Nova raziskava je pokazala, da moški, starejši od 60 let, seksajo več kot ženske (TO je razlog)

Nooo, tega zagotovo nisi pričakovala. 🙈

Nova raziskava je pokazala, da moški, starejši od 60 let, seksajo več kot ženske (TO je razlog) (foto: Profimedia) Profimedia
17. 9. 2023

Raziskave kažejo, da imajo moški po upokojitvi več spolnih odnosov kot ženske.

Znanstveniki verjamejo, da je to morda zato, ker moški ne živijo tako dolgo, zato so številčno prekašani – ali pa varajo.

Študija o spolnem življenju 5000 Britancev leta 2022 je pokazala, da imajo moški, starejši od 60 let, več spolnih partnerjev kot ženske iste starosti.

Pri svojih 50 letih sta bila spola zelo enaka, s povprečno približno 0,5 partnerja v treh tednih – kar pomeni, da jih je polovica med študijo seksala.

Toda stopnja se je znižala na 0,33 za ženske, stare od 60 do 64 let, in na 0,23 po 70 - kar pomeni, da tri četrtine anketiranih žensk ni seksalo, piše The Sun.

Vendar pa je številka za moške ostala stabilna pri približno 0,5 partnerja v 50-ih, 60-ih in 70-ih letih - celo naraste na 0,52 pri starosti 75 let in več.

"Moški umirajo prej, zato moških v starejših starostnih skupinah primanjkuje. Tako imajo starejši moški več možnosti, da si najdejo partnerja kot starejše ženske," je povedala profesorica Julia Brainard z Univerze East Anglia.

Študija, objavljena v reviji Plos One, je anketirala 5164 ljudi v Združenem kraljestvu, da bi izvedela več o tem, kako se spolno prenosljive bolezni širijo.

Pokazalo je, da heteroseksualni moški in ženske z največ partnerji spijo v svojih 20. letih.

Številke Urada za državno statistiko kažejo, da imajo moški v Veliki Britaniji krajšo pričakovano življenjsko dobo kot ženske.

Tisti, ki so bili leta 2020 stari 65 let, bodo v povprečju živeli 84 let, medtem ko bodo ženske enake starosti verjetno živele do 87. V starejši starosti imajo ženske tako manj zmenkov, moški pa več, pravi profesor Brainard.

"Obstaja tudi nekaj dokazov, da moški pogosteje varajo glede števila svojih partnerk. Morda je razlika povezana z moško psihologijo, da morajo moški vzdrževati to fizično povezanost in so bolj pripravljeni delati na tem," je dejala.

Dokazano pa je tudi, da ima seks koristi za zdravje, vključno z zmanjšanjem tveganja za bolezni srca, kurjenjem kalorij in zmanjšanjem stresa.

Preberi še: 6 VROČIH prediger, ki ga bodo vzburile ŠE bolj kot spolni odnos (št. 3!!! 🔥)

Priporočamo tudi: Zdravje: TEH 7 živil pomaga pri regulaciji krvnega tlaka (če si morda nagnjena k visokemu pritisku)