"Odnos je bolj zanimiv, če dragemu določene stvari zamolčiš" (nasveti terapevtke za pare)

15. 8. 2021
"Odnos je bolj zanimiv, če dragemu določene stvari zamolčiš" (nasveti terapevtke za pare) (foto: Profimedia, Obdelava: Cosmo uredništvo)
Profimedia, Obdelava: Cosmo uredništvo

Dandanes vedno več (ne)srečnih parov obiskuje svetovalce za zveze, da bi njihova unija živahno napredovala. Izvoli, nekaj nasvetov terapevtke za pare, Esther Perel.

Veliko zaljubljencev namreč verjame, da odnos ostane bolj zanimiv, če se določene osebne informacije zadrži zase. To lahko resda zaiskri poželenje, lahko pa med tabo in tvojim partnerjem ustvari prepreko, ko se noben v odnosu ne more počutiti varno in ljubljeno.

Seveda je tudi v tem primeru najboljša zlata sredina: ti in tvoj ljubljeni potrebujeta drug o drugem vedeti dovolj, da se lahko povežeta na globlji ravni, a ne toliko, da drug o drugem vesta popolnoma vse.

To je napaka, ki jo v praksi pogosto vidimo – tipičen primer je ženska, ki je popolnoma šokirana, ko odkrije, da jo je njen fant varal, ker je bila prepričana, da ga pozna bolje kot on sam sebe.

A to je le iluzija. V realnosti je ona le nehala biti radovedna, on je ni več tako zanimal kot nekoč, zato se je izklopila in ni opazila znakov, da se je nekaj začelo spreminjati. Ko najdeš tisto sladko točko skrivnosti, boš izkusila zdravo ravnotežje med ljubeznijo in poželenjem, ki vama bo pomagala, da ostaneta srečna in negujeta erotično vez na dolgi rok.

Tu so preprosti koraki, ki bodo prinesli pozitivne spremembe v tvojo vsakdanjo interakcijo:

1. Opusti rutino

Vsak par prej ali slej spleza na tisto pregovorno kolo za hrčke (pomisli: večerja, TV, postelja in potem se vse skupaj ponovi). V tem, da veš točno, kakšna bo vsaka vajina noč, vsak vajin pogovor in vsak vajin seks, preden se vse skupaj sploh začne, ni ničesar privlačnega. Naredi vse, kar je mogoče, da pustiš nekaj prostora za nepričakovano.

Če živita narazen in se vsako noč slišita pred spanjem, naredita to vsakič od drugi uri. Če imata redni skupni zmenek s televizijo, se enkrat za spremembo podajta na sprehod in se kar med potjo naključno odločajta za cilj. Uporabita ta čas za pogovor, v katerem si dovolita, da vaju preseneti neka nova informacija.

Morda drug pri drugem odkrijeta zanimivosti, ki jih prej nista poznala.

2. Skoči na obisk

Prinesi partnerju kosilo na delovno mesto ali ga preseneti po koncu košarkaške igre s prijatelji, ki jo ima vsak torek zvečer. Pa čeprav si mu rekla, da ne boš mogla priti.

Tako postaneš oseba, pri kateri ni vsak naslednji korak popolnoma predvidljiv. Izkaži se kot tisto privlačno dekle, ki jo je težko natančno opredeliti. To pa je privlačno, saj sproži iskrico radovednosti o tem, kakšno bo tvoje naslednjo dejanje – na dober način, seveda.

3. Pokaži svojo igrivo stran

Ženske običajno instinktivno iščejo čudaško in zabavno v prijateljih (pomisli na prijateljice, s katerimi si deliš duhovita spletna odkritja), medtem ko v odnosu želijo tisto, kar je udobno in zanesljivo. Sporočilce, ki ga pošlješ partnerju, je zato prepogosto le suhoparno vprašanje o tem, kaj bo za kosilo, ali kratko obvestilo, da boš danes delala pozno.

Zato naslednjič, ko naletiš na nekaj smešnega, to namesto prijateljicam pošlji kar svojemu izbrancu. Tisti trapasti animirani GIF ali kakšen smešen video o nastopu ponesrečenega talenta bo priletel v njegovo naročje kot prijetno presenečenje in skrit namig, da misliš nanj.

4. Povej na papirju

Ob naslednjem velikem dogodku (obletnica, napredovanje v službi, diploma) namesto darila napiši svojemu dragemu ljubezensko pismo.

Ko pišemo besede na papir, komuniciramo drugače kot takrat, ko govorimo ali sestavljamo digitalno sporočilo. V tej potezi bo svojevrsten čar, ker je pisanje pisem danes redkost in branje na roko napisanih besed ima unikaten, erotičen pridih.

Pri tem vedi, da ni idealnega besedila, ki ga lahko napišeš v ljubezensko pismo. Bodi odprta v svojih mislih in razkrij svoja najgloblja čustva – o tem, kako ponosna si nanj, do tega, kako si želiš, da skupaj raziskujeta neodkrite seksualne kotičke vajinega odnosa. Ta tvoja nova stran ga bo popolnoma prevzela. 

Besedilo: Darjo Hrib
Fotografija: Profimedia

Preberi še: Za bolj sladek (in NE bolj umazan!) seks poskusita TOLE!

Priporočamo tudi: "Ja, bojim se resne zveze!" (iskrena izpoved naše novinarke)

Novo na Metroplay: ''Ko sestavljam meni, si že zamišljam, katero vino bo šlo lepo zraven.'' | Mojca Trnovec