Naveličani instant ljubezni

December je čas, v katerem je vse v pričakovanju novega. Vsak začetek pa je najslajši v dvoje. Priložnosti za srečanja je veliko, zadržanosti med spoloma skorajda ni več, če torej nočeš, ti ni treba biti sam/-a.

27. 11. 2003

Nekoč so živele na vaseh ženičke, ki so vedele, kateri od fantov, godnih za možitev, išče dekle, vedele so tudi, kdo je na koga ‘vrgel oko’ in njihova naloga je bila – dobiti ju sama, skupaj. Potem je šlo vse kot po maslu. Da pa pravljica ne bi bila dolgočasna, so se v dogajanje pogosto vpletli starši, ki so pri ženitvah bolj upoštevali interese kot čustva.

Kam so izginile vaške ženičke?

Moč ženičk je bila velika, če pa so znale prisluhniti enim in drugim in jim tudi pametno svetovati, so bile še posebej čislane in spoštovane. Ljudje so se iz vasi preselili v mesta, nekdanje veselice so zamenjala posedanja v kavarnah in rave partiji, ki so sicer res dobro obiskani, a neprimerni za iskanje resnejše naveze. Življenje je postalo hitro, zahteve po izpolnitvah nalog vse večje in naš prosti čas se je skrčil na konce tedna in praznike. In prav takrat se zgodi, da ostanemo sami sredi množice nepomembnih ljudi.

Verjeli bi, da nas bodo zdaj – v času množičnih komunikacijskih sredstev – le-ta zbližala ali nam vsaj olajšala prvi usodni kontakt. Usoden zato, ker je lahko prvi v vrsti naslednjih ali pa ostaja prvi in zadnji obenem. Čustva se ne pustijo pretentati in nas še vedno postavljajo v zagato takrat, ko je treba narediti prvi korak. Še težje pa je srečati osebo, s katero bi lahko doživeli kaj več kot avanturo za eno noč. Nekateri (in med njimi je vse več mladih) takrat poiščejo pomoč ženitne posredovalnice.

Če ste za klasiko …

Ženitna posredovalnica Fortuna se z iskanjem ustreznih partnerjev ukvarja že šestnajst let. Pravijo, da je na trgu veliko nelojalne konkurence – mnogi se ukvarjajo s posredovanjem, ki z iskanjem resnih partnerjev nima nič skupnega. Fortuna ima bogato bazo podatkov in možnost, da se med člani navežejo pristni stiki, je velika. Član posredovalnice lahko postane vsak, ki izpolni podroben vprašalnik, mu priloži svoje fotografije in ima status samski/-a. Da bi se izognili nevšečnostim, sodelujejo z odvetnico, ki skrbi, da je vse tako, kot v pogojih posredovanja ponujajo. Vsak član je moralno odgovoren za podane podatke, ki so hitro preverljivi, saj se po nekaj srečanjih razkrijejo zamolčane podrobnosti.

Kako posredovalnica deluje? Ana Kralj, lastnica posredovalnice, najprej ugotovi skladnost potencialnih partnerjev na podlagi želja, zapisanih v pristopnem vprašalniku ter na podlagi opravljenih psiholoških in numeroloških analiz. Temu sledi vizualno usklajevanje na podlagi fotografij (le-teh ne posredujejo kandidatom) in ko je medsebojno ujemanje vsaj 80-odstotno, organizirajo posamično srečanje izbranih partnerjev.

Poleg tega imajo člani na voljo skupne izlete in potovanja, praznovanje božiča in novega leta ter organizirane počitnice doma in v tujini. Pri tem sodelujejo z agencijo A&B Turizem d. o. o., ki programe prilagaja željam in potrebam članov ženitne posredovalnice. V Fortuni se zavedajo, da je občutek osamljenosti še posebej boleč v času praznikov in počitnic, ko vse kliče k zabavi in pristnemu druženju v krogu najbližjih. Takrat ni možno računati na družbo sorodnikov ali že vezanih prijateljev, saj so to druščine zaprtega tipa, v katerih se že vsi poznajo. Zaradi pomanjkanja novih obrazov in zdolgočasenega postopanja med že oddanimi postane čez čas tako druženje za samske zelo moreče.

Posredovanje iščejo vedno mlajši

Kateri ljudje iščejo pomoč pri posredovanju preko ženitne posredovalnice? Ana Kralj se spominja svojih začetkov: “Nekoč so se pri nas oglašali ljudje, starejši od 40 let, povečini ločeni, nekateri tudi z otroki. Število prijavljenih moških in žensk je bilo približno enako. Takrat smo radi organizirali plese, saj so se ljudje tako spoznavali na bolj sproščen način. Temu je veliko pripomogla plesna glasba in dobro razpoloženje, parčki so se hitro zavrteli in spoznali kar sami.

Danes plesov ne organiziramo več. Vse pogosteje se je dogajalo, da so se nam pridružili zunanji plesalci, kar ni bilo prijetno. Želimo, da se pri nas srečujejo samski ljudje, ki resno iščejo partnerje, zato poročeni ali tisti, ki živijo v zunajzakonski skupnosti, na naših srečanjih nimajo kaj početi.”

Danes se nanje obrača vse več mladih ljudi, polovica iskalcev je starih od osemindvajset do osemintrideset let. Zanimivo je, da so vsi njihovi člani zaposleni. Pravzaprav prezaposleni, pravi Kraljeva, ki osnovni vzrok za osamljenost ljudi v sodobnem času vidi prav v pomanjkanju prostega časa. Delavniku, ki se potegne v pozne popoldanske ure, pogosto sledijo ure dodatnega izobraževanja in seminarjev. Nič čudnega, da greš lahko potem samo še pred televizijo ali v posteljo.

Pričakovali bi, da se bodo mladi in svobodni ljudje bolj povezovali med seboj, vendar žal ni tako: med zaposlenimi obstaja nenehna konkurenčnost in bojazen, da bi izrekli kakšno besedo preveč, zato na službenih zabavah in izletih ni sproščenosti, ki je pogoj za vsak iskren in prijeten odnos. Delovni procesi so vse bolj računalniško podprti, zaposleni med delovnim časom vse manj komunicirajo, saj se jim ni treba medsebojno prilagajati in podpirati. Kariera je postala prednost, ki si podreja vse, to velja za oba spola. Čeprav v poklicnem življenju vladajo suvereno, pa obojim v zasebnosti pogosto manjka pobude.

Ženske so bolj zahtevne

Dobra polovica Fortuninih kandidatov je ločencev, starejših od 38 let, drugo polovico predstavljajo mladi ljudje (do 38. leta), ki še niso bili poročeni. Zanimalo me je, kakšne kriterije postavljajo ‘iskalci’ sorodne duše. Zahteve se, glede na spol, močno razlikujejo. Ženske želijo finančno neodvisnega partnerja, ki bo imel stanovanje in vsaj peto stopnjo izobrazbe. Lahko je tudi tujec.

Izobrazbena stopnja tistih, ki na Fortuni iščejo partnerje, je takšna: 97 odstotkov iskalk je z višjo in visoko stopnjo, moški iskalci pa imajo v povprečju srednjo do višjo izobrazbo. Moški ne postavljajo nobenih materialnih pogojev, skorajda vsi pa iščejo čustveno, ljubečo in urejeno žensko, najraje Slovenko.

Zanimivo je, da se eni in drugi strogo držijo stereotipov: medtem ko moški iščejo čustveno toplino, ženske bolj potrebujejo občutek varnosti in zaščite. Ana Kralj pravi, da so ženske razočarane, saj težko najdejo trdnega moškega, ki bi jim bil v oporo, zato se čustveno zapirajo, postajajo zadržane in hladne. Začaran krog, ki ga je težko prekiniti.

Morda je pravi trenutek, da moški znova prevzamejo vloge vitezov, ženske pa spoštljivih dam, kar ne bi kazilo njihove enakopravne podobe. Prav nasprotno. Največja težava je, da si težko priznamo, da smo kljub vsem dosežkom še vedno ljudje, torej čustvena bitja, ki potrebujejo dom in družino, saj ta najbolj daje smisel našim naporom in ciljem. Razumljivo, da obstajajo tudi ljudje, ki so radi sami in imajo v življenju drugačne prednosti.

Posredovanje najpogosteje iščejo Ljubljančani, sledijo jim Primorci, nato Štajerci in Dolenjci, najmanj pa je Gorenjcev in Korošcev. Preko Fortune si približno 20 odstotkov članov najde ustreznega partnerja oziroma se poroči. Evidence o nastalih zunajzakonskih skupnosti ne vodijo. Svojim članom nudijo varno in diskretno posredovanje, poleg tega skrbijo za razgibano družabno življenje – izleti, ki jih organizirajo vsaka dva meseca, so priložnost, da člani spoznajo večji krog podobnih ljudi, ne pozabijo na praznike in preživljanje počitnic v prijetni družbi … Možnosti obstajajo, treba jih je le znati izrabiti.

Naključje ali usoda?

Nenavadnega primera iz posredovalne prakse se v Fortuni še vedno radi spominjajo. Zgodil se je, ko so organizirali srečanje ženske in moškega, ki sta se po vseh predhodno izvedenih analizah in glede na njuna pričakovanja pokazala kot idealen par. Vtis so dokončno potrdile tudi njune fotografije, pravijo v agenciji. Dobila sta torej vabilo za prvo srečanje in ko je do njega tudi prišlo, bi akterja skoraj zadela kap – kako tudi ne, saj sta se srečala bivša zakonska partnerja! Sledil je le še pravljični epilog – po prvotnem šoku sta se ločenca odločila, da bosta znova poskusila tam, kjer sta ostala.

Kaj pa novi načini spoznavanja, druženja, zabave?

Kot gobe po dežju v medmrežju rastejo novi načini iskanja sorodne duše. V varnem okolju intimnega prostora nudijo človeku 24 ur na dan in 365 dni v letu izpolnitev želje po druženju brez velikih naporov, saj mu ni treba sezuti niti copat.

Kako stvari delujejo pri nas, smo se pozanimali pri podjetju, ki vodi priljubljeni slovenski portal www.ONA-ON.com, namenjen vsem, ki iščejo partnerja, zabavo ali klepet. Vodja projekta, Miha Petek, pravi, da so portal postavili iz čistega navdušenja, z željo, da bi ljudem olajšali prvi kontakt. Odziv uporabnikov je prekosil njihova najbolj optimistična pričakovanja, saj so zaradi velikega navala ‘pregoreli’ in so potrebovali kar nekaj mesecev za posodobitev tehnične opreme.

Ko si del deset tisoč glave družine ...

S popolnoma anonimno registracijo na portalu www.ONA-ON.com postaneš član velike družine že deset tisočih iskalcev zabave, in kdo ve, ali se iz neobveznih kontaktov ne zgodi tudi kaj več. Iščete modrooke, temnolase in zabavne moške, ali pa ste simpatične strelke, ki rade plešejo ali potujejo? Kombinacij je nešteto, spremenljivke pa določa vsak sam.

Stran omogoča uporabnikom, da s pomočjo algoritma za dvosmerno izračunavanje ujemanja po fiziognomskih, sociodemografskih in psihografskih značilnosti, iz množice poiščejo tiste, ki so njihovim zahtevam najbližji. Izbrani osebi lahko pošljejo sms-sporočilo ali elektronsko pošto, če pa jim je le do pogovora, se lahko vključijo v klepetalnico ali forum.

Pretežni delež članstva predstavljajo visoko izobraženi/-e tridesetletniki/-ce. Večino (60 odstotkov) predstavljajo moški. Kdo ve, zakaj? Ugibamo: morda so ženske pri uporabi novih komunikacij bolj zadržane ali pa so pri navezovanju kontaktov bolj previdne. Portal je odprt tudi istospolno usmerjenim iskalcem in travestitom, pomot ni, saj je v opisu svojega profila možno definirati prav vse.

Kot pravi Miha Petek, so že v obdobju zasnove aplikacije predvideli možnost, da bodo simpatične gospodične s sliko ‘na udaru’ agresivnih gospodov, zato obstaja na www.ONA-ON.com opcija ‘blokiraj uporabnika’, ki je elegantna rešitev za omilitev navala.

Za vse ‘direktne in hitre’ pa aplikacija omogoča t. i. ‘ice breakerje’. To pomeni, da lahko uporabnika/-co kar hitro vprašaš, ali si mu/ji všeč. Hm, simpatično. Oblikuješ pa lahko tudi skupino najbolj priljubljenih sogovornikov/-ic, s katerimi si v stiku. Ob koncu leta pripravlja www.ONA-ON.com celo novoletno srečanje in super žur s pogledom na bleščečo Ljubljano. Romantično, kakopak.

Ključ do uspeha

Medijske podobe popolnih moških in žensk so postale ovira za pozitivno samopodobo, saj le malokdo izpolnjuje tako stroge zahteve po zunanjem videzu. Sprejeli smo jih za merilo, po katerem iščemo partnerje, kot bi pozabili, da gre za podobe, za oglaševalske in tržne vabe, ki nas neusmiljeno opominjajo na našo nepopolnost. Ljudje so postali negotovi, namesto da bi nepopolnost razumeli kot vir pestrosti in lepote. Elektronsko komuniciranje je imuno na naše pomanjkljivosti, odsotnost fizičnega kontakta pa omogoča, da smo za nekoga na drugi strani mreže to, kar bi v resnici radi bili. Se morda v tem skriva uspeh www.ONA-ON.com?

Miha Petek pravi, da stoji današnja generacija mladih trdo na tleh. Čemu bi delali kompromise, ko pa je mogoče srečati osebo, ki diha in razmišlja na isti način kot jaz? Visoka stopnja ujemanja v interesih, vrednotah in navadah naj bi povečala verjetnost v trajnost tako sklenjene zveze. V iskrice, ki vnamejo požar, kot bi nihče več ne verjel. Očitno je, da smo postali bolj zahtevni, predvsem do drugih. O pripravljenosti za prilagajanje, in bog ne daj, žrtvovanje, pa ni sledu. Kar sploh ni slabo. Vsaj za ženske – zanje je to vsekakor korak naprej.

V nenehni tekmi s časom in z delom ljudje nimajo več ne volje ne energije za spoznavanje drugačnosti. Srečo iščejo v znanem in preizkušenem. Ni princev in ni Pepelk, ljubezen smo ukrotili in ne bojimo se je več. A pravila in vzorci nas kar vabijo, da se jim zoperstavimo. December je mesec, v katerem vsaj za hip verjamemo tudi v nemogoče: staro leto bo (z nami vred) postalo novo. Le pogumno v spremembe!

Sprva je bil le hec ...

... zdaj sva par in noro zaljubljena. Pismo ene od naših bralk, ki je uspešno pregnala samoto.

Simona pravi, da je čisto navadno dekle, hkrati pa je kot vsak človek nekaj posebnega. Za spletno stran www.ONA-ON.com ji je povedala prijateljica. Včlanila se je, za hec.

“Andreja sem spoznala, ne da bi ga sploh spoznala. Padel mi je v oči. Morda zato, ker se je tako duhovito in pesniško izrazil. “… grmi, treska … v tišini odmeva tvoj glas.” Naenkrat se mi je zazdelo, da je ta fant nekaj posebnega. Da skriva v sebi neko globino. Pisal mi je duhovitosti, ampak res duhovitosti in ne kakih zguljenih fraz. Potem je začela deževati e-pošta. Po več deset na dan. Kar pisala sva si!

Kar naenkrat so moji dnevi začeli postajati bolj polni, zanimivejši. Pravzaprav popolnemu neznancu sem napisala, kako je bilo, ko sem bila majhna in prestrašena punčka. Malo sem se bala sveta. In kako sem jokala, ko mi je umrla babica, moja najboljša prijateljica. Bala sem se, da bom svojega novega ‘prijatelja’ prestrašila z zelo osebnimi zgodbami. Pa se je zgodilo ravno nasprotno; tudi on mi je pisal o svojih občutkih, pa o tem, kako težko je živeti v razsuti družini, pa lepe in svetle stvari, o koncertu, na katerem je bil.

Nekega večera, preden sem zaspala, sem si prvič predstavljala, da se z njim poljubljam. In sva se zmenila za zmenek. Po dobrih treh tednih, ko sem v službi ostajala dlje, da bi le prebrala še kakšno njegovo sporočilo, ki sem ga potem hranila v sebi kot neko darilo, neko spodbudo. Dobila sva se pri Prešernu. Všeč mi je bil že prvi hip. Prišla sva si naproti in čisto samodejno sva se objela.

Potem sva šla in sva pila čaj in sva se pogovarjala in pogovarjala, ure so tekle kot bi mignil, okolica bara, v katerem sem bila, se je zožila na njegove oči. Ni mi bilo zoprno, ko me je prijel za roko. Nasprotno. Všeč mi je bilo. Med nama je stekla neka močna energija. Kot bi se za hip zazibala v večnost.

Zdaj sva par in noro zaljubljena. Moje življenje je polno in odločila sem se, da vam napišem svojo srečno zgodbo. Za druge ljudi, ki so sami, kot sva bila midva, preden sva prijadrala na www.ONA-ON.com.

Simona, 28 let

Miomira Šegina