Nauči se uporabljati besedico NE

Si požrtvovalna prijateljica, zanesljiva uslužbenka in nudiš stalno podporo svojemu partnerju? Neusahljiva prijaznost je lahko škodljiva. Mati narava nam je podarila komolce z razlogom, zato se jih nauči uporabljati!

19. 9. 2014

Se tudi ti lahko brez težav včlaniš v klub ljudi, ki na svojo škodo neizčrpno ustrezajo drugim? Če si vsaj za sekundo pomislila, da bi te z veseljem sprejeli medse, je ravno zdaj pravi trenutek, da se zamisliš nad sabo. Dovolj je tega! Čas je, da se postaviš zase in se naučiš izreči tisto tako težko izrekljivo besedico NE in jo kdaj tudi zares uporabiš!

Ne št. 1: Nehaj ustrezati v službi

V življenju že od nekdaj velja, da ljudje radi izkoriščajo dobroto, le redki pa jo znajo zares ceniti. Če si v službi marljiva delavka, ti bodo nalagali vedno več zadolžitev. Zaradi tega pa boš lahko postala preveč obremenjena, kar bi lahko privedlo do slabše storilnosti. Zapomni si, da so tisti posamezniki, ki vedno ustrezajo željam, redko zelo uspešni. To seveda ne pomeni, da moraš biti hladnokrvna, da bi prilezla do vrha. Da bi zares uspela, moraš biti včasih tudi malce neusmiljena, saj te takrat, ko postaviš jasno mejo, ljudje začnejo spoštovati. Ko se bo tvoje življenje začelo obračati na bolje, boš šele dojela, kako se neodločnost lahko zelo hitro obrne proti tebi. Zato se v prihodnje drži svojih načel, občasno neusmiljeno zabrusi 'NE' in verjemi, da boš za to nagrajena.

Ne št. 2: Nehaj ustrezati v ljubezni

Tudi v razmerju moraš določiti mejo, do katere boš pripravljena popuščati in sprejemati partnerjevo nemogoče obnašanje. In teh meja se moraš tudi držati! Sploh, če se v razmerju vse dogaja okrog želja tvojega partnerja. Pri tem je nekaj hudo narobe, zato je tako stanje treba takoj razrešiti. Nekatere ženske namreč dovolijo, da partnerji dobesedno teptajo po njih s svojimi zahtevami. Ko boš enkrat za vselej postavila osnovna pravila v razmerju in spoznala, kaj je zate sprejemljivo in kaj absolutno ni, boš spet začela pridobivati samospoštovanje. In ko se bo to zares zgodilo, boš začudena nad tem, koliko različnih moških boš pritegnila v svojo bližino.

Ne št. 3: Nehaj ustrezati v družbi

Vsakdo ima nekaj prijateljev, ki hrepenijo po pozornosti, od tebe pričakujejo podporo in včasih celo 'zahtevajo' prijateljske usluge. Neprestano ustrezanje njihovim željam te seveda ne bo pripeljalo nikamor. Nikakor pa ne smeš dopustiti, da bi se prijatelji navadili na tvojo 24-urno razpoložljivost. To se ti bo dogajalo, dokler se nekega dne ne boš postavila zase in zahtevala malo pozornosti zase. Obrni prijateljstvo tudi v svoj prid in postani aktivna v dajanju idej za preživljanje skupnega časa. Boš videla, da se bo tvoje življenje obrnilo na bolje in končno se bo nekaj začelo odvijati tudi po tvojih pravilih.

Vedno pripravljena

Da se v življenju ne boš vedno podrejala drugim in ustrezala njihovim željam, imej v svojem besednjaku vedno pripravljeno besedo NE. Naj bo od danes naprej včasih tudi po tvoje!