Pijani zmenki, droge, seks: Kako daleč boš šla?

Užitki so super. Seks je nekaj fantastičnega. Ampak – ali je to, da se napiješ, zadeneš, nezaščitena seksaš s fanti, za katere komaj veš, kako jim je ime, in čez dve uri kot nora iščeš tabletko proti zanositvi, gel proti srbenju in številko svojega ginekologa, nekaj lepega?

Pijani zmenki, droge, seks: Kako daleč boš šla? (foto: Chris Clinton, Blossom Berkofsky, Shutterstock) Chris Clinton, Blossom Berkofsky, Shutterstock
24. 7. 2012

Ko smo se po eni od novinarskih konferenc z ginekologinjo, farmacevtkami in drugimi strokovnjaki zapletli v pogovor in sem povedala, da sem s Cosmopolitana, so me obsule z besedami, ki jih nisem pričakovala:

"Prosimo, pišite o spolno prenosljivih boleznih in tem, da naj dekleta spoštujejo svoja telesa – mladi so čisto ponoreli, kondomov sploh ne uporabljajo več, sredi noči dekleta prihajajo v lekarne, naj jim hitro nekaj damo, saj so nezaščitene spale z več fanti v istem večeru, ali pa da ne zdržijo do obiska ginekologa, ker jih tako srbi in peče. Jutranja tabletka je postala samoumevna, kot bi bila kontracepcija, le v koprskem območju pa je lani splavilo 14 13-letnic. Upad prodaje kondomov je na slovenskem trgu očiten."

Pet na noč

"Kaaaaj? Kar mimogrede rečejo v lekarni, da so bile s petimi v enem večeru?" povprašam strokovnjakinje, ki le prikimajo in dodajo:

"Nič jim ni nerodno, saj ne spoštujejo svojih teles, pridejo le, ker se bojijo, da bi zanosile, ali ker imajo resne težave zaradi spolno prenosljivih bolezni."

Pa se to dogaja le v Ljubljani?

"Kje pa, po vsej Sloveniji, tudi v najbolj 'zakotnih' predelih. V lekarnah prodamo veliko več jutranjih tabletk, ki bi morale biti le izhod v sili, kot pa kondomov! Dekleta ne vedo, kako škodujejo svojim telesom!"

Seks na eks

Potem spoznam dve simpatični, luštni in zgovorni 22-letni študentki. Ena je samska in pravi, da je zelo težko dobiti fanta – da bi vsi samo seks brez obveznosti. In če ne greš v posteljo z njim, bo poiskal mlajšo, ki ji je vseeno.

V pogovoru sklenemo, da bo pravi že počakal, in če punco spoštuje, ne bo drezal vanjo, dokler ne bo pripravljena – prepričana v zvezo, zaljubljena do ušes in da bo komaj čakala, da se bo zgodilo.

Donhuani na pohodu

In potem ugotovimo, kako lahko je dekleta zapeljati, kako lahko je naša srca priklopiti na najvišjo frekvenco in nam sleči hlačke. Predvsem mladim dekletom, ki niso vajena romantične pozornosti – pelje te na grad, morda celo na morje, na kozarec šampanjca ali večerjo in misliš, da je tvoj princ na belem konju.

A to je le izurjena taktika, ki deluje, tvoje telo je uporab­ljeno, srce prizadeto, v njegovem blokcu pa zarisana ena črtica več, s katero se lahko pohvali v družbi.

Črtice za črtice

Če si prežurirala vso noč, popila koktajl, dva, tri preveč in te še ne vleče domov, te čaka nova ekstaza – fant, ki te želi podreti! Seveda bi to rad naredil skupaj s tvojo prijateljico – sta za eno črtico?

"Najprej alkohol, potem kokain in nato seks, pri katerem nam punce delajo, kar si zaželimo!" so navdušeni frajerji, ki si s črtico kokaina narišejo še eno črtico, po navadi kar na stranišču ali v avtu.

Če je tvojih črtic preveč ...

"Moja sestrična je bila še pred enim letom najbolj mamasto dekle v vasi, zdaj pa pleše napol gola z dekliško skupino po različnih dogodkih in samo čakam, kdaj bo pristala v klubih. Ker se je dvakrat opekla z neresnima tipoma, je nihče več noče za punco, vsi pa bi jo položili, se razume. In ona je vedno bolj slečena, pretirano seksi in pretirano naličena,"je potožila sogovornica, ki sestrične ne more prepričati, da si koplje srčno in telesno rano, saj mala plesalka še nikoli ni dobila toliko pocukrane pozornosti kot zdaj, ko je ugotovila, da je tipčkom zelo všeč, če se pred njimi zvija napol gola.

Vsi z eno, ena z vsemi

Ko padeš v nepravo družbo, si od vseh.

Podajajo si te kot žogo, in če si dovoliš, da s tvojim telesom tako ravnajo, ter upaš, da se bo enkrat nekdo odločil, da te vzame za punco, boš na svoje telo in svoje srce povsem pozabila.

Tudi če z njimi doživljaš orgazme, jih tvoje srce ne, in če si priznaš, tvoja nožnica verjetno ni navlažena, preden nista v hudi akciji (razen če jo je podmazal z alkoholom in drogami). To je tako, kot da bi on hotel seksati z mehkim.

Moški egotripi

Pa smo pri viagri, kamagri in drugih trdilcih. Kar tako, ker mu je luštno in ker jih lahko tako 'obdela' več hkra­ti ... Če ti je v redu, da fant potrebuje stimulanse, da lahko skače po tebi kot zajček, je to tvoja stvar. Ampak – kdo si ti v tej igri?

Le luknja, v katero vtika svojo umetno trdoto, ali ženska, ki zna moškega vzburiti, med katerima se dogaja drugačna kemija od tabletk in gelov, s katero letita v vesolje, ki ga naredijo vajina čustva in telesi z roko v roki?

Z roko v roki

Ja, lahko je tudi drugače. Lahko je ljubezen. Lahko so čustva. Lahko so nebesa, lepša in prava nebesa, a le če boš zaupala sebi, svojim čustvom, svojemu telesu. Ker obstajajo tudi fantje, ki si želijo punc z vsebino (in ne le s šminko).

In verjemi – obstajajo fantje, ki ne bi šli kar z vsako, tudi taki, ki si želijo otrok, pa pravijo, da je težko dobiti žensko, ki si želi družine, saj si vse želijo le zabave.

Torej – pokaži se v pravi luči – če bo odletel prvi, drugi, tretji blefer, nič za to, raje poslušaj svoje srce in pojdi naprej po svoji poti, na kateri boš srečala, ko bo čas za to, pravega moškega. Morda je pa že za naslednjim ovinkom – brž pot pod noge in ne ustavljaj se ob tipčku, ki te zaradi nezrelosti ne more čustveno potešiti, lahko pa ti v spomin pusti spolno bolezen.

Pijani zmenki

Kozarček ali dva te lahko spravita v seksi razpoloženje. Nič narobe ... Toda nič ne vpliva na tvojo sposobnost pametnega odločanja slabše kot zadetost.

Imeti spolne odnose znotraj širokega območja med 'malce vesela' in 'pravkar boš izgubila zavest' povečuje tveganje za spolno prenosljive bolezni. Bolj verjetno je, da ne boš vztrajala pri kondomu ali da ne boš vedela, ali ga je sploh pravilno nadel. Da ne govorimo, da zaradi dejstva, da nisi pri sebi, ne boš niti vedela, kaj se je zgodilo ali s kom.

Enkrat za trikrat

"Pri nezaščitenih spolnih odnosih si izpostavljena najrazličnejšim tveganjem, saj prisotnost ene same spolno prenosljive okužbe, npr. majhne bradavičke na spolovilu, že pomeni, da si se obnašala tvegano in si se hkrati s humanim virusom papiloma lahko okužila s celo več spolno prenosljivimi okužbami hkrati, med njimi lahko tudi z virusom HIV ali s hepatitisom B. Ti dve okužbi lahko mnogo let potekata povsem brez bolezenskih znakov in se ju zavedamo šele čez desetletje ali več, ko je že zelo pozno – ko se že razvije aids oz., v primeru hepatitisa B, rak na jetrih ali ciroza z odpovedjo delovanja jeter," opozarja prof. dr. Mojca Matičič, dr. med., zdravniki pa vedno bolj opozarjajo tudi na tveganje za raka v grlu, saj vedno več mladim puncam diagnosticirajo bolezen, za katero so včasih zbolevali le starejši kadilci in alkoholiki.

Vzrok? Tudi tukaj humani papiloma virus, direktno v grlo.

In tretja različica? Rak na črevesju – zaradi humani papiloma virusa – če se greš analni seks brez kondoma, je tveganje veliko.

Se želiš testirati za spolno prenosljive okužbe?

"Ob vsakem sumu na SPO ali nezaščitenim odnosu je edino varno to zaupati svojemu izbranemu osebnemu zdravniku, ki te bo napotil na zdravniški pregled k ustreznemu specialistu, najpogosteje k dermatovenerologu, lahko tudi infektologu ali ginekologu. Ambulanta za SPO je tudi na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana," razlaga Matičičeva, ki dodaja, da tvoj zdravnik na napotnici za specialista vedno označi nujnost pregleda. "Če si ustrezno zdravstveno zavarovana in se na pregled pri specia­listu v javni zdravstveni ustanovi priglasiš z napotnico, ti pregleda ne bo treba plačati."

Besedilo: Petra Arula, foto: Chris Clinton, Blossom Berkofsky, Shutterstock. Za pomoč pri pripravi članka se zahvaljujemo vsem sodelujočim, ki se zaradi specifičnosti članka ter zaupnih podatkov niso želeli izpostavljati, ter prof. dr. Mojci Matičič, dr. med., vodji ambulante za spolno prenosljive okužbe s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja na UKC Ljubljana.