"Naredila sem vse, pa je vseeno odšel" (Zakaj moški v resnici odide in kako vzpostaviti trdno razmerje?)

Čeprav 'veš, kakšen je', globoko poglej v vajino zvezo. Tudi moški odhajajo, mar ne?

"Naredila sem vse, pa je vseeno odšel" (Zakaj moški v resnici odide in kako vzpostaviti trdno razmerje?) (foto: Profimedia) Profimedia
2. 12. 2021

Za partnersko zvezo sta vedno potrebna dva. Par je tisti idealni odnos med moškim in žensko, h kateremu stremimo od najstniških let dalje in ki zaradi svojega socialnega, psihološkega in finančnega razloga sproža mnoštvo želja, hrepenenj in fantazem.

Poleg tega, da se je par v človekovi zgodovini izražal skozi različne religiozne in mistične atribute ženske in moškega, je tudi popolnoma biološko utemeljen.

Zato ne glede na to, kaj si mislimo o moških, iščemo svojega moškega, in ko mislimo, da smo ga našle, le-ta odide.

Vsak ima pravico svobodne izbire svojega partnerja. Socialne norme, ki so zatiskale partnerske odnose v preteklosti, so se močno spremenile. Vedenje, ki je bilo nekdaj odklonilno, postaja sprejemljivo in celo zaželeno. Menjava partnerjev je modna.

Nikoli se ne morete počutiti popolnoma gotove. In skrajno naivno se je zanašati na 'ljubezen' med vama.

Ljubezen je sicer izraz nekega celostnega, psihološko-emocionalnega, seksualnega, pa tudi socialnega in skrajno subjektivnega stanja, vendar tako splošen, da nas lahko uspava.

Biti skupaj pa pomeni nenehno budnost in negovanje veze.

Ogenj ljubezni bo kaj hitro ugasnil, če ne boste zanj poskrbele. Slišati je paradoksalno, toda prej kot bomo razumele, da ni splošnega in objektivnega zagotovila za trajnost naše veze z moškim, prej bomo lahko vzpostavile trdnejše razmerje.

Poskrbite zase

"Naredila sem vse, pa je vseeno odšel," je pogosta tožba zapuščenih žensk. Res je, da mnogo žensk ne zna niti srečno živeti s svojimi partnerji niti jih osrečiti.

Zapletajo se v lastne sanje, fantazije, želje in ponavljajo scenarije, ki jih tudi same ne znajo pravilno ovrednotiti.

Res pa je tudi, da moški velikokrat odhajajo ravno zaradi tega, ker ženska naredi vse. Preveč skrbi zanj in premalo zase. Zunanja urejenost je tu drugotnega pomena. Skrb zase naj bo potrditev same sebe.

Sprejmite in spoznajte se takšne, kot ste, z vsemi svojimi napakami in grehi. Tako lažje sprejemamo tudi njegovo drugačnost in napake.

Veza, ki temelji na pogojih, kot je: "S teboj bom, če …" postane nadzor, vsakodnevna mora, od katere je najbolje pobegniti.

Skrajni napori in nenehen pritisk, da se zveza ohrani, ima vedno nasproten učinek. Zveza mora pomeniti srečo, osebno izpolnitev in tudi svobodo za oba.

Sanje deklet, da bi imele moškega, ki bi jih ljubil, in otroke, ki bi se igrali na vrtu pred belo hiško in bi vsi srečno živeli do konca svojih dni, so se močno razblinile s seksualno revolucijo v prejšnjem stoletju.

Ne moremo pa reči, da sanj ni več. Ženskam so moški največkrat potrebni zaradi občutka varnosti: želijo se poročiti, imeti otroke. Toda ne za vsako ceno.

Vedeti moramo, da je zelo malo tistih, s katerimi bi bile resnično pripravljene deliti življenje.

Ameriška psihoterapevtka Brenda Shoshanna predlaga, da v naslednjih korakih odkrijete, koga imate pravzaprav pred seboj.

Prvič: postavite si prednosti. Če spoznate nekoga, ki ne ustreza tistemu, ki ga iščete, ga ne kritizirajte. Enostavno si priznajte, da ni za vas.

Drugič: namesto da ga hočete za vsako ceno zapeljati in narediti vtis, ga raje poslušajte.

Tretjič: ne pustite, da vas kdor koli 'porine' v zvezo. Ne vstopajte vanjo, če same ne čutite, da ste pripravljene.

In zadnje: rešite se otroških navad in zahtev. Če želite nekoga, ki je velikodušen, morate tudi same biti take. Sprejmite to, da boste morale včasih dati več, da bi nekoga osrečile.

On pa kljub temu odide

Nikoli ne odide tisti, ki je zadovoljen in srečen. Tisti, ki pakira kovčke, že mora imeti svoj razlog.

Že omenjena psihoterapevtka Brenda Shoshanna navaja tri najpogostejše razloge njegovega odhoda.

Prvič: moški odhaja zaradi tega, ker misli, da partnerka z njim ni zadovoljna.

Čeprav ženske velikokrat niti ne opazimo, želi moški dajati vtis, da popolnoma izpolnjuje svojo vlogo. Ima potrebo, da je cenjen in da smo nanj ponosne.

Drugi razlog je ta, da moški rad določa cilje in teži k njihovi izpolnitvi. Njegova pričakovanja in ambicije z leti in zrelostjo rastejo. V zvezi tudi on želi biti srečen, in ne želi z ženo doživljati pekla.

Tretji razlog imenuje psihoterapevtka 'duhovi iz preteklosti'. Nekateri moški se ne morejo osvoboditi slabih izkušenj in poskušajo najti srečo v novih vezah.

Stereotip, ki ga imamo o moških, je, da padajo na dolge noge, poudarjene boke in seveda izrazito oprsje.

Tukaj moramo potegniti črto med človekovo seksualnostjo in psihosocialnostjo, ki pa sta nenehno v značilnem konfliktu.

Proti potrebi po pripadnosti in vezanosti se postavlja seksualnost, spolni nagon, ki hoče pretrgati vse vezi in prosto iskati svoj spolni objekt.

Casanova je tipičen primer moškega, ki se ne želi vezati in se oklepa zgolj svoje seksualnosti.

Ljubi ženske, vendar od njih ne želi nič drugega kot nekaj nepozabnih trenutkov seksa. Lep, družaben, zabaven, prečudovit. Da, če ga hočete le za eno noč. Potem vedite, da ga ne bo več. Tudi če ste lepotica.

Večina moških ne igra vloge Casanove. Pa kljub temu odhajajo, in odhodi se zdijo enostavnejši kot kdaj koli prej.

Teorija o zadovoljevanju človekovih potreb nam razkrije, da šele potem, ko posameznik zadovolji osnovne fiziološke potrebe, pridejo do polnega izraza želje po zadovoljitvi kompleksnejših socialnih in psiholoških potreb.

Relativna ekonomska varnost in samostojnost tako moških kot žensk je postala eden temeljnih razlogov za razmajane tradicionalne partnerske vzorce. Veze menjamo, ker si to finančno enostavno lahko privoščimo.

Ločitev se moški načeloma bojijo, ker so drage. Vendar – če hočete živeti in ohraniti neko normalno zvezo, ne igrajte na to karto. Denar je sam po sebi sredstvo menjave.

Prisvojite si raje načelo, da je denar istočasno oblika dajanja in sprejemanja ter s svojo finančno samostojnostjo poskrbite, da se aktivno vključite v ta krogotok.

Čeprav moški rad izkazuje svojo moč skozi finančni status, ga vsaj delno razbremenite denarnih skrbi za vajino ali družinsko preživetje.

Oba se bosta bolje počutila.

Pogovorov o finančnih zadevah ne potiskajte na stran, čeprav nekateri menijo, da je to tema, o kateri se je mnogo težje odkrito pogovoriti kot na primer o spolnosti.

Želja po finančni samostojnosti in bleščeči poklicni karieri velikokrat pride v nasprotje z željo po skupnem življenju in otrocih.

Oba imata svoje načrte in osebne projekte. Ali zveza deluje, je odvisno tudi od tega, koliko jih lahko kot posameznika uskladita z vajinim skupnim življenjem.

Ključna je Komunikacija!

Svoboda in pripadnost se tehtata v vsaki zvezi. Moški, ki si želijo resnejše zveze, iščejo ženske, s katerimi delijo skupne vrednote, imajo podoben življenjski stil in jih sprejemajo take, kot so. Kritičnost in nenehno prigovarjanje ne bosta nikoli ustvarila ali popravila zveze.

Dovtipi in opazke, ki se na začetku zveze slišijo kot majhne šale, pa lahko s časom postanejo pravi trn v peti.

Vsaka veza ima vzpone in padce.

Prva srečanja so ponavadi sanjska in prepustimo se uživanju. Toda v val strasti in čustev pronicajo projekcije lastnih želja in velika pričakovanja.

Ne sanjajte preveč. Komunicirajta, spoznavajta se. Dobro ga spoznajte.

Kako se obnaša v posameznih situacijah, kakšne so njegove reakcije, kakšne odnose ima s prijatelji, starši ali v službi.

Mogoče se vam bo zdelo imenitno, ko bo obrekoval svoje prejšnje partnerke, toda zamislite se – tako bo lahko kmalu govoril o vas.

Popolnega moškega ni.

Ne pleše? Take čevlje si je kupil?! Že spet gleda televizijo? Zanesite se na svoj čut in predvsem na skupni jezik. Komunikacija je najpomembnejša. Vzpodbujajte jo.

Tisto, kar se pretaka med vama, je najmočnejša izkušnja, ki gradi trdnejše vezi. Razumevanje vajine različnosti je celo bolj pomembno kot vajine podobnosti.

Zakaj torej moški odhajajo?

Odgovornost za razpad neke zveze je na ramenih obeh. Prepogosto pa se dogaja, da imajo ženske po njegovem odhodu občutek krivde. Cenite svojo svobodo, zato ne dajajte in ne sprejemajte občutka krivde.

Samoobtoževanje ni zdravilo. Pomislite, kakšnega moškega si pravzaprav želite. Najti pravega, ob dejstvu, da so ‘najboljši fantje že poročeni’, je mali čudež.

Toda verjemite, tudi ve lahko zaživite z najboljšim fantom. Le zaupati si morate – najprej sebi, potem pa tudi njemu.

Napisala: Duška Jarc

Preberi še: TO je EDINA stvar, ki je v zvezi bolj pomembna od ljubezni (jo imata? 🥰)

Priporočamo tudi: "Moj nasilni bivši je skušal 'kupiti' mojo tišino, a jaz se nisem dala." (osebna izpoved)