Pet stebrov srečne zveze

Na začetku se zdi, da ljubezen uspeva kar sama od sebe ... potem pa se naenkrat ne zbudimo več z metuljčki v trebuhu, pojavijo se prva nesoglasje, prepiri in sprave.

Pet stebrov srečne zveze (foto: Profimedia) Profimedia
7. 4. 2016

Taktirko prevzame vsakdanjik, pojavljajo se dvomi. Kaj potem? Se je treba sprijazniti? Raziti?

Ne, obstaja tudi lepša pot.

Postavi močne temelje

Vadi uživanje v ljubezni in življenju s partnerjem. Za dobre temelje boš potrebovala teh pet stebrov:

1 Pogum za dvojec

Včasih se dva znajdeta skupaj, a hkrati še vedno živita vsak v svojem svetu. Ona ne ve niti, kakšen motor vozi on. On pa nima niti najmanjšega pojma, kaj je to joga.

Meniš, da to niti ni tako zelo pomembno? Res ni pomembno, ali gre za suzuki ali yamaho. Brez skrbi, nihče od tebe ne zahteva, da postaneš poznavalka motorjev ali pa da začneš meditirati. Odločilna je pripravljenost, da postaneš del življenje drugega. Le če boš dobro razumela partnerja, boš lah­ko razvila pravi občutek pripadnosti. Torej se premakni iz varne pozicije, pripoveduj o sebi, poslušaj ga. Močna nesoglasja naj postanejo skupni izzivi!

2 Prostor zase

Če si z nekom skupaj, to še ne pomeni, da vaju zanimajo enake stvari! Tudi ni treba, da vedno tičita skupaj. Prav nasprotno – to bi pomenilo odpoved samim sebi. In ta vedno vodi v nezadovoljstvo in dolgočasje.

Da ne bi prišlo tako daleč, moraš vedno poskrbeti, da si pustiš malce svobode – in to obojestransko! Kdor skrbi zase, se s tem tudi uči prepoznavati lastne potrebe in jih tudi izpolni. Človek je zadovoljen, uravnotežen – in tako na dobri poti do prave sreče!

3 Jasne besede

Brez kritike ne bo šlo prav nikoli, toda srečni pari vedo, da ta ne sme biti prepogosta. Tu mislimo na pogostost, s katero govorimo o napakah drugega in pa tudi na količino izrečenih besed. Za zlato pravilo naj velja – najprej v miru razmisli, kaj drugi želi. In nato partnerju kar najbolj kratko in precizno povej, kaj te moti. Idealno bi bilo, če vse skupaj pospremiš še z ljubeče formuliranim prosim ali pa celo s predlogom rešitve.

4 Brez laži!

Nič ni narobe, če nekatere stvari ohraniš le zase! Tudi če živiš v zvezi, si še vedno individum in imaš pravico do zasebnosti – pri stvareh, ki zadevajo le tebe!

Nekaj drugega pa so stvari, ki zadevajo vajin odnos. Takrat se moraš zavedati 'obveznosti' za odkritost. S partnerjem ti ni treba deliti vsake misli, povej pa mu o večjih temah, ki te zaposlujejo oziroma o njih razmišljaš. Na primer: če ti ni do spolnega odnosa, ti tega ni treba vedno povedati. Če pa gre za trajno nezanimanje za erotiko, moraš zbrati pogum in se o tem pogovoriti s partnerjem. Hinavstvo – ali celo laži so strup za ljubezen!

5 Pozitivni znaki

Seveda lahko v prav vsakem odnosu najdeš točke, ki niso ravno idealne. Toda to še ni razlog za to, da bi bila nesrečna.

Nesrečni smo zato, ker težavam, ki so deloma nerešljiva, dajemo prevelik pomen in se osredotočamo le na negativno. Pozitivne stvari nam avtomatično izginejo izpred oči. Toda takšen odnos lahko na srečo tudi spremeniš.

Vedno znova navajaj dobro in lepo – tako kot na začetku vajinega odnosa. Partnerju deli komplimente. Pohvali ga! Omeni tisto, kar je dobro. Tako boš izboljšala odnos. Tvoj partner bo zadovoljen, boljše volje in bolj prijazen.

Vir: Lisa

www.lisa.si

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri