"Odkrila sem, da mi je lagal o svojih bivših puncah! Naj mu povem? Kako?"

Pisala nam je bralka, ki je po dveh letih odkrila, da ji je partner lagal o svojih bivših puncah. Zakonska in družinska terapevtka Alenka Lanz iz centra Toplina ponuja zanimivo razlago, zakaj je do tega prišlo in kako ukrepati v nastali situaciji.

Fotografija je simbolična. (foto: Profimedia) Profimedia
3. 3. 2016

"Pozdravljeni, stara sem 20 let. S fantom sva skupaj že dve leti. Jaz sem bila do njega vedno odkrita in sem mu o svoji preteklosti povedala vse po resnici.

Po dveh letih pa sem odkrila, da mi je on lagal o svojih bivših puncah. Kako se naj pogovorim z njim? Kako naj mu povem, da mi to ni všeč in da si želim, da mi ne bi lagal?"

Alenka Lanz, zakonska in družinska terapevtka iz centra Toplina, svetuje ...

"Pozdravljeni, draga bralka! Hvala za vaše pismo in izkazano zaupanje. Verjamem, da ste zmedeni, saj ste se znašli v situaciji, ki jo verjetno niste pričakovali. Vašega fanta ste zalotili na laži, kar vas je šokiralo, lahko imate tudi občutek, da je bilo s tem izdano vaše zaupanje.Alenka

Povsem naravno je, če mu sedaj verjamete še težje. V vas se je namreč naselil strah, da ponovno ne govori resnice, zato lahko dvomite v to, kar vam pove, dvomite pa lahko tudi vanj in v vajin odnos.

V vsakem primeru je krivično, da doživljate leži in verjetno vam je zelo težko. Zaupanje sta s fantom gradila dolgo časa, a vendar se lahko ta hitro zamaje in poruši.

Žal niste ničesar napisali glede česa vam je lagal. To bi postavilo vaš problem v povsem novo perspektivo in tudi lažje bi od mene dobili pomoč, ki si jo zaslužite in želite.

Lahko ste odkrili laž, ki nima neke velike teže in imate predvsem občutek, da je izdano vaše zaupanje, lahko pa je ta laž večja in imata lahko zaradi nje resne težave. To boste najbolje vedeli sami.

Vi tudi najbolje veste, kako je čutiti te laži, kako jih čuti vaše telo in na kaj vse vplivajo. Zaupajte si, saj je vse, kar čutite, pravilno.

Še preden se posvetiva vašemu vprašanju, najprej razjasniva nekaj pomembnega. Bivši partnerji so bivši z razlogom.

Vse, kar se je dogajalo v fantovih bivših odnosih, nima nič opraviti z vami. Ne morete vedeti vsega, niti vam on ni dolžen tega povedati.

Lepo je, če vam pove, kaj je v tistem odnosu šlo narobe in kaj se je iz tega naučil. Več kot to pa ne potrebujete vedeti in bi lahko tudi slabo vplivalo na vajin odnos.

Torej je sedanjost potrebno razmejiti od preteklosti.

Na tem mestu lahko le ugibam, kaj se med vama dogaja in krivično bi bilo obsojati kogarkoli na podlagi tako pičlih informacij, zato lahko le upam, da v sledečem najdete tudi kaj zase.

Za začetek bi bilo dobro, da najprej premislite in prečutite, zakaj bi do laganja lahko prišlo. Povabim vas, da pri sebi najprej ugotovite, kako bi takrat reagirali, če bi vam povedal resnico.

Bi odreagirali mirno, bi ga lahko v tem sprejeli? Ali je možno, da bi ga obsojali, osramotili, ga naredili krivega ali izgubili zanimanje zanj? Dobro bi bilo prepoznati vsa ta čutenja, ki bi se v tem primeru pojavila, ker so lahko posredno povezana z njegovo odločitvijo za laž.

Lahko fant ni bil iskren z vami zato, ker se je ustrašil, da vas bo izgubil ali pa ga je bilo preveč sram in ni želel, da o njem mislite slabo. To je povsem možno, še posebej, če so se laži zgodile na začetku vajine zveze.

Večina ljudi ne laže brez globljega razloga in verjetno je tudi vaš fant v nekem trenutku presodil, da z vami ne bo iskren. To je bila njegova odločitev, na katero vi niste mogli vplivati, četudi se vam zdi, da bi si s svojo iskrenostjo lahko prislužili tudi njegovo.

Dejstvo pa je, da se je odločil za neresnico in to je njegova odločitev, njegova odgovornost. Torej ne bo potrebno razmejiti samo preteklosti od sedanjosti, ampak nadalje razumeti tudi, da na njegove odločitve vi ne morete vplivati.

Prav v teh čutenjih, ki so takrat ostala prekrita, lahko sedaj najdeta nazaj stik in odnosu vrneta iskrenost.

Najbolje bo, da se na miren in spoštljiv način pogovorita tako, da on razume, kako so vas njegove laži prizadele, kaj čutite in kako vam je sedaj v tem odnosu. Govorite iz sebe in ne napadajte ali zaslišujte, le razložite mu, kaj ta laž za vas pomeni.

Če ste žalostni, razočarani, jezni, zmedeni in prestrašeni, mu to povejte. Odleglo bo vam, prav pa je tudi, da on ve, kaj se z vami dogaja in kaj vse je njegova odločitev za laž potegnila za sabo.

Želim vam, da zberete toliko moči, da ga ne žalite in napadate, ampak da ga s svojo iskrenostjo potegnete za sabo. Verjemite, lažje vam bo sledil, če boste vi mirni, spoštljivi in sočutni. To ne pomeni, da povozite sebe in svojo intuicijo, tudi ne pomeni, da ne smete doživljati jeze. Če boste zavzeli iskreno držo do sebe in nato do njega, bo tudi on lažje do vas pristopil na tak način.

Upam, da vam bo lahko odkrito povedal, kako se je on počutil takrat, ko ni bil sposoben resnice deliti z vami. To je pomembneje od tega, kaj se je v preteklosti z bivšimi dekleti dogajalo, ker kot sva rekli, je potrebno sedanjost razmejiti od preteklosti.

Ga je bilo strah, sram, zakaj je čutil, da vam tega ne more povedati? Mogoče vam to, kar boste slišali, ne bo všeč ali pa boste težko razumeli, zakaj vam tega ni mogel povedati že prej. Vsak od vaju ima neko svojo resnico glede tega in ni potrebno, da se v vsem strinjata. Dobro pa je, da dosežeta neko soglasje, ki se bo bolj kot na preteklost osredotočalo na sedanjost in prihodnost.

Četudi bodo pogovori o tem težki in naporni, ostanite mirni. Vem, da je to včasih lažje reči kot narediti. Pa vendar ohranite pred očmi to, kar si želite zase in za vajin odnos: torej vrnitev iskrenosti in poglobitev stika.

Dobro bi bilo najti besede za to, kako sta se počutila takrat, ko je do laži prišlo, kako se počutita danes in kaj to pomeni za vajin odnos. Ko ubesedimo čustva, se lahko ta uravnajo na povsem naraven način. Če boste imeli po tem občutek, da se v vas nabira še kaj, mu povejte tudi to. Pogovarjajta se toliko časa, da se napetost sprosti.

Nič ni narobe tudi, če čutite jezo. Jeza je zdravo čustvo in govori o vaši odločnosti in o tem, da želite na nek zdrav način zaščititi sebe. Najslabše bi bilo, če bi kljub vsem pogovorom pustili, da se jeza kuha v vaši notranjosti, saj se lahko preobrazi v zamero in željo po maščevalnosti.

Ne glede na vse, se bo potrebno za laž opravičiti. Iskreno opravičilo je tudi znak, da se fant zaveda situacije in prevzema zanjo odgovornost. S tem kaže na neko osebno zrelost in spoštljivost do sebe in drugih.

Draga bralka. Odnosi so včasih lahko tudi naporni in od nas zahtevajo določene prilagoditve. Po pogovoru in iskrenem opravičilu pa vas čaka proces odpuščanja, ki se ne more zgoditi, če se prej ne sprostijo vsa težka čutenja, predvsem jeza zaradi krivice.

Vendar, kjer je ljubezen, je vedno pot. Na tej poti nam je dano nešteto daril, pa tudi priložnosti, da slišimo sebe in se razvijamo v smeri sočutja in ljubezni. Tako da kar pogumno, še veliko lepega vas čaka! Lep pozdrav in vse dobro vam želim!"

Si se tudi sama znašla v kakšni življenjski stiski, pa ne veš, kako naprej?

Svoje vprašanje pošlji na alenka.lanz@toplina.net, z veseljem ti bomo odgovorili in pomagali.

Če bi se rada z Alenko pogovorila osebno, pa te toplo vabimo, da obiščeš spletno stran centra Toplina ali slediš njihovemu Facebook profilu, kjer boš našla še več tovrstnih vsebin.

...

Preberi še: