Hej, kam se ti tako mudi!

V današnjem času je hitrost zelo spoštovana in zaželjena – in to prav na vseh področjih. Navadili smo se že na tak tempo, da sploh ne opazimo več, kako drvimo skozi svoje življenje.

Hej, kam se ti tako mudi! (foto: profiemedia) profiemedia
3. 2. 2014

Postali smo nestrpni, površni in vse hočemo takoj in zdaj.

Narava pa nikamor ne hiti, nikoli se ji ne mudi, pa vseeno vsako jutro vzide sonce in vsak večer zaide, trava raste, jablana obrodi. Narava nikamor ne hiti, pa vendar je vse vedno tako, kot mora biti. Le kako bi izgledal svet, če bi znali tudi mi tako živeti?

Če želiš kaj spremeniti v to smer, moraš najprej razviti potrpežljivost. Danes je drastično primanjkuje, saj celotna družba temelji na hitrosti, ki pa je ravno njeno nasprotje. V takem svetu se zdi potrpežljivost kot ovira in potrpežljivi posamezniki so danes redki.

Dejstvo je, da hitenje skozi vsak dan in skozi življenje ne prinese nič drugega kot to, da prideš na cilj izmučena, morda pa v naglici celo zgrešiš pravo pot.  Primer: po avtocesti se peljeta dva avtomobila – eden vozi po omejitvah, drugi pa drvi 220 km/h. Prvi bo na cilj prišel umirjen, drugi pa bo zaradi adrenalinske vožnje čutil utrujenost, še vedno bo ves napet in pod pritiskom. Lahko se zgodi, da bosta na cilj prispela istočasno, zagotovo pa ne s tako časovno razliko, ki bi odtehtala hitro vožnjo drugega avtomobila. Da o porabi goriva niti ne govorimo. »Hiti počasi«, pravi stara modrost. In to ne le v avtu, temveč predvsem v življenju.

Potrpežljivost in hitrost se izključujeta, saj si je treba za potrpežljivost vzeti čas in biti miren. Tisti, ki je potrpežljiv ve, kdaj mora delovati in kdaj počakati. Počakati, da stvari dozorijo, da se razvijejo. Potrpežljivost pa ne pomeni pasivnosti, temveč pomeni dopuščati vsaki stvari svoj čas: da semena bazilike prilezejo iz zemlje, je potrebno vsaj 10 dni, da se otrok rodi, potrebuje 9 mesecev...vse potrebuje svoj čas in prav nič ne pomaga, če si nestrpna in slabe volje. To, da vsako uro koplješ po zemlji in gledaš, ali semena že kalijo, nič ne pomaga – ravno nasprotno: semena lahko celo poškoduješ.

Potrpežljivost je zelo pomembna pri grajenju odnosa – je ena ključnih lastnosti, da v začetku ne narediš kaj prenaglo, samo zato, ker se ti tako mudi biti z ljubljeno osebo skupaj. Lahko se zgodi, da se znajdeš skupaj z napačnim partnerjem, ker si nisi dala dovolj časa, da bi bodočega fanta res dobro spoznala, hkrati pa mu dala priložnost, da tudi on spozna tebe.

Tinkara Filač, zdraviodnosi.blogspot.com