Poglej, kaj si on v resnici misli, ko ti predlagaš uporabo kondoma

Ne boš verjela, a ključni stvari, ki mladostnikom stojita na poti do varnejše spolnosti sta pomanjkanje samozaupanja in slabo samospoštovanje. Se tudi ti kdaj 'odrečeš' uporabi kondoma, ker te partner tako prosi? Preberi, zakaj moraš biti pri tej odločitvi neomajna!

Poglej, kaj si on v resnici misli, ko ti predlagaš uporabo kondoma (foto: Profimedia) Profimedia
12. 5. 2016

Nova raziskava iz Durexa je osvetlila okoliščine in zmotna prepričanja, ki veliko mladostnikom, starih med 16 in 24 let, preprečujejo udejanjanje varne spolnosti.

Raziskava je nadgrajena tudi s filmom, ki prikazuje nerežirane izjave mladostnikov povezanih z različnimi tematikami spolnosti.

Poglobljena dvoletna raziskava, kombinacija vprašalnikov in intervjujev z mladostniki, je razkrila šokantno pomanjkanje znanja o spolno prenosljivih boleznih (SPB), nezaželjeni nosečnosti in prepričanjih, ki jih ima o spolnosti nasprotni spol.

Mladostniki vedo, da bi morali vsakič uporabiti kondom, toda strast pogosto premaga razum in tako pravila pogosto letijo skozi okno.

Zdi se, da se večina mladostnikov ne zaveda posledic nezaščitenega spolnega odnosa in/ali niso dovolj samozavestni, da bi vztrajali z uporabo kondoma.

To pomeni, da sprejemanjo tveganja, ki jih prinaša nezaščiten spolni odnos, pa se tega sploh ne zavedajo.

Razširjeno prepričanje 'to se meni ne bo zgodilo' in pomanjkanje znanja o tveganjih za SPB in nezaželjeno nosečnost, spodbuja tako imenovano 'kulturo nepremagljivosti'.

Te zanima, kaj si on v resnici misli, ko ti predlagaš uporabo kondoma? 

Oglej si video:

Dejstva so jasna.

40% spolno aktivnih mladostnikov med 16. in 24. letom je priznalo, da so že imeli spolne odnose brez kondoma z več kot eno osebo in 61% se jih je strinjalo, da ponavadi ne razmišljajo o kondomih, dokler jih dejansko ne potrebujejo¹.

Navkljub temu pa je le 14% sodelujočih dejalo, da so spolno prenosljive bolezni (razen HIVa in AIDSa) njihova največja skrb.

Manj kot četrtina jih je dejala, da je nezaželena nosečnost njihova največja skrb pri nezaščitenih spolnih odnosih.

Statistika in pogledi vprašanih nakazujejo na obseg trenutnih ovir, ki ovirajo pot k varnejši spolnosti. Skoraj polovica (48%) misli, da okužba s HIV-om ali AIDS-om ni nekaj, kar bi se lahko zgodilo njim ali njihovim prijateljem¹.

Ključno je samozaupanje!

Durex je prepričan, da sta raziskava in film povod za nov način spopadanja s tovrstnimi izzivi, ki vodijo v spreminjanje prepričanj mladostnikov o varni spolnosti.

Podjetje je lansiralo tudi celovit spletni portal, ki ponuja praktične in odkrite nasvete o spolnosti in razmerjih. Portal vključuje praktične nasvete, članke in video vsebine o temah, kot so: zaupanje vase, varna spolnost, SPB in nezaželjena nosečnost.

Durex si želi razbiti mite o tem, kako se fantje počutijo, ko dekle vztraja glede uporabe kondoma. Raziskava je razkrila, da je prvoten pristop več kot tretjine fantov, da poskusijo odnos brez kondoma².

Toda posneti film prikazuje, da veliko fantov celo dodatno vzburi, če punca vztraja z uporabo kondoma. Kar 79% fantov je namreč dejalo, da jih vzburja, če punca vztraja glede uporabe kondoma².

Viri:
1. VIMN Ad & Brand Solutions Insight with Tapestry Research. Baza: 1,641; P16-24.
2. Winkle Toplines Report, 2015. Prepričanja, vpogled in razlog-za-verjetnost test v Angliji, Franciji in Italiji. P11.