Partnerstvo je pot, ne cilj

Za začetek najprej poglejmo misel, iz katere izhaja naslov: »Življenje je pot, ne cilj«.

20. 12. 2013

Vsak od nas potuje po svoji poti življenja – eni bolj hitro, drugi bolj počasi, eni se veselijo vsak dan, drugi se jezijo in ne vidijo smisla, zakaj sploh hoditi po tej poti. Načinov potovanja je toliko, kot je ljudi na svetu. Bistvo pa je, da je to pot in ne cilj. Ko pridemo na cilj, se ta pot konča. Kako se bo pa pot končala, je odvisno od tega, kako smo prehodili pot.

Zato je dobro, da svoje življenje živiš vsak dan in vsak trenutek inse potrudiš, da bo le-to polno, kakovostno in zdravo. Če boš živela pošteno, z ljubeznijo do sebe in drugih ter z mirom v sebi, boš na cilj prispela srečna, izpopolnjena in mirna. Če boš pa vse svoje življenje tekala od ene obveznosti do druge, si kopičila le materialne dobrine, ob vsem tem pa pozabila nase in svoje bljižnje, boš na cilj prispela izmučena, naveličanain morda celo bolna. Torej naj ne botvoj namen, da čim hitreje prispeš na cilj, temveč da z veselim in suverenim korakom stopaš in se veseliš vsega novega, kar te še čaka na poti.

V tem duhu je tudi partnerstvo pot in ne cilj. Če boš hitela doseči cilj, torej partnerstvo, se lahko hitro zgodi, da se znajdeš z napačno osebo v odnosu. Ker se vama bo tako zelo mudilo v odnos, ne bosta imela časa za spoznavanje drug drugega – kdo je, kaj si želi v življenju in v partnerstvu, kakšen je njegov pogled na svet -, kaj šele, da bi si dala čas, da se začutiš, ali je to res fant, s katerim si želiš preživeti svoje življenje.

Vse v življenju pa potrebuje svoj čas – tudi stvari srca potrebujejo svoj čas, da dozorijo. Zato je prav, da ko srečaš osebo, ki ti je všeč, prestaviš v nižjo prestavo in z zmerno hitrostjo, tako ki obema odgovarja, da ne izgubita sebe, potujta naprej in se spoznavajta. Ta del poti lahko prehoditale enkrat in se nanjo ne moreta več vrniti, ko sta enkrat že v odnosu. To je namreč začetek partnerstva – obdobje, ko se postavljajo temelji za odnos. Če poskrbita, da so le-ti zdravi in trdni, bo takšen tudi vajin odnos. Partnerstvo je torej pot, na kateri spoznavaš samo sebe in drugega, kjer gre za prilagajanje in sklepanje kompromisov, spreminjanje svojih navad in prepričanj, komuniciranje in učenje, ob vsem tem pa se zabavaš in veseliš skupne rasti.

Tinkara Filač, zdraviodnosi.blogspot.com