Neverjetno! To je razlog, da si partnerja z leti postajata po videzu vse bolj podobna

Da sta si partnerja z leti vedno bolj podobna, si verjetno že opazila pri vama, prijateljih ali tvojih starših. No, zdaj pa smo ugotovili tudi, zakaj je temu tako!

Neverjetno! To je razlog, da si partnerja z leti postajata po videzu vse bolj podobna (foto: Profimedia) Profimedia
23. 11. 2020

To, da si partnerja z leti po videzu postajata vse bolj podobna, je že univerzalna resnica. Gre za tisti par, ki skozi leta postaneta eno združeno bitje, imata ujemajoči si majici in sta si, da je stvar še bolj čudna, še zelo podobna.

Znanstveniki so odkrili, da dlje kot živiš s partnerjem (in pri tem govorimo o res dolgem času, desetletjih, ne mesecih), bolj podobna si postajata. Temu pravijo zbliževanje videza.

In zakaj je temu tako?

Znano je, da se na koncu najverjetneje odločimo za osebo, ki nam je precej podobna – pa čeprav smo občasno v zvezi z ljudmi, ki izgledajo popolnoma drugače.

Čeprav se nasprotja privlačijo in imamo radi manjše razlike v partnerjevem karakterju (da bi bila pa še v tem popolnoma enaka, bi to bilo že dolgočasno! ;)), ko pride do obraza, je zgodba popolnoma jasna: pa to sem jaz!

Kaj se torej za vraga dogaja tukaj? Zakaj se ljudje odločijo za postopno preobrazbo v svojega partnerja? In zakaj nam znanstveniki pravijo, da je to dejansko dober znak?

1. Prvo kot prvo že na začetku izgledata precej podobno

Ena izmed največjih skrivnosti "bazena zmenkov" je ta, da očitno ljudje aktivno poskušajo biti v razmerju z na nek način podobno osebo kot so sami.

To se odraža tudi v nivoju izobrazbe, višini, letih, obliki obraza, čemur koli.

2. Delita si podobne izkušnje

Psiholog Robert Zajonc je naredil študijo, pri kateri je prostovoljce prosil, da "sparijo" fotografije moških in žensk glede na njihove obrazne podobnosti.

Ugotovil je, da so tisti pari, ki so poročeni 25 let, večinoma pravilno poparčkani.

Zajonc je predvidel, da je to zato, ker so ti pari skupaj preživeli velik del življenja, kar pomeni tudi deljenje izkušenj, ki so pustile podobne linije na njihovih obrazih in da so zaradi tega med seboj postali bolj podobni.

3. Bolj, kot sta srečna, bolj sta si podobna

Zajoncova teorija pravi, da oponašamo ljudi, s katerimi preživljamo največ časa.

Ta fenomen, imenovan nezavestna mimika, je poznan že vrsto let in je razlog, zakaj podzavestno prevzamemo intonacijo prijateljevega glasu ali kopiramo fantovo držo v baru.

Študije so pokazale, da je podobnost na nek način povezana s srečnim zakonom; ampak ali je to vzrok ali posledica, še ni raziskano.

Kaj pa vidva, že opažata kakšno podobnost? :)

Po tem članku priredila: Nika Švajncer

Preberi še: Obstajajo 4 tipi parov, a ZA VEDNO ostane skupaj le en tip (poglej, če sta to tudi vidva).

Priporočamo tudi: Srečni pari razkrili skrivnosti za uspeh.