Ne smej se seksističnim šalam!

Raziskovalni projekti Thomasa E. Forda, profesorja psihologije na eni od ameriških univerz, so pokazali, da šale na račun blondink in žensk na splošno niso tako neškodljive, kot mislimo.

28. 6. 2009

Izkazalo se je, šovinistični humor ni le nedolžna zabava, saj moški, ki so takšnemu humorju izpostavljeni, praviloma hitro dobijo občutek, da njihovih morebitnih šovinističnih dejanj, okolica ne bo obsojala.

Podcenjujoče šaljenje

Thomas E. Ford, soavtor večih raziskav na temo podcenjevalnega humorja, poudarja, da so študije jasno pokazale, da ima posmehovanje v obliki šal dejanske negativne socialne posledice.

Z nekritičnim sprejemanjem takšnih šal se v družbi namreč ustvarjala klima, v kateri naj bi si moški večkrat dovolili izražati morebitno sovražno nastrojenost do žensk, prav tako pa naj bi bili manj pripravljeni ženskam pomagati in so postali nasploh precej bolj diskriminatorni kot tisti, ki so bili izpostavljeni nevtralnemu humorju.

Na račun drugega

Raziskava se je sicer osredotočala na seksistično obarvane šale na račun žensk, vendar pa Thomas E. Ford opozarja, da taisto velja za vsak humor, ki je podcenjujoč do katerekoli skupine ljudi.

 

In zato krinki, da gre le za ‘nedolžne’ šale, nikar ne nasedaj več! Izjave, kot so: “Pa saj je le šala!” in “Kje je tvoj smisel za humor?”očitno ne držijo vode.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri