Obstaja 7 vrst ljubezni, pri čemer pa le REDKI izkusijo zadnjo

Kot vse ostalo, se tudi čustva skozi čas spreminjajo in če še nista prišla do 7 stopnje (vrste ljubezni), morda le potrebujeta še nekaj časa.

Obstaja 7 vrst ljubezni, pri čemer pa le REDKI izkusijo zadnjo (foto: Unsplash/Joel Overbeck) Unsplash/Joel Overbeck
8. 9. 2022

Ameriški psiholog Robert Sternberg je že v 80-ih razvil trikomponentno teorijo ljubezni, ki vključuje čustveno intimnost, skrast in predanost. Zahvaljujoč tej teoriji je kasneje lahko opredelil 7 vrst ljubezni, ki jih danes delimo s teboj.

1. Zaljubljenost

To je obdobje, ko se dva še niti prav ne poznata, a kljub temu čutita medsebojno privlačnost.

V takšnem razmerju pogosto še ne vesta, ali imata sploh kaj skupnega, ampak vseeno ostaneta skupaj. Ta zaljubljenost se lahko sčasoma razvije v nekaj bolj celostnega, kar pa se ne zgodi vedno. Mnogi pari ne presežejo te stopnje oziroma vrste ljubezni.

2. Imeti rad

V takšnih razmerjih si vedno lahko to, kar si.

Dva, ki se imata rada, si navadno delita podobne interese, poglede na življenje in občutek, da ju nekdo razume. Takšna intimnost brez strasti in predanosti pa se bo bolj verjetno razvila v prijateljstvo in ne tisto pravo ljubezen.

3. Prazna ljubezen

Pri parih, ki izkusijo to vrsto ljubezni, gre samo za predanost brez intimnosti in strasti.

Včasih se ta vrsta razmerja zgodi po veliki, goreči ljubezni, drugič obratno: tisti, ki izkusijo prazno ljubezen, se lahko spremenijo, kar njihovim čustvom doda strast.

4. Pogubna ljubezen

Ta vrsta ljubezni vključuje predanost in strast ter je poznana mnogim parom.

Gre za ljubezen, ki obstaja, ko se dva resnično privlačita in sta pripravljena slediti določenim tradicijam, kot so razkošna poroka, poročne zaobljube in deljenje gospodinjskih opravil, nimata pa prave intimnosti. Takšni pari lahko dolgo živijo skupaj, vendar je njihova sreča relativna. V bistvu v partnerju ne vidijo prijatelja.

5. Romantična ljubezen

Romantična ljubezen vključuje strast in intimnost.

Osebi se privlačita in se drug ob drugem počutita domače, nista pa pripravljena na resno zvezo. Razmerja tega tipa pogosto ne dosežejo ravni skupnega življenja ali zakona.

6. Pripadnost

Pri pripadnosti gre za predanost in intimnost.

Takšna razmerja so veliko bolj trdna kot navadno prijateljstvo in med partnerjema obstaja prava povezava oziroma navezanost. Vendar pa tukaj gre bolj za sporazum, saj tej vrsti ljubezni primanjkuje strasti. Zgodi se lahko po dolgih letih poznanstva ali zakona.

7. Vzorna ljubezen

To pa je tista ljubezen, ki vključuje vse tri komponente: strast, čustveno intimnost in predanost.

Seveda njihove ravni niso vedno enake, a pomembno je, da so vsi tukaj. Ta vrsta ljubezni je redka in če jo dvema uspe zgraditi, pomeni, da se resnično ljubita. Takšni pari bodo najverjetneje skupaj do konca svojih dni.

Pripravila: N. Š.

Vir: brightside.me

Preberi še: 6 zgovornih znakov, da je tvoj partner ravnokar seksal (in to NE s tabo!)