Ljubezenski nasvet: Ne čakaj na maj!

Maja Debelak – Dobra vila Maja – nas je na dan zaljubljenih razveselila s knjigo o ljubezni, v kateri odgovarja na vsa vprašanja, ki dnevno dežujejo v njen e-poštni nabiralnik, na skupinskih srečanjih ali individualnih pogovorih.

18. 3. 2013

Kratko in jedrnato je na njih odgovorila za Cosmo, v njena bolj poglobljena spoz­nanja o ljubezni pa se potopi z branjem knjige, ki ti bo še posebno prav prišla v trenutkih, ko boš jezna, razočarana ... nanj (ali morda nase).

Ali obstaja (tudi zame) princ na belem konju?

Princ na belem konju? Ne bo te rešil. Najprej se napolni z lastnostmi, ki jih iščeš pri rešitelju, potem se bo zgodil čudežni preobrat in našla boš princa svojih sanj. Najdi se. Najdi svojo energijo! Potem je vse mogoče in odvisno samo od tebe. Vsi poznamo mit o princu na belem konju, vsi sanjarimo o njegovem prihodu in upamo na čudežno rešitev. Žal te princ ne bo rešil! Dokler boš upala, da te bo rešil nekdo drug, boš v zelo zapleteni situaciji. Rešiš se lahko le sama.

Kako se rešiti? V sebi moraš poiskati vse tiste lastnosti, ki si jih želiš pri 'rešitelju', in si jih približati ter začutiti. Večina si želi duhovitega, prijaznega in bogatega princa. Bodi prijazna do sebe, razvajaj se, smej, napolni se z bogastvom pozitivnih misli. Za prav vsako dušo se skriva princ. A saj veš, kako je v zgodbi o kraljični in žabi. Nekaj časa traja, da se princ pojavi.

Pomembno je, da se ljudje zavedajo, da ne morejo srečati pravega, dokler se sami ne spremenijo. Torej: enako privlači enako. Dokler si prazna, privlačiš prazne partnerske odnose, in ko se napolniš, začneš privlačiti polne partnerske odnose. Prav tako pravega oz. 'the one' ne boš srečala, dokler se ne boš spremenila sama. Zato delaj na sebi, in ko se boš ti spremenila, se bo zgodil magični preobrat in prišel bo tvoj gospod Pravi.

Kako naj najdem pravega?

Pomembno je, da ne iščeš. Vse to je proces in delo na sebi. Vedno srečamo enakega sebi. Vse v življenju namreč deluje po principu ogledal in vedno privlačimo osebe, ki ustrezajo našemu energetskemu vzorcu.

Zakaj me ne razume?

Začni se pogovarjati in razlagati, kaj si želiš. Zavedaj se, da si še ne beremo misli. Vsakič, ko bo fant naredil kaj lepega, ga pohvali in povej, da ti je to všeč, da ti veliko pomeni. Čaka naj ga tudi nagrada – poljub. Posledično bo ugotovil, kaj ti ugaja. Nauči se poslušati, kaj ti partner pripoveduje. Sama sem dolgo časa verjela, da se z mojimi partnerji ne da pogovarjati. Potem pa sem nekega dne ugotovila, da se sama nisem znala pogovarjati. Na individualnih svetovanjih zelo pozorno poslušam, kaj mi ljudje govorijo o part­nerjih, saj s tem vedno opišejo sami sebe. Vedno, ko govorimo o drugih, govorimo o sebi.

Če bo spremenil samo to in to pa to, se bova imela čudovito ...

Ne spreminjaj ljudi. Bodi TI sprememba, ki jo želiš videti v svetu. Pomembno je, da se zavedaš, da si prav vse, kar te moti v drugih, le ti. Vsi ljudje so v tvojem življenju z namenom, da te nečesa učijo. Če se osredotočaš na to, da mora zveza delovati na točno določen način, ki si ga zarisala v svoji glavi, in da mora tvoj partner ustrezati tej tvoji igri, potem to nisi ti. Osredotočaš se na svojo zunanjost, in ne notranjost.

Ne spreminjaj nikogar in nehaj se osredotočati na svoj zunanji svet. Dokler pričakuješ, da bo tvoj partner ustrezal tvoji podobi o odnosu in obratno, ni prostora za rast. Priporočam ti jasno analizo tvojega odnosa in sebe. Nehaj prelagati odločitve na svojega part­nerja. Odloči se in ukrepaj. Poslušaj svoje srce in svojo resnico. Zaživi svoje globoke občutke in to, za kar globoko v sebi čutiš, da bi tvoj partnerski odnos moral vsebovati. Rada se imej, ceni se in spoštuj ... in temu bodi predana.

Zakaj se toliko prepirava?

Če se v odnosu prepirata, se morata naučiti v miru pogovarjati. Predvsem je pomembno, da se zavedaš, da ima prav vse v tvojem življenju namen: če se ves čas prepirata, se učiš postaviti zase. Veš, nikoli nisi jezna na osebo nasproti sebe, temveč se jeziš nase, ker se nisi postavila zase. Vedno izhajaj iz sebe in izrazi, kako se počutiš. Na primer: "Oprosti, to me je prizadelo in me zelo boli." Začni se pogovarjati. Ljudje vedno izhajamo iz sebe in svojih izkušenj. Kadarkoli se čustveno odzoveš na kakšen komentar, je nekje globoko tvoja rana. Tudi če zamenjaš partnerja, rani ne boš ubežala, dokler je ne boš zacelila. Pojavili se bodo samo drugi igralci, težava ne bo izginila.

Zakaj prav jaz srečujem takšne bedake?

Zapomni si, da so vsi ljudje v tvojem življenju z namenom. In tega 'bedaka' si sama izbrala. Če ti ni všeč, se vprašaj, kaj ti v resnici ni všeč, in nekaj spremeni v sebi, da takšnih ljudi ne boš več privlačila v svoje življenje. Zavedaj se, da čisto vse sama ustvarjaš s svojimi mislimi, občutki in prepričanji.

Kako naj mu zaupam, da me ne bo še enk­rat prevaral?

Tvoja naloga je, da se naučiš zaupati v življenje. Tudi sama imam veliko izkušenj na tem področju, veliko partnerjev me je prevaralo. Vsi moški mojega življenja so bili moji veliki učitelji. Poročeni, ločeni, z otroki, brez ... slika je – tona ni. Velikokrat sem bila tepena, ponižana in duševno zlorabljena.

Prav vse izkušnje so bile zelo boleče, saj so me učili tistega, česar si nisem želela: pogledati v svoje globine in se soočiti sama s sabo. Bilo je resnično marsikaj. Potoki solza, grozna pekoča bolečina v prsih. Koliko ur strahu in trpljenja! Vendar je imelo vse svoj namen. Nisem se imela rada, nisem se spoštovala in cenila. Vse izkušnje so me vodile k moji resnici. Ugotoviti sem morala, kaj si v resnici želim. Kdo sem in kaj so moja resnica, moji občutki in moja vrednost. Predvsem pa si na glas priznati, da sem vredna več in da si zaslužim več, kot imam tisti trenutek v odnosu. Iskala sem sebe. Sebe srečno, zadovoljno, predvsem pa sem se začela imeti resnično rada. In danes sem jaz na prvem mestu. Učila sem se jasnosti, kaj si želim. Učila sem se, da jaz postanem center dogajanja.

Nikogar več ne bom mogla tako ljubiti, kot sem njega ...

Kadar pogrešaš osebo, žal pogrešaš samo sebe. Ko se sama ozrem po premici nazaj v preteklost, je bilo v mojem življenju kar nekaj moških in za vse sem mislila, da jih ne bom mogla preboleti. Danes se nasmehnem, ko jih srečam, saj so le tujci. In enako boš kmalu lahko potrdila tudi sama.

Je normalno, da je ostal v stikih z bivšo? Kako naj mu zaupam?

Pomembno je, da se zavedaš, da so vsi odnosi na poseben način posebni. In s tem ni nič narobe. Prav vsi smo priš­li v odnos s preteklostjo in vsak odnos je na svoj poseben način unikaten. Vsak ti pomaga zrasti in se premakniti po stopničkah naprej. Včasih pride trenutek, ko ne čutiš več potrebe, da bi bila z določenim part­nerjem, ker si se vse naučila in si nimata več kaj dati, zato se moraš odpraviti naprej. Vendar to ne pomeni, da ti mora za to osebo postati vseeno. Še vedno ti globoko v tebi nekaj pomeni, saj si z njo delila morda leta svojega življenja. Nekje globoko v tebi je močan spomin na to osebo, kar pa ne pomeni, da jo imaš še vedno rada na način fant-dekle, temveč kot sočloveka.

Zakaj ne morem najti sreče v ljubezni?

Dolgo sem verjela, da življenje dostavlja to, kar si pač želi, in nisem verjela, da imam moč spremeniti karkoli. Ko veš, kaj si želiš, to tudi vedno dobiš. Zato ti pravim, da moraš jasno definirati, kaj si želiš, in za to tudi nekaj narediti. Dokler pa si neodločna, vedno privlačiš neodločne situacije. Bodi jasna. Prav vse ustvarjaš sama, ker globoko v sebi ne definiraš jasno, kaj si želiš. Bodi čim bolj dos­ledna in pojdi v globine definicij, kaj si želiš. Ko se odločiš in jasno definiraš, kakšno realnost si želiš, jo tudi ustvariš.

Ne prilagajaš se več, ne trpiš, temveč ustvariš to, kar si želiš. Tedaj namreč jasno veš, česa ne dopuščaš več. Predlagam ti, da si za razmislek, kaj si želiš, vzameš veliko časa. Predvsem pa je pomembno, da ob sebi ustvariš nekoga, ki si želi enako realnost kot ti. Torej je treba za spremembo jasno definirati želje in ustvariti svojo novo definicijo part­nerskega odnosa. Zavedati se začni, da je tvoja sreča povezana s tvojim notranjim zadovoljstvom; bolj ko boš zadovoljna, bolj osrečujoče odnose boš imela. Lažje boš ustvarila tisto, kar si želiš. Globoko srečo in zadovoljstvo boš našla takrat, ko boš začela izpolnjevati svoje sanje, vse drugo se bo začelo dogajati samo od sebe. Predvsem pa naj bo tvoj partner tvoje čarobno ogledalo, naj ti pokaže, kje trenutno si.

Kaj naj naredim, da me bo opazil?

Zakaj bi sploh kaj delala? Moški, ki si bo želel tvoje bližine, bo zate naredil vse. Ne pozabi, da je moška energija v akciji, ženska energija pa sprejema. Postani mala princeska, ki sprejema, in pozabi vse akcije, ki so domena moških.

Besedilo: Petra Arula