Naslednji, prosim!

Lepo je bilo, a zdaj je konec. Dolgotrajno pretakanje solz za izgubljeno ljubeznijo? Ne, pravijo ženske. In že je ob njih nov testni primerek človeškega samca.

24. 4. 2003

Zadnje čase se Demi Moore v javnosti skoraj vsak mesec kaže z novim in mlajšim ljubimcem. Po dolgih letih zakona in treh otrocih se je očitno odločila svoje življenje izdatno popestriti.

Vprašanja v stilu, zakaj ni uspelo, ali pa, kdo je kriv, njej in veliki večini ostalih zvezd uspe razčistiti do trenutka uradne razveze. Takoj zatem na muho vzamejo novega ljubimca. V razkošnem svetu slavnih tako lahko vidimo vse mogoče umetnije pri pospešenem iskanju nadomestnih kandidatov, s katerimi si bodo postregli. In ga zavrgli, ko se ga bodo naveličali. Gre za nov trend, ki se imenuje ljubezensko skakljanje. Če po končani zvezi ne morete ostati same vsaj teden dni, se vas je dodobra polastil.

Namesto da z zabuhlimi očmi in ogromno porcijo sladoleda gnezdite v gubah svojega najljubšega fotelja, hodite naokoli žareče od veselja. Vsak dan je nova igra in nova morebitna sreča. Ljubezensko gruljenje namesto boleče praznine, to je moto, ki ne uspeva le v višjih družbenih slojih. Lahko postane del vašega vsakdanjika.

Fenomen ljubezenskega skakljanja dobiva posnemovalce. Ni treba, da tedne ali mesece žalujete za razbitimi iluzijami, ki ste si jih spletle v prejšnjem razmerju. Lahko se, bogate za nekaj dragocenih izkušenj več in s polnimi baterijami, zopet podate v ‘spogledovalsko ofenzivo’, v kateri bodo moški padali kot muhe. Trend potrjujejo tudi terapevti: vse več žensk se s pomočjo novega moškega v svojem življenju hitreje pobere iz črepinj pretekle zveze. Namesto živčnega zloma je ob njih novo upanje.

Dandanes ženske stremijo k samouresničevanju in ne več toliko h gojenju mlade družinice. Ljubezen za vedno in samo z enim moškim se je izkazala za nič kaj posrečen privid. Nič več ne čakajo na oddaljen raj večne zavezanosti drug drugemu, ampak so pričele vedno pogosteje staviti na srečo danes.

Katja, 25-letna študentka, se je samo štiri tedne po neizogibnem koncu sedemletnega razmerja na novo zaljubila. Prijatelji so jo pregovarjali, naj vendarle še enkrat razmisli. A iz flirta z moškim pri sosednji mizi se je razvilo nekaj več. Pa čeprav je od dokončnega razpada prejšnjega razmerja in začetkom novega preteklo le mesec dni. Preživela je nekaj težkih mesecev, polnih solza in jalovih pogovorov z njim in sama s sabo. Sedem let je umrlo. Danes se smeji, ko pomisli, kako dolgo bi žalovala za njimi, če se v njeno bližino ne bi prikradel Aleš.

Samo pet dni je minilo od uradne razveze Nicole Kidman in Toma Cruisa, ko se je čokati deček po rdečih preprogah sprehajal s svojo naslednjo največjo ljubeznijo, Penelope Cruz. 32-letna Sonja si takšnih čustvenih preobratov ne more predstavljati niti v sanjah. Pri štirinajstih je imela prvega fanta, nato pa je bila v štirih daljših razmerjih. No, vmes pa si je privoščila tudi avanturico. Daljšega samskega stanu namreč ne prenaša prav dobro. “

Dlje kot nekaj tednov nisem bila še nikoli brez partnerja,” pravi. Niti za trenutek ne pomišlja, da je samskost v nasprotju z njo samo: “V vsakem razmerju sem doživela lepe trenutke in iz vsakega sem se nekaj naučila. Z vsakim moškim sem spoznala nekaj novega: svoje potrebe, polje kompromisa, osebnostne značilnosti, ki jih je dobro ali celo potrebno ohraniti v razmerju.

Kdo ponuja več?

Zahteve pri partnerjih naraščajo. V zadnjih desetletjih so se pričakovanja mladih žensk do življenja in ljubezni korenito spremenila. Dokler so bile ženske po večini gospodinje in je bil zakon precej trdna institucija, je bila serijska monogamija normalen pojav. Ljubezen, zvestoba in varnost so se kajpada narekovali sami po sebi. Samo en partner naenkrat. Ko pa se je čas trajanja razmerja z nekaj let ali mesecev zmanjšal na nekaj tednov oziroma dni, se je pričelo obdobje ljubezenskega skakljanja. Zakoni so začeli množično razpadati, ženske pa so si pričele ljubi kruhek (in še kaj drugega) služiti same.

Nikoli prej nista bili svoboda in možnost oblikovanja lastne življenjske sreče tako raznoliki. Kompromisi se skrbno sklepajo na osnovi koristi in potreb posameznika. Odnos med partnerjema je osnoval lasten funkcionalni značaj. Ona se posveča samoizpolnitvi. Partnerja sprejema tako dolgo, dokler podpira njen razvoj. Če njene neodvisnosti ne more ali noče sprejeti, je bolje, da gre.

Niso samo hollywoodski zvezdniki tisti, ki na družabnem parketu žarijo ob svežem plenu, s katerim bodo kasneje (morda) dosegali še neslutene višave. Tudi izven žarometov živijo ženske, ki se posvečajo odkrivanju sfer novega zadovoljstva. Hočejo srečo, zadovoljstvo in predanost danes, in ne jutri. Želijo biti ljubljene in upoštevane.

Ženska, katere primarna skrb so gospodinjstvo in otroci, postaja mit. Pričakovanja so nenormalno zrasla. Iščejo nekoga, ki bo najboljša kombinacija lastnosti, kot so dober videz, kulturen osebni dohodek in prijeten značaj. Imeti morajo kaj, kar lahko ponudijo, pri tem pa ženske ne smejo ovirati pri njenem razcvetu. Zato so v stalni pripravljenosti, da najdemo kaj več kot le preprosto gospoda Boljšega.

Razmerja so vedno krajša

Statistike kažejo, da ljudje v partnerstvih postajajo vedno bolj nepotrpežljivi in da so vedno manj pripravljeni sklepati kompromise. Morda je to logična posledica nenadnega prehoda od socialistične kolektivnosti h kapitalistični individualnosti, Ljudje se počasi učijo, da je bolje, če se ne zanašaš na druge. Pred dvema desetletjema so imele ženske v starosti od 20 do 50 let v povprečju 3,3 razmerja, ki so trajala približno 6,2 let. Danes je število razmerij pri istem starostnem razponu večje, ženske imajo v povprečju 5,4 razmerja, ki pa so bistveno krajša. Trajajo le 3,6 leta.

Zaljubljenost človeka ne naredi le srečnejšega, ampak tudi lepšega in privlačnejšega. Napolni ga z neko nedoumljivo energijo, ki je tudi za okolico zelo nalezljiva. Napetost popusti, na obrazu se nariše neponarejen nasmeh, oči zasijejo. Spomnimo se Jennifer Lopez, kako žari ob Benu Afflecku. Prijetnost čustvenega viharja ob sveži zaljubljenosti je vse bolj pogosto vzrok, da ljudje skačejo iz razmerja v razmerja. “Vedno znova sem se zaljubljala, da bi lahko uživala v polnosti te ljubezenske vznesenosti,” pravi 28-letna Tanja.

Vendar pa ni nujno, da je ljubezensko skakljanje prisotno skozi celotno življenje. Preglejte svojo dosedanjo ljubezensko biografijo in presenečene boste ugotovile, da ste se mu tudi ve v določenem obdobju življenja vdale. Morate pa biti pazljive, da vam ta razvada ne zleze pod kožo, saj v nenehnem menjavanju razmerij lahko izgubite dobršen del svoje osebnosti in neodvisnosti.

Na koncu lahko ugotovite, da ste od menjanja partnerjev postale celo odvisne. Kdor ni sposoben nekaj časa biti sam, se konec koncev ne izkaže kaj prida tudi v dvoje. Odvisnost od ljubezenskega skakljanja pa ni edina tegoba, ki si jo lahko nakopljete. Pri menjavanju moških lahko brez naročila dobite tudi kakšno ‘prikupno’ žverco, ki jo v zdravstvenih priročnikih najdete pod imenom spolna bolezen. Zato ne pozabite na zaščito.

‘Pravi’ samo za kratek čas in ne za vse življenje

Da se ljubezensko skakljanje ne bi sprevrglo v nočno moro, je bolje, da celotno situacijo poskušate oceniti kar se da realno. Pazite, da zaradi trenutne rožnate meglice okoli oči ne zgrmite brezglavo in slepo v novo razmerje. Brezglavo zato, ker se očitno iz boleče zgodovine niste nič naučile. In slepo zato, ker v trenutni zamaknjenosti moškega ne morete realno oceniti.

Če želite uživati v sladkosti novega partnerstva, si pustite nekoliko časa, da boste lahko zadihale in se v razmerje podale neobremenjene z velikimi upi, in, bog ne daj, zahrbtnimi iluzijami. Pomembno je namreč, da preteklo razmerje prebolite in razčistite še poslednje morebitne konflikte. Prav tako poskušajte ugotoviti, katere so tiste iluzije, ki si jih ustvarjate okoli vsakega partnerja, Te namreč pripeljejo do velikih razhajanj med dvema, ki naj bi se ljubila. Ob vaših pričakovanjih in nerealnih predstavah o njem partner postane prestrašen, in počasi se začne umikati.

Morda pa preprosto potrebujemo nekoga, ki nas bo pazljivo poslušal in nam stal ob strani, ko bomo norele od besa ali jokale kot dež. Nekoga, ki nas bo vzel v naročje ali si nas poželel. Potrebujemo nekoga v tem trenutku, zdaj, ne pa nujno za vse življenje.

Mojca Cestnik

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri