Ni se vama treba raziti tik pred jutrom

Če tega res nočeš, jasno. A če spiš z žvečilko v ustih in si zjutraj oblačiš kavbojke, zavita v veliko odejo, beri naprej.

30. 3. 2006

Jutranji zadah, mozolji na riti in še nekaj manjših katastrof lahko vajina skupna prenočevanja napravijo precej stresna. Cosmo ti ponuja šest Rešitev: za šest težav, o katerih ti je nerodno spregovoriti celo z zdravnikom.

Jutranji zadah, ki bi ubil medveda

Zakaj? Včasih slab jutranji zadah povzroči hrana, ki si jo zaužila prejšnji večer. Če so bili to čevapčiči in čebula, zaliti s pivom, bo res bolje, da se poljubljanja ne lotevaš, dokler si ne umiješ zob s sirkovo krtačo in ne zgrgraš litra ustne vodice. Večinoma pa na jutranji zadah vpliva pomanjkanje sline v tvojih ustih. Podnevi se slina stalno izloča in sproti odplavlja ustne bakterije, ponoči pa, tako kot ti, spi. V ustih se zato zadržujejo in kopičijo bakterije, ki tvoj prvi jutranji poljub spremenijo v morilsko orožje.

Rešitev: Preden si zvečer umiješ zobe, popij večjo količino vode z nekaj kapljicami limoninega soka. Po ščetkanju upo­rabi še strgalo za jezik, ki odstranjuje obloge. Strgalo za jezik je nasploh zelo koristen pripomoček – bakterije v oblogah ne povzročajo le slabega zadaha, ampak tudi slabijo tvoj imunski sistem.

Pike so moderne, a ne tam

Zakaj? Vsi mozoljčki na tvojem telesu, torej tudi na zadnjici, nastanejo iz enakega razloga. Običajno gre za kombinacijo hormonskega neravnovesja, genetike, nezdrave prehrane in nošenja oblačil iz sintetičnih tkanin. Proti hormonom in genetiki si nemočna, lahko pa vplivaš na vse drugo in tako rast mozoljev vsaj omiliš. Saj se vendar ne misliš večno ljubiti v temi in oblačiti pod odejo kot Bridget Jones?

Rešitev: Kljub veliki izbiri seksi in poceni spodnjega perila iz umetnih vlaken, ki kar kličejo po mozoljih (pa tudi glivičnih okužbah), si naredi uslugo in raje izberi bombažne hlačke. Tvoje pore bodo dihale in se zato ne bodo mašile. Če je bila škoda že storjena, pa si pomagaj z nežnim pilingom s salicilno kislino, ki učinkuje protivnetno in antibakterijsko.

Gozdiček na nepravih mestih

Zakaj? Za nenaden izbruh dlačic na neobičajnih mestih je kriva nenadna povečana stopnja testosterona v telesu. To se lahko zgodi komur koli in ni razloga za preplah. Nepovabljene dlačice lahko zrastejo na bradi ali pod brado, v okolici prsnih bradavic, pod nosom, na ledve­nem predelu in še kje. Dobra novica je, da je takšen nepovabljen gozdiček običajno samo začasen – izbruhne podobno kot vulkan, vsake toliko, potem pa je nekaj časa mir.

Rešitev: Voskanje ali britje na najbolj občutljivih mestih telesa ni priporočljivo, zato si dlačice raje pobeli (če stanje ni kritično) ali si jih trajno odstrani z laserjem.

Raje se ne bi sezula

Zakaj? Ker zaradi čevljev in nogavic iz sintetičnih materialov tvoje nožice ne dihajo, se prekomerno potijo in zato ... smrdijo.

Rešitev: Če je le mogoče, nosi usnjene čevlje in bombažne nogavice. Ker pa to ni vedno mogoče (v salonarje pač ne moreš obuti istih nogavic kot za v telovadnico), si pomagaj z dezodorantom za noge in si, kadar imaš čas, pred spanjem stopala umij v kopeli, ki si ji dodala nekaj kapljic olja čajevca.

Ob njem se zbudiš vroča in ... prepotena

Zakaj? Razlog za potenje je lahko spet umetni material posteljnine ali tvoje spalne srajčke, enkrat na mesec pa tudi tvoja menstruacija, ki telesno temperaturo zviša za eno stopinjo. V tistih dneh ima tvoj pot zaradi hormonov tudi rahlo drugačen vonj in te zato še bolj moti.

Rešitev: Investiraj v bombažne ali svilene rjuhe in ponoči vedno nekoliko pripri okno – tako se bosta manj potila in slajše spala.

Anja Osojnik