Paulo Coelho: Ljubezen - Eros, Filos in Agape!

Ko je Paulo Coelho leta 1986 v spremstvu vodnika Petrusa prepotoval več kot 700 kilometrov dolgo pot od Francije do Santiega, je bilo eno velikih spoznanj s te poti, ki jih je zapisal v svoj knjižni prvenec Magov dnevnik, tudi spoznanje o ljubezni.

Paulo Coelho: Ljubezen - Eros, Filos in Agape! (foto: shutterstock) shutterstock
8. 8. 2012

Naj povemo, da v grščini obstajajo kar tri besede, ki opisujejo ljubezen:

  • Eros, ki predstavlja erotično ljubezen zaljubljenega para,
  • Filos, s katero so se nanašali na ljubezen do sorodnikov, otrok in prijateljev,
  • in Agape, ljubezen do stvarstva, življenja in vsega, kar je.

A ker gole definicije pristne duhovne iskalce puščajo hladne, si v nadaljevanju sposojamo nekaj odlomkov iz že omenjene knjige Paula Coelha, ki je ravno te dni izšla tudi v slovenščini.

"Videti je, da se ljubita!"

... je rekel Petrus in pomignil na mladoporočenca.

"In menita, da je ljubezen nekaj, kar raste. Kmalu pa se bosta sama prebijala skozi življenje, gradila hišo in postala del iste prigode. To ljubezen povzdigne in ji da vrednost. On bo še naprej gradil poklicno pot v vojski, ona pa je gotovo odlična kuharica in gospodinja, saj so jo že od otroštva vzgajali v ta namen. Spremljala ga bo, imela bosta otroke in se počutila, da sta zgradila skupno življenje, saj skupaj bijeta Dober boj. Kljub vsem težavam ne bosta nikoli nesrečna.

Zgodba, ki ti jo pripovedujem, pa bi bila lahko tudi drugačna. Morda bo on začutil, da ni dovolj svoboden, da bi lahko izživel ves Eros, vso ljubezen do drugih žensk. Ali pa bo ona začela čutiti, da je, da bi spremljala moža, zavrgla lepo poklicno pot in uspešno življenje. Tako se bo, namesto da bi stvari ustvarjala skupaj, vsak od njiju počutil na svoj način oropanega ljubezni. Eros, duh, ki nas združuje, bo začel kazati le svoje slabe strani. In to, kar je Bog namenil človeku kot najplemenitejše čustvo, bo postalo vir sovraštva in uničenja."

Eros pokaže svoj najlepši obraz

... pokazal je na starejši zakonski par za eno od miz.

"In tudi ta dva, ki se nista prepustila hinavščini tako kot toliko drugih. Videti je, da sta delavca, ki ju je lakota in nuja primorala, da delata skupaj. Naučila sta se spretnosti, ki jih zdaj spoznavaš tudi ti, ne da bi kdaj slišala za RAM. Moč ljubezni namreč črpata iz svojega dela. In tu pokaže Eros svoj najlepši obraz, saj se je združil s Filosom."

"Kaj je Filos?"

"Filos je Ljubezen v obliki prijateljstva. To je tisto, kar čutim do tebe in drugih. Ko plamen Erosa ne žari več, zakonca drži skupaj Filos."

"Kaj pa Agape?" je bil neutruden s svojimi vprašanji Paulo Coelho ...

Za več o čudovitih spoznanjih na Jakobovi poti, ki pripada navadnim ljudem, pa: Magov dnevnik, Paulo Coelho