Neprecenljiv nasvet, kako utrditi zvezo, da vama bodo vsi zavidali

Vsak človek ima svojo definicijo in pričakovanja o pravi ljubezni in partnerstvu. Razvili smo jih pod vplivom okolice in jih v glavnem odeli v rožnato, ne da bi se pri tem zavedali, da lahko v določenem trenutku naše sanjske predstave prerastejo v ovire na partnerski poti. 

Neprecenljiv nasvet, kako utrditi zvezo, da vama bodo vsi zavidali (foto: Profimedia) Profimedia
29. 2. 2016

Mit ali resnica?

Predani pari nikoli:

  • ne poznajo prepira
  • se ne naveličajo drug drugega
  • ne izgubijo spolnega vznemirjenja

Če ste prepričane v zgornje trditve, živite v utvari, ki vam lahko namesto zadovoljstva še kako zagreni ljubezensko življenje.

Dr. Michael Broder, avtor knjige Can Your Relationship Be Saved, pravi, da večina žensk misli, da so poglobljene in intenzivne zveze namenjene le redkim parom.

To pa po njegovem kaže na to, da so ženske s takšnim prepričanjem podlegle eni od najbolj razširjenih zmot o tem, kaj pravzaprav pomeni predan partnerski odnos.

Broder je med drugim prepričan, da lahko prav vsaka od nas skupaj s partnerjem ustvari harmoničen odnos dveh sorodnih duš.

Zato smo za vas izbrali nekaj pogostih mitov o partnerstvu ter načinov, kako utrditi zvezo, da vam bodo vsi zavidali.

Vsaka od nas pozna pare, ki so zelo strastni in predani, naokoli hodijo kot v transu, zdijo se imuni na tipične težave, ki jih prinaša razmerje. Ko jih opazujete, se sprašujete, zakaj jim je usoda namenila tako globoko zvezo, vas pa je pustila v pusti vsakdanji romanci, ali pa ste trenutno celo brez fanta. Resnica je, da srečni pari niso zadeli na ljubezenski loteriji. Njihova globoka zveza in povezanost je posledica trdega dela. Preprosto so dojeli, kako ustvariti zares globoko medsebojno povezanost in partnerstvo.

Mit idealnega partnerstva 1: Nikoli vas ne bo razburjal

Prav gotovo puščanje umazane posode v pomivalnem koritu, pozabljivost, ko je potrebno zamenjati toaletni papir, zaliti rože, pospraviti umazana oblačila s stolov, nekontrolirano cmokanje med prehranjevanjem in podobno nisto znamenja idealnega partnerja.

Če sanjate, da boste našle partnerja, ki vas z ničemer ne bo spravljal ob živce in bo popoln, kar sanjajte naprej, kajti v realnem življenju takšnih partnerjev ni.

V vsakem razmerju partnerja počneta stvari, ki ju vzajemno motijo. (Tudi Brad Pitt in Jennifer Aniston si gresta gotovo občasno ‘na živce’.)

Psihologinja dr. Susan Nolen-Hoeksema z univerze v Michiganu in avtorica knjige Women Who Think Too Much svetuje, naj se ne obremenjujemo z malenkostmi, ki nas motijo pri partnerju, raje imejmo pred očmi celotno sliko razmerja. Osredotočiti se je treba na dobre strani, na to, ali vas partner dovolj upošteva, vas posluša …

Če razmerje kot celota deluje, potem na stvari, ki vas motijo pri partnerju, glejte kot na malenkosti, ne pa kot glavno oviro do uspešnega partnerstva.

Ena od zelo preprostih stvari, ki uspešno premaga take malenkosti in učvrsti zvezo, je humor. Svoje in partnerjeve neprijetne navade ‘začinite’ s humorjem in jih spremenite v zabavne prigode, ob katerih se bosta oba zabavala. Gotovo poznate pare, ki znajo o svojih slabostih povedati kup anekdot, preprosto se zgledujete po njih in svoje razmerje obogatite s šalami.

Mit idealnega partnerstva 2: Prepiri ne bodo potrebni

Tudi v zelo dobrem partnerstvu pride trenutek, ko se partnerja sporečeta in spreta.

Dr. Broder pravi: “Če se nikoli ne pogovarjata o vajinih različnih mnenjih, skrivata svoja prava čustva in ustvarjata zamero.”

Če so vajina čustva zelo močna, se ne smete bati konflikta, če se v določeni zadevi ne strinjata. Spor lahko prepreči nenadzorovan izbruh jeze, ta pa lahko povzroči veliko škodo razmerju.

Psiholog Marc Schultz ugotavlja, da skozi prepir spoznate, kako deluje vaš um, poleg tega pa vas še intimneje poveže s partnerjem. Ker skozi prepir izrazite svoje stališče in občutke do sporne zadeve, se počutite bolje.

Lucija in Tomaž sta se dogovorila, da bosta ob najemu svojega prvega skupnega stanovanja začela varčevati za nakup nove dnevne sobe.

Kljub temu se Tomaž ni mogel upreti nenadzorovanim nakupom tehničnih stvari, na katere je bil nor že od malega. Ob vsakem novem nakupu se je mera Lucijinega potrpljenja manjšala, končno pa je besna le izbruhnila, in s Tomažem sta se hudo sporekla.

Potrebovala je kar nekaj časa, da se je umirila in da sta se v miru pogovorila, predvsem pa sklenila dogovor o ustanovitvi skupnega fonda za nakup dnevne sobe. Ostanek od plače je lahko po dogovoru zapravil vsak po svoje.

Tomažev in Lucijin primer torej kaže, da spor ne pomeni tudi začetka konca razmerja. Kadar so vajina čustva le premočna, se najprej ‘ohladita’ in se nato pogovorita o problemu. Ne pozabita, da je vajin cilj zgladiti nesoglasja, ne pa zmagati v boju ali prizadeti partnerja. Še namig: naj spravi sledi strasten seks.

Mit idealnega partnerstva 3: Vedno se vam bo zaupal

To, da se partner zapre v svoj svet in enostavno noče govoriti o težavah, ki ga pestijo, ni znak, da se oddaljuje in vas izključuje. Obnaša se kot večina moških.

Doktorica komunikoloških znanosti Lesley Di Mare ugotavlja: “Moški niso vedno pripravljeni govoriti o svojih čustvih.”

Ko se partner zapre v svoj svet, ga zato ne silite, da se vam zaupa. Zaradi vaših vsiljivih vprašanj se bo namreč še bolj zaprl.

Nagovorite ga z odprtimi vprašanji, na katera ne bo mogel odgovoriti le z da ali ne. Tako boste lažje začele pogovor, med katerim vam bo zaupal, kaj ga teži. Primer odprtega vprašanja: Namesto “Kako se počutiš?” ga vprašajte “Kako je potekala predstavitev v službi?”

Dr. Nolen-Hoeksema svetuje: “Ko se končno odpre, ga pustite, da pove, kar misli. Ne silite ga, da govori in govori. Bodite zadovoljne s tistim, kar pove, in ga ne obremenjujte z dodatnimi vprašanji, če vam nakaže, da mu ni do pogovora.”

Ne pozabite tudi, da se moški razkrivajo drugače kot ženske. Že v otroštvu deklice veliko raje pripovedujejo o sebi kot dečki, poleg tega pa to začnejo početi veliko prej kot dečki.

Ženske prav tako veliko lažje kot moški spregovorimo o manj lepih občutkih, kot so depresija, zaskrbljenost, jeza in strah.

Mit idealnega partnerstva 4: Seksualna vznemirjenost ne bo izginila

Le v filmih in TV-nadaljevankah junaki brez naporov in sinhrono doživljajo orgazme. V realnem življenju je to težje doseči. Dr. Broder ugotavlja:

“Seksualne potrebe se spreminjajo skozi čas. Če želita partnerja ohraniti strast, se morata pogovarjati, kaj ju vznemirja in vzburja. Pomagate si lahko s filmi in knjigami, uporabite strastne cosmo kocke in se z njimi igrajte v postelji. Ni vam treba na novo izumiti Kamasutre, da bi ustvarila močno seksualno vez.

Preizkusita nove položaje in se prepustita strasti, ko vas zagrabi. Namesto običajne spalnice preizkusita kuhinjsko mizo ali avtomobil.

Mit idealnega partnerstva 5: Razmerje ne bo nikoli postalo rutinsko

Četudi sta trenutno zelo povezana in se vama razmerje zdi vznemirljivo, to še ne pomeni, da občasno ne bo postalo nekoliko dolgčas v odnosu.

Da se rutini izognemo, je potrebno le nekoliko spremeniti stare ustaljene navade. Dr. Michael Cunnigham, psiholog in profesor komunikologije, svetuje:

“Preizkusita nove stvari, bodita spontana, razmerje pa se bo hitro spremenilo v vznemirljivo. V novo dogodivščino se podajata kot par, to stke nove vezi med vama. Da poživite sivino vsakdanjika, vam ni treba skočiti z elastiko s Solkanskega mosta.

Namesto v kino, kot običajno, pojdita v gledališče; namesto da zavijeta v stari lokal, poiščita kaj novejšega in z drugačno ponudbo; zamudite najljubšo TV-nanizanko in ga raje povabite na sladoled; namesto na morje pojdita na izlet v notranjost Slovenije (pa še gneči na cestah se bosta izognila).

K ustaljenim navadam se lahko vedno vrnete. Veliko bolj vznemirljivo postane, ko skupaj s partnerjem preizkušata vedno nove stvari in uživata v majhnih presenečenjih."

8 namigov za poglobitev ljubezenske zveze

Ljubezen moramo razumeti in se je biti sposobni tudi učiti, pravi že stara ljudska modrost.

1. Izmislita si zabavne vzdevke

Športniki in člani bratovščin si pogosto dajejo šaljive vzdevke, s katerimi dvigujejo moralo in povezanost. Z zabavnimi vzdevki, ki jih poznata le vidva, bo vajina zveza zabavnejša in globlja.

2. Pohvalite partnerja

Ko se zveza ustali, navadno v pogovorih vedno bolj izpostavljamo partnerjeve negativne strani, pozabljamo pa na pozitivne. Opustite negativno naravnane pogovore in ga enkrat za razliko pohvalite: na primer, kako dobro kavo je skuhal, odnesel smeti in star papir, popravil avto.

Stvar bo še posebej učinkovita, če boste to storile v prisotnosti njegovih prijateljev. Podobne malenkosti so tiste, ki med partnejema ustvarjajo takojšnji občutek povezanosti in skupnosti.

3. Ustvarita skupen ritual

Posebni rituali, ki jih uvedeta s partnerjem, naredijo zvezo trdnejšo in nenadomestljivo. Bolj kot je vajin ritual nenavaden za okolico, večjo povezanost ustvarja med vama.

Kakšne rituale lahko uvedete? Skupaj lahko sprehajata psa, gresta ob sobotah zjutraj nakupovat na glavno tržnico, med vikendi lahko poležavata v postelji in bereta časopise, ustvarita si lahko skrivne kode izkazovanja ljubezni in naklonjenosti … Možnosti je več kot dovolj, le iznajdljiva in ustvarjalna morata biti.

4. Razkrijte svoj pravi jaz

Ko partnerja razkrijeta svoj pravi jaz z vsemi pomanjkljivostim, se partnerstvo okrepi. Dr. Michael Broder pravi: “Tveganje, da partnerju razkrijete svoj pravi jaz, krepi zaupanje med partnerjema, to pa doda globino tudi partnerstvu.”

5. Imejta lastne aktivnosti

Predani pari se zavedajo, da udejstvovanje v ločenih aktivnostih, brez udeležbe partnerja, še podžiga razmerje. Ena od preizkušenih partnerskih metod je torej omejitev komunikacije. Sliši se zapleteno, a stvar od vas zahteva le, da omejite neprestane klice z mobilnim telefonom in vprašanja:

“Kje si? Kako si? Kaj ti je?” Če res ni življenjsko nujno, se o vsem lahko pogovorita, ko sta sama in imata mir. Sicer pa same veste, da kadar se s partnerjem čez ves dan ne slišita, komaj čakata, da se vidita in o vsem pogovorita.

6. Ustvarjanje skupne zgodovine

Večkrat skupaj preglejta skupne fotografije in spominke, ki sta jih ‘nabrala’. Pogovarjajta se o vajini poti, ki sta jo naredila, od prvih negotovih zmenkov do stabilnega partnerstva. Povejta si, zakaj sta si bila všeč na začetku.

7. Ne bodita malenkostna

Vsak ve, da je nekatere stvari in misli bolje obdržati zase. Zadržite se ob neprestanem kritiziranju partnerja. Neprestano kritiziranje ob malenkostih bo ustvarilo negativno ozračje. Ko partner stori za vas kakšno malenkost, ga pohvalite.

Za spremembo mu lahko kupite najljubšo čokolado ali posladek in se mu s tem zahvalite. Takšne malenkosti na dolgi rok poglobijo partnerstvo.

8. Praznujte svoje obletnice

Poleg ustaljenih obletnic, kot so rojstni dnevi, lahko praznujeta še svoje, čisto posebne obletnice. Na tak način bosta obujala spomine na skupne dogodke in izkušnje. Praznujeta lahko na primer tudi takrat, ko se vama je le posrečila priprava eksotične večerje, ali v medsebojno zahvalo, da preprosto sta.

Napisala: Elena Žnidaršič