Nevarne plati seksa: ne boš verjela, kako zlahka se okužiš!

Na penisih niso zapisana opozorila in spolno prenosljivih bolezni je vedno več. Cosmo ti svetuje, kako ostati zdrava.

Nevarne plati seksa: ne boš verjela, kako zlahka se okužiš! (foto: Profimedia) Profimedia
4. 6. 2015

"Ko me je pretek­lega septembra bolelo grlo, me ni pretirano skrbelo: mislila sem, da sem le zelo prehlajena," pravi Maja, 25.

"Toda simptomi niso izginili. Takrat sem obiskala ginekologa, ker sem morala opraviti PAP-test. Ko me je povprašal po splošnem počutju, sem mu potarnala zaradi bolečin v grlu, in svetoval mi je, naj se pregledam za spolno prenosljive bolezni.

Vzeli so mi bris grla za gonorejo in še nekatere druge teste, vendar mi ni padlo na pamet, da bi bili lahko izvidi pozitivni. Vedno sem skrbno uporabljala zaščito med seksom in tako je bilo tudi, ko sem začela imeti spolne odnose s svojim novim moš­kim Maksom.

Nikoli nisva seksala brez kondoma in pogovarjala sva se, da bova šla na pregled za spolne bolezni, da se bova lahko znebila kondomov in uporabljala nožnični prstan.

Ko sem potem dobila izvide, ki so potrdili, da me je grlo bolelo zaradi gonoreje, sem bila povsem šokirana.

Zdravnica mi je predpisala antibiotike, da bi se znebila okužbe. Razložila sem ji, da sem bila posebej previdna, in vprašala me je, ali sem kondome uporabljala tudi med oralnim seksom, ker se gonoreja lahko prenese tudi tako. Takrat sem prvič slišala, da se spolne bolezni lahko prenesejo tudi z oralnim seksom.

Povsem prestrašena sem povedala Maksu. Vsa zadeva je bila precej neprijetna, toda šel je na pregled in seveda je bil tudi on okužen.

Pri oralnem se­ksu nisva nikoli uporabljala kondomov – po navadi je kondom nataknil šele pred tem, ko sva imela vaginalni seks. Verjameva, da se je nalezel, preden sva se spoznala, in preprosto ni opazil, ker veliko spolno prenosljivih bolezni nima nobenih znakov.

Ko sem za bolezen pozneje sramež­ljivo povedala nekaterim svojim prijateljicam, sem se počutila kot največji idiot. Vendar so bile one prav tako šokirane kot jaz – nobena ni vedela, da se lahko nalezeš spolno prenosljive bolezni z oralnim seksom.

Vedno sem bila ponosna na to, kako previdna sem glede svojega spolnega zdravja. Sploh si nisem predstavljala, kako sem tvegala."

Slepa točka seksa

Maja in njene prijateljice niso edine. Povprašali smo Cosmo bralke in sodelavke ter ugotovili, da se nas večina med oralnim seksom prav tako ne zaščiti.

Gre za slepo točko za moške in žens­ke. Oralni seks pogosto spregledamo, ker nanj gledamo le kot na predigro. Veliko parov ne misli, da gre za 'pravi seks' – vendar se je pomembno zavedati, da se nekaterih spolnih bolezni lahko nalezeš, tudi ko imaš nezaščiten oralni seks.

Pripravili smo nekaj podrobnosti o tem, kako se varno lotiti žgečkljivih zadev ...

Kaj bi te moralo skrbeti?

Najpogostejša okužba, ki se lahko prenese med oralnim seksom, je herpes. Gonoreja in sifilis se lahko prav tako preneseta oralno, enako klamidija, genitalne bradavice in hepatitis. Možnost za tak prenos virusa HIV je precej majhna.

Herpes, sifilis in bradavice se lahko prenesejo prek stika kože, medtem ko se virusi, kot je hepatitis B, prenašajo prek telesnih tekočin (vključno s spermo, vaginalnimi izločki in krvjo), ki v krvni obtok lahko vstopijo prek vreznin in čirov v ustni votlini. Ojoj!

In kaj, če ti gre on z jezikom spodaj?

Isto velja zanj – torej se lahko naleze tudi on. Če ti izvaja oralni seks in je okužen, lahko z lizanjem okuži še tebe. Največ možnosti, da bi ti poleg užitka predal še okužbo, je herpes – če  ima aktivne mehurčke na ustnici ali v ustih, se tebi lahko zelo kmalu posujejo tam spodaj. Ključno je, da sta odprta in iskrena ter se pogovorita o spolno prenosljivih boleznih.

Ali oralni seks lahko povzroči raka?

Ena od bolj grozljivih zadev, o katerih se je pred kratkim začelo govoriti, je teorija, po kateri lahko dobiš raka v grlu zaradi izvajanja oralnega seksa. In povezava obstaja, o tem smo v Cosmu že pisali. Raziskave raka v grlu so namreč pokazale povezavo z določenimi vrs­tami humanega papiloma virusa HPV, ki se lahko prenese z oralnim seksom. Okužba s HPV-jem se bo sicer razvila v raka v grlu le v določenih primerih, vendar je teh primerov relativno veliko. Medtem ko sta alkohol in tobak še vedno glavna povzročitelja tega raka, je tudi HPV vedno večji razlog za velik skok v številu primerov, ki se močno povečuje tudi pri mladih ženskah.

Okužbo s HPV-virusom je možno preprečiti s HPV-cepivom. Pri nas se lahko cepijo vse šestošolke v okviru zdravstvenega zavarovanja ob red­nem zdravniškem pregledu, če se želiš cepiti zdaj, pa je cepljenje zate samoplačniško.

Besedilo: Petra Arula

Preberi še: Zdrava spolnost: To MORAŠ vedeti o okužbi s HPV!

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri