Po tem se srečni pari razlikujejo od drugih parov

Po čem se srečni pari razlikujejo od drugih parov? V bistvu gre le za malenkosti – toda te so zelo pomembne! Spoznaj sedem zlatih pravil srečnih parov ...

Po tem se srečni pari razlikujejo od drugih parov (foto: Profimedia) Profimedia
23. 1. 2016

1 Pokaži dobrohotnost

Res je, da vsakdanje življenje ni vedno lahko, toda nekako gre. Pri premagovanju vsakdanjih težav pomaga posebna igrica.

Postavi se v vlogo 'tožnika', ki prikazuje napako partnerja: "Nikoli nima časa, vedno zamuja." Nato igraj branilca: "Ima zahtevnega šefa, dolgo pot domov, in če se potrudi priti iz službe prej kot sicer, s tem pokaže, da si želi vzeti čas za družino. Kako žalosten mora biti, da mu to tako malokrat uspe!"

Smisel vaje: nič ne bo videti le negativno. To bistveno pripomore k harmoniji.

2 Sprejmi razlike

On misli in čuti drugače kot ti! In to ne počne zato, da bi te jezil ali ker bi bili vsi moški zoprni, temveč prihaja do tega zato, ker sta dva različna človeka, ki imata pravico različno gledati na svet.

Včasih se zgodi, da ne moreta razčistiti vsega, zato je dobro, da se od časa do časa enostavno zadovoljita s tem, da nista enotnega mnenja.

3 Pokaži naklonjenost

Strokovnjaki vedo povedati, da potrebujejo moški trikrat več 'dokazov ljubezni' kot ženske, da se počutijo varne in ljubljene.

Pri tem ne pozabi: dotiki zanj štejejo več kot besede. Kratek poljub, objem, božanje – vse to ga bo osrečilo. In srečni moški so bolj pripravljeni na kompromise.

4 Izkoristi svobodo

Čudovito, če se zanimaš za partnerjeve konjičke. Toda za odnos je pomembno, da ohraniš lastne interese – in jih ne obesiš na klin le partnerju na ljubo.

Če se jim odpoveš, boš prej ali slej nesrečna. Pomembno je, da se jim ne odpoveš sama niti da to pričakuješ od njega.

5 Neguj rituale

Nedeljski zajtrk v postelji, enkrat mesečno večerja v italijanski restavraciji, vsakoletni konec tedna v Parizu.

Rituali so dragoceni, ker so nam v oporo in krepijo občutek povezanosti. Pokažejo nam, da nas partner potrebuje in bi z nami rad znova doživel te lepe trenutke.

6 Ohrani spoštovanje

Če si jezna, lahko to tudi pokažeš. Lahko tudi glasno. Toda brez zmerjanja pod pasom, brez žaljivk in brez strupenih pripomb.

Le kdor se obnaša spoštljivo, tudi notranje ohrani spoštovanje do drugega!

7 Ponudi podporo

Pari, ki delujejo kot ekipa, so nepremagljivi in imajo velike možnosti za dolgotrajno srečo!

To pomeni, da partnerju v težkih trenutkih tudi pomagaš – in z njim slaviš njegove uspehe. To lahko seveda pričakuješ tudi od njega!

Bonus zate: V & O

  • Zakaj je prav, da imamo določene zahteve do partnerja?

Ker je partnerski odnos preveč pomemben, da bi se človek zadovoljil s polovičnimi stvarmi. Kolikor več zahtevata drug od drugega, toliko močneje se obojestransko podpirata in toliko bolj zadovoljna sta oba. Kdor se v odnosu angažira, večinoma tudi veliko daje.

  • Kako najbolje izrazimo svoje želje?

Najprej je pomembna enakopravnost. Zahteve morajo veljati za oba. Od partnerja ne morete zahtevati, da ves prosti čas vlaga v vajin odnos, sami pa bi najraje preživljali dopust ločeno. V splošnem veljajo znana komunikacijska pravila: ne izbruhnite kar tako, ustvarite dobro vzdušje za pogovore, govorite o svojih in njegovih občutkih, brez očitkov in obtoževanj.

  • Kje so meje?

Odnosu lahko škodite, če niste izpolnjeni ali ste iracionalni. Pričakovati od partnerja, da bo bral vaše želje, je tako nesmiselno kot zahteva, da se nikoli ne bosta prepirala. Zaradi takšnih pričakovanj smo ponavadi razočarani.

Preberi še: 5 razlogov, zaradi katerih razpadejo tudi najboljša razmerja