Veš, zakaj zapreš oči, ko se poljubljaš?

Si kdaj pomislila na to, zakaj vselej zapremo oči, ko se čutno poljubljamo? Znanstveniki imajo zdaj odgovor. 

Veš, zakaj zapreš oči, ko se poljubljaš? (foto: Profimedia) Profimedia
22. 3. 2016

Tega enostavno ne zmoremo 

Ne, ne gre za to, da sta med poljubom s partnerjem preblizu, da bi se lahko gledala (dolgo so verjeli, da je skrivnost ravno v tem). Znanstveniki z londonske univerze Royal Holloway University so v novi raziskavi odkrili, da oči med poljubljanjem zapremo zato, ker ljudje nismo sposobni hkrati predelovati vizualnih informacij in otipljivih občutij, ki smo jih deležni med poljubljanjem.

Pa ne gre le za poljube, razlaga raziskovalka, dr. Sandra Murphy: "Znano je že bilo, da se pri zahtevnih vizualnih nalogah pri človeku zmanjšajo spoobnosti zaznavanja drugih vizualnih in zvočnih dražljajev. Naši raziskovalci so to zdaj razširili še na tipanje. To je še posebej pomembno, ko gre za varnostne sisteme."

Nekateri napredni avtomobili imajo na primer vgrajen sistem, ki sproži tipne dražljaje (na primer tresenje), če voznik zapelje s poti. Voznik bo te verjetno spregledal, če bo osredotočen na iskanje poti ali vožnjo skozi gosto meglo. 

V raziskavo sicer niso vključili poljubljanja - vključene v raziskavo so prosili, da na papirju poiščejo določene črke. Ugotovili so, da so bili manj dovzetni za tipne dražljaje medtem, ko so bili osredotočeni na to nalogo. Ko se poljubljamo in smo osredotočeni na te tipne občutke, torej avtomatsko zapremo oči, ker ne zmoremo opravljati obeh nalog hkrati. Enako pogosto naredimo, ko z nekom strastno plešemo. 

Domača naloga

Poskušaj se danes čutno poljubljati in gledati hkrati. Ne gre? Potem si res osredotočena na poljub. Gre? Hm, morda pa ni poljub takšen, da bi tvojim čutom spodnesel noge. Ponovita vajo! 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri