in zdrave spolnosti. Zato, beri dalje ....

Pogovorimo se o seksu in kontracepciji (foto: shutterstock) shutterstock
17. 11. 2014

1. Bodi izobražena

Svetovni dan kontracepcije vsako leto pripravlja akcijo, ki poudarja, da je vsaka nosečnost zaželena, saj se po ocenah Svetovne zdravstvene organizacije zaradi neuspešnosti kontracepcije ali njene nepravilne uporabe še vedno zgodi 33 milijonov nenačrtovanih nosečnosti. Več informacij poišči na www.your-life.com.

2. Ne nasedaj mitom

Izberi zanesljivo metodo kontracepcije (tudi če morda dojiš).

3. Spoznaj vseh 15...

... metod kontracepcije, njihove prednosti in pomanjkljivosti ter obišči uradno spletno stran svetovnega dneva kontracepcije www.your-life.com, kjer boš dobila številne informacije o različnih metodah in tako izbrala kontracepcijo, ki je zate najustreznejša.

4. Mednarodne nevladne,

organizacije in organizacije, ki se ukvarjajo s spolnim in reproduktivnim zdravjem, podpirajo uporabo dolgoročne reverzibilne kontracepcije.

5. Dolgoročna reverzibilna kontracepcija...

... je ena najbolj zanesljivih in učinkovitih kontracepcijskih metod, ki so na voljo. Nekatere od teh metod so več kot 99-odstotno zanesljive pri preprečevanju neželenih nosečnosti.

6. 188 milijonov

nenačrtovanih zanositev vsako leto prepreči kontracepcija, zato je število splavov manjše za 112 milijonov, število umrlih novorojenih za 1,1 milijona in število smrti mater za 150 tisoč.

7. 53 milijonov

nenačrtovanih zanositev bi preprečili, če bi povsem zadostili potrebam po kontracepciji.

8. Kontracepcija, ki je na voljo v Sloveniji

(od najbolj zanesljive proti najmanj): vazektomija (sterilizacija moškega) – sterilizacija ženske – maternični vložek/intrauterini sistem s hormonom – tabletke – obliž – vaginalni obroček – kondomi – diafragma – naravne metode načrtovanja družine – prekinjen spolni odnos – spermicid.

9. 81 odstotkov žensk

je dejalo, da bi razmislile o kontracepcijski možnosti, ki je ne bi bilo treba dnevno, tedensko ali mesečno jemati, 80 odstotkov žensk pa je dejalo, da bi razmislile o zamenjavi kontracepcije, če bi zmanjšale vnos estrogena.

10. V svetovnem merilu še vedno

najpogosteje uporabljamo kondom (45 odstotkov), kontracepcijske tablete jemlje 22 odstotkov žensk, za prekinjen spolni odnos pa se še vedno odloča 13 odstotkov parov!

Ali si vedela?

Vsako leto rodi kar 16 milijonov najstnic, starih od 15 do 19 let.

V tej starostni skupini so smrti, povezane z nosečnostjo, vodilni vzrok smrtnosti pri mladih ženskah.Nenačrtovanih je več kot 41 odstotkov od 208 milijonov nosečnosti na leto, med njimi pa se jih skoraj polovica konča s splavom.

Takšne in drugačne statistike so še vedno problem tudi v razvitem svetu, enako pa velja za mit, da s seksom med menstruacijo ne boš zanosila. Cilj kampanje ob svetovnem dnevu kontracepcije je, da te seznani z vsemi možnostmi, ki jih imaš na voljo pri izbiri kontracepcijske metode. Zato tudi ni nenavadno, da kampanja letos poteka pod sloganom: "Tvoje življenje. Tvoja prihodnost. Kontracepcija –spoznaj vse možnosti".

Prevedla in priredila: Petra Arula

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri