"Ko sem po smrti moža znova šla na zmenek, nisem pričakovala, da bom ..." (izpoved 39-letnice)

"Nisem bila prepričana, če lahko moje srce preživi še eno izgubo ..."

"Ko sem po smrti moža znova šla na zmenek, nisem pričakovala, da bom ..." (izpoved 39-letnice) (foto: Profimedia) Profimedia
23. 1. 2023

Lahko bi rekla, da sem bila ena izmed srečnic, saj sem svojega moža spoznala že pri rosnih 22 letih in vse od takrat ostala z njim. Nato pa je umrl.

Z možem sva imela res eno veliko pravljico, vse je bilo super, nato pa so mu odkrili agresivnega raka na možganih. Svet se nama je podrl. Manj kot dve leti pozneje po novici, ki nama je svet obrnila na glavo, je umrl.

Pri svojih 39 letih sem prvič, odkar sem vdova, šla na zmenek.

Za zmenkovanje sem se odločila leto in pol po smrti, ampak še takrat nisem bila čisto pripravljena. Na žalost je bila ravno takrat pandemija in zmenkovanje zaradi tega zelo oteženo, no, pa še zelo mlada nisem bila več. Prek aplikacije sem se dogovorila za srečanje na prostem, ampak še vedno sva morala ohranjati predpisano razdaljo.

Medtem ko se je moj svet podiral, sem sama delala majhne korake naprej.

Moški, s katerim sem se dobila, ni bil moj mož ali oče mojih otrok ali nekdo, s katerim sem si kar desetletje ustvarjala življenje, a vendarle je bil oseba, ki sem jo kot prvo spustila v svoj svet. Nisem bila prepričana, če lahko moje srce preživi še eno izgubo.

Ampak ... zaradi vsega tega sem se veliko časa prepričevala, da ne potrebujem več in da me ne moti, da ne prebolim izgube. Opravičevala sem se za trenutke, ko se besede niso ujemale z dejanji, in racionalizirala prizadeta čustva. 

Sčasoma pa so težave postale prevelike, da bi jih prezrla, in novo razmerje se je končalo s hlipanjem med poznim nočnim telefonskim klicem.

V trenutku sem obžalovala, da sem se odločila, da se zopet odprem ljubezni. Ker pa nisem prebolela Matta, tokrat nisem razlikovala izgube moža in fanta. Če dobro poznaš žalost, potem veš, da se takrat tvoje telo ne odziva na logično razmišljanje.

Moj prvi razhod po Mattu me je tudi naučil dragoceno lekcijo o pritisku, ki sem si ga povzročala od moževe smrti.

In kako sem prebolela ponovni razhod?

Bila sem v redu. Tudi moji otroci so bili v redu. Življenje se je nadaljevalo in čisto prav je, da sem vmes odšla po napačni poti. 

Končno sem spoznala, da sem si morala najprej odpustiti svoje napake in zdaj sem korak bližje življenju, ki ga želim živeti. Pomembno pa je vedeti, da je ljubezen izven našega nadzora.

Morda te zanima tudi: "Mož mi je lagal, da ima v stanovanju najemnika, v resnici pa ..." (izpoved Slovenke)

Preberi še: "Moža sem med pogovorom s sodelavko po telefonu slišala reči TO" (zapis zgrožene Slovenke)

Fotografije: Profimedia

Povzeto po Mična