Papagajski pari

Veliko parov, ki so videti kot dvojčki, je mogoče opaziti v Holivudu. Ker pa jih je Cosmo odkril tudi pri nas, se je podal v raziskavo, zakaj se partnerji kar naenkrat zlijejo v eno.

28. 12. 2006

Zadnje čase je v filmski deželi čez lužo vse več parov, ki se po kratkem času zveze začnejo preobražati v zrcalne podobe svojih partnerjev. Mnogo parov, ki bi jih postavili na dva nasprotna pola, se slej ko prej začne podobno oblačiti, uporabljati podoben besednjak ali razvije podobno vedenje.

Eden na videz nezdružljivih parov sta bila Gwyneth Paltrow in Chris Martin, ki sta bila na prvi pogled videti kot zvezdnika iz različnih svetov – holivudska dama in angleški roker. A kljub razlikam še danes uspešno ohranjata srečno zakonsko življenje. Morda bosta šla po enakih stopinjah tudi naša televizijska voditelja Katarina Čas in Lado Bizovičar.

Če se sprašuješ, zakaj se partnerji iz hiše odpravijo v podobnih oblačilih ali prevzemajo priljubljene konjičke svojih najdražjih, beri naprej, kajti Cosmo se je lotil poizvedbe in poiskal vzroke za takšno posnemanje!

Želimo si tisto, česar nimamo

Nekaj povsem običajnega je, da bi bila rada podobna osebi, ki ti je všeč. Že po naravi nas namreč privlačijo ljudje z lastnostmi, ki jih cenimo in občudujemo – z eno besedo takim osebam rečemo vzorniki, najdemo pa jih v predstavnikih obeh spolov, velikokrat tudi v partnerju. Ob pogostem druženju pozitivne lastnosti začnemo tudi oponašati in zato se razlike med partnerjema lahko hitro zabrišejo.

V opisanem primeru je končni rezultat pozitiven le, če se partnerja drug od drugega česa naučita. Na primer: če si po naravi živa in se hitro razburiš, si lahko izbereš mirnega fanta – v njegovi družbi boš postala sproščena in mirna. Zaradi posnemanja njegovih tehnik umirjanja si bosta kmalu podobna, velika verjetnost pa je, da bodo nanj delovale tudi tvoje ambicije in ga motivirale za aktivnejše življenje.

Samo pomisli na Demi Moore in Ashtona Kutcherja. Zdi se, da je Demi ob Ashtonu brezskrbnejša, on pa je povzel nekaj življenjskih nasvetov svoje prelepe žene in postal zrelejši in odgovoren fant oziroma kar vdan očim njenim trem hčerkam. Pri nas sta holivudskemu parčku najbolj podobna Tina Gorenjak in Mitja Okorn. Tina je ob Mitji razigrana in polna otroškosti, Mitja pa se je navzel odgovornosti in vzljubil Tinino hčer.

Partner iz nas izvabi samo najboljše

Včasih v razmerju ne gre za posnemanje partnerjevih kvalitet, ampak za razvijanjepotencialov, ki jih skrivamo v sebi. Če se v družbi najdražjega lahko razživiš kot dvorni norček, je jasno, da je tvojemu moškemu zabavna stran življenja blizu in veliko možnosti je, da te bo (tudi nenamerno) spodbujal k razvijanju humoristične žilice.

Smisel za humor je bil v tebi prisoten že prej, le zaradi neodobravanja nekdanjega si ga nisi upala izraziti. Za zgled primera sta holivudski parček Jenny McCarthy in Jim Carrey, ki sta drug ob drugem vedno razigrana. Ali pa Natalija Verboten, ki je ob novem fantu Dejanu zažarela in postala veliko bolj nasmejana in sproščena ženska.

Tipičen primer povzetega dobrega vpliva je Brad Pitt, ki je ob že vrsto let privrženi dobrodelnici Anglini Jolie razkril svojo človekoljubnost. Zdi se, da je bila vedno prisotna v njem, a je v času zakona z Jennifer Aniston nikoli ni postavil na prvo mesto. In ravno v tem je čar kakovostnih razmerij – da partner postane boljša oseba! Seveda pa proces ni vedno usmerjen v pozitivno smer, kajti tako kot se lahko povzamejo vrline, lahko partner postane žrtev šibkih lastnosti. Težavni glasbenik Pete Doherty je na primer premamil Kate Moss z žurerskimi navadami, pri nas pa se je slabega vedenja od svojega fanta navzela članica skupine Billy’s Private Parking Urška Majdič.

Poskušamo se prilagajati partnerjevemu življenju

Vsa uspešna razmerja zahtevajo določeno mero kompromisov in prilagajanja. Lepo je, da te zanimajo partnerjevi interesi, težava nastane le, če se začneš zaradi njega odpovedovati svojim in zaradi tega neopazno zdrsneš v kalup njegovih življenjskih rutin, prevzameš njegovo obnašanje in še huje – slog oblačenja.

Nekaj takega se je zgodilo Britney Spears, ko je bila pod vplivom moža Kevina Federlina – ob njem je popolnoma pozabila na skrb za svoj videz. Ali pa sladka ameriška igralka Sandra Bullock, ki je kar naenkrat postala voznica motorja kot njen soprog Jesse James. Pri nas se je Vesna Dolenc, ko je spoznala Jureta Jankovića, odpovedala pojavljanju v medijih in postala vzorna gospodinja in mati.

Če na silo poskušamo postati nekaj, kar nismo, oziroma ponotranjiti nekaj, česar ne čutimo, lahko v prihodnosti pride do težav. Slej ko prej se človek namreč pokaže v pravi podobi in takrat razmerje, ki je bilo osnovano na lažnih temeljih, postane ogroženo.

Skupni doživljaji nas naredijo podobnejše

Zagotovo poznaš pare, ki brez težav končujejo stavke drug drugega. Po določenem času, ko se par že dobro spozna in ima globoko mero zaupanja in nešteto doživetih izkušenj, obnašanje postane podobno, prav tako pa se v glavi pretakajo podobne misli. Če pa je par resnično dolgo skupaj, si golobčka lahko postaneta podobna tudi telesno.

Se sprašuješ, kako? Čustva, ki jih izraža obraz, postanejo pri usklajenih partnerjih podobna, posledično pa je tudi izražanje na obrazu enako. Med njimi so zagotovo David Moscow in Kerry Washington, ki sta si zelo podobna kljub drugačni barvi kože. Rande Gerber in Cindy Crawford se ujemata tudi v postavi.

Med našimi zvezdniki so si podobni pari Polona Juh in Saša Tabakovič, Borut in Britta Bilač ter Gregor Cimermančič in Špela Hrovat. Tudi Saša Lendero in Miha Herzog postajata podobna drug drugemu, prav tako Rebeka Dremelj in njen Sandi. Strokovnjaki v takšnem ‘papagajevstvu’ vidijo najbolj prisrčno obliko razmerij, saj se na obrazu zrcalita udobje in usklajenost ljubezenskega para.

Kratkotrajna ali dolgotrajna privlačnost

Ko si partnerja niti malo nista podobna in na videz nimata ničesar skupnega, njuna združitev temelji na osnovi kemije – čustvene, intelektualne ali seksualne. Pogosto je vzrok za druženje takšnih parov le kratkotrajna privlačnost, ki lahko s časom zbledi, če partnerja začneta spoznavati, da nimata skupnih ciljev in se oklepata le nečesa površinskega, za kar čutita, da ju trenutno povezuje.

Če se razmerje vrti samo okrog enega vidika življenja, je lahko hitro na preizkušnji. S takšno izkušnjo se najhitreje soočijo partnerji istih poklicev, razmerje brez sočnih razlik namreč nima osnove za trajnost. Mnogo pa je takšnih parov, ki kljub enakemu poklicnemu življenju gradijo trdna razmerja. Mednje lahko uvrstimo televizijska voditelja Petro Kerčmar in Uroša Slaka, pevca skupine Platin Simona Gomilška in njegovo ženo Diano Lečnik, glasbenika Natko Geržina in Zvoneta Tomaca ter igralski par Branka Đurića in Tanjo Ribič.

Tudi Anja Rupel in Aleš Klinar vztrajata v razmerju že od srednje šole, Nataša Tič Ralijan in Gašper Tič sta prav tako nerazdružljiva, razlikam pa se uspešno upirata tudi igralca Maša Derganc in Borut Veselko. Ti pari se zagotovo držijo pravila, ki ga upoštevaj tudi ti: Ne glede na vse ostani zvesta sami sebi!

Metka Pravst

Značke: pari

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri