Naredi prvi korak

Poskrbi, da se tvoja poletna romanca ne bo končala le pri bežnem spogledovanju. Zberi pogum in pristopi k lepotcu, s katerim si tako vztrajno izmenjujeta poglede.

28. 7. 2005

Lansko jesen sem morala nenehno poslušati obupano prijateljico, ki nikakor ni mogla pozabiti prodajalca, v katerega se je ‘zatreskala’ na počitnicah v Grčiji.

Kljub temu da ji je že pri prvem obisku v trgovini namenil več kot očitne poglede, ki so ji govorili, da mu je všeč, in da ji je naslednjič, ko ji je zaračunal hlebec kruha in sadni jogurt, dejal, da je, citiram: "Zelo lepa ženska," se kasneje nikoli ni dovolj opogumila, da bi mu dala vedeti, da je privlačnost med njima obojestranska.

Po desetih dneh grškega paradiža in sanjarjenja o njem je odšla domov in čedni prodajalec je ostal le še spomin na izgubljeno priložnost, ki bi lahko, če že ne drugega, popestrila vsaj njene počitnice.

Da ne boš tudi sama storila podobne napake, smo pripravili nekaj pomembnih nasvetov, da se boš lažje opogumila in naredila prvi korak k morebitni ljubezenski romanci.

Ne podlegaj neutemeljenim strahovom

Recimo, da na drugem koncu plaže (bazena, kluba ali katerega koli kraja oziroma prostora) zagledaš moškega, ki ti je resnično všeč in za katerega intuitivno veš, da imata veliko skupnega. V popolnem svetu bi nemudoma pristopila in načela pogovor, nakar bi z roko v roki skupaj odkorakala proti sončnemu zahodu. Toda po izkušnjah večine med nami se to zgodi ZELO redko.

Še hujše: bolj ko nas nekdo čustveno in fizično vznemiri, manj možnosti je, da se bomo osebi približale. Če zate to ne velja, si resnično rojena pod srečno zvezdo in ti spodnjih vrstic sploh ni treba brati, navadne smrtnice pa se s takšnimi strahovi zelo pogosto soočamo. Čustva pač naredijo svoje in v trenutku največje čustvene vznemirjenosti se počutimo toliko bolj ranljive, s tem pa tudi nesamozavestne.

Poleg tega nas iz neznanih razlogov nenehno spremlja prepriča nje, da je težje pristopiti do čednega moškega kot pa do nekoga s povprečnim videzom. Lepo prosim! Le kje piše, da imajo čedni moški težave s prijaznostjo in da te bo že zaradi svojega čudovitega videza zavrnil kot krožnik s tri dni staro pečenko?

Prepričaj se, da si mu všeč

Če si s svojim ogledanim predmetom poželenja vztrajno izmenjujeta poglede in se sem in tja drug drugemu celo nasmehneta (vseeno se prepričaj, da njegov pogled ni namenjen ženski, ki stoji za teboj), je to več kot dovolj velik dokaz, da si te želi spoznati.

Drugače je, če tvoje poglede opazi, a se jim izmika. V tem primeru si lahko prepričana, da si mu všeč, da pa je fant precej sramežljive sorte in da ga je po vsej verjetnosti še bolj strah kot tebe. To je seveda le še en razlog več, zakaj se splača stopiti v akcijo, saj mu njegova sramežljivost preprečuje, da bi se dovolj opogumil in naredil prvi korak.

Če pa te tvoj sanjski opazovanec mirno spregleda, ko se vama pogleda za hipec ujameta, in te cel večer ne opazi, pozabi nanj in si raje najdi drugo ‘interesno točko’. Če kljub tako izčrpnim navodilom še vedno ne moreš z gotovostjo reči, ali si mu všeč ali ne, pa ti tako ali tako ne preostane drugega, kot da ga ogovoriš in se na lastne oči prepričaš, kako in kaj.

Ne čakaj na njegovo potezo

Čeprav naj bi bil moški tisti, ki naredi prvi korak, upam, da si se že otresla takšnih starokopitnih pričakovanj. Če boš čakala na njegovo potezo, si lahko prepričana, da se boš velikokrat pošteno načakala, saj prav lahko obstaja tisoč in en razlog, zakaj tega ne stori. Kot smo videli pri drugem koraku, mu to lahko preprečuje sramežljivost, prav lahko je v resnem (ali manj resnem) razmerju in meni, da ne bi bilo prav, da bi osvajal drugo, morda je nesamozavesten in je prepričan, da ga boš zavrnila, ali pa je preprosto eden od tistih, ki menijo, da naj si dekle samo vzame tisto, kar si želi.

Kakršnikoli razlogi se že skrivajo za njegovo pasivnostjo, se nikar ne omejuj z mislijo, da je edini vzrok zanjo ta, da mu nisi všeč. (Še posebej, če je pri tem izpolnjeval vsaj enega od kriterijev pri prejšnji točki.)

Posrednik? Ne, hvala.

Mnoge med nami bi se prevzemanju odgovornosti in predvsem zadregi rade izognile, tako da k ugledanemu moškemu pošljem prijateljico, ki nam bo kot nekakšna posrednica zagotovila zmenek z njim. Resnici na ljubo pa ti moram povedati, da boš s tem svojemu potencialnemu ljubimcu dala vedeti dvoje: prvič, da si nezrela oseba, ki svoje ljubezensko življenje jemlje kot igrico, in, drugič, da nisi dovolj samozavestna, da bi se postavila zase in ponosno pristopila k njemu.

Če te to ni prepričalo, naj ti povem še to, da naj bi posredniki imeli funkcijo odvetnika, ki posreduje pri reševanju določenih sporov med dvema stranema, vajino krhko poznanstvo pa je vse prej kot problem, ki bi zahteval posredniško roko. Drugače je seveda, če imata skupne prijatelje. V tem primeru je zelo dobrodošlo, da vaju predstavi tretja oseba, na katero naj se navezuje tudi tvoje prvo vprašanje, s katerim boš razbila led, na primer: “Od kod poznaš mojo prijateljico/prijatelja?”

V napad!

Majhen korak za človeštvo, velik korak zate in za tvojo samoza vest, predvsem pa za tvoje ljubezensko življenje. Kar je dovolj velik razlog, da te pri tako pomembnem življenjskem koraku seznanimo z nekaterimi nasveti in ugotovitvami, ki bi jih bilo dobro upoštevati pri tvojem naslednjem osvajalskem podvigu.

Kaj naj mu rečem

Eno od najbolj pogostih vprašanj, ki si jih zastavljajo ženske, ki razmišljajo o tem, da bi se približale moškemu, je: “Kaj naj mu v uvodnem pogovoru sploh rečem?” Odgovor na to vprašanje ni tako preprost, saj je konec koncev odvisen predvsem od vsake situacije posebej, toda na osnovi osebnih izkušenj in maratonskih pogovorov s prijateljicami na to temo lahko zgoraj podpisana brez trohice dvoma zapišem, da so besede ob prvem srečanju (vsaj v prvih tridesetih sekundah) precej nepomembne. Kljub temu je dobro upoštevati bonton in zdrav razum. “Tako grde majice še nisem videla,” ti namreč zagotovo ne bo prinesel uspeha, ki si ga tako želiš.

Preskušen uvodni nagovor

Ker močno dvomim, da ti bo zgornja ugotovitev o nepomembnosti uvodnih besed kaj prida pomagala pri tvojem osvajalskem pohodu (še posebej, če si začetnica in se na tako težko nalogo odpravljaš prvič), naj ti zaupam preizkušeno najboljši uvodni nagovor, ki se je obrestoval tudi moji najboljši prijateljici (uganila si, zdaj je s svojo ‘osvajalsko tarčo’ poročena in pričakujeta prvega otroka).

Torej: osebi, ki ti je všeč, najprej polaskaj s komplimentom, nadaljuj s kratkim vprašanjem, na katerega bo primoran odgovoriti, potem pa se mu predstavi. Preprost primer: če vidiš, da ima na zapestju uro, mu najprej reci, kako lepo uro ima, sledi vprašanje, kakšne znamke je oziroma kje jo je kupil, ko je led prebit, pa mu še ponudi roko in se predstavi.

Stavi na njegovo nečimrnost

Če se sprašuješ, zakaj je treba začeti s komplimentom, naj ti zaupamo, da tako kot ženske tudi moški radi slišijo kakšno pohvalno na račun svojega videza. Ljudje smo pač nečimrni in ker vsi po vrsti največ svojega časa zapravimo za svoj videz, je prav, da se pri prvem poznanstvu osredotočimo prav na to. Navsezadnje se podobno obnašamo tudi, ko prvič vstopimo v neznano hišo. Vljuden prihod skozi glavna vhodna vrata je ponavadi bolj toplo sprejet, kot pa če bi se odpravila kar naravnost skozi spalnično okno, mar ne?

Nič manj pomemben ni tudi prijazen nasmeh in pogled, ki naj bo usmerjen naravnost v oči. Slednje mu bodo povedale veliko več kot vprašanje, ki mu ga boš zastavila v naslednjem trenutku.

Samo prijatelja?

Ali sta si usojena in bosta skupaj preživela preostanek svojega življenja, boš po spoznavnem nagovoru nemara bolj težko ugotovila, dejstvo pa je, da lahko po njegovi reakciji začutiš, ali si mu všeč ali ne.

Če bo njegov vljudni odgovor na tvoje vprašanje kazal precejšnjo mero nezainteresiranosti in bo s pogledom odtaval drugam, si lahko prepričana, da bo vajino poznanstvo do jutri že pozabljeno. Če se bosta ujela kot prijatelja, te bo po vsej verjetnosti brez posebne tenkočutnosti kmalu objel čez ramo in te povabil na pivo. V tem primeru se boš morala sama odločiti, ali boš ugriznila v grenko tabletko in se zadovoljila z manj, kot si pričakovala.

Če pa boš v njegovem pogledu ujela iskrico, ki si jo tako dolgo iskala ... potem lahko svobodno začneš razmišljati o imenih, ki jih bosta dala svojim otrokom.

Premagaj strah z vizualizacijo

Če boš pred usodnim korakom imela tremo, si predstavljaj, da je tvoj predmet poželenja:

Starec: podoba starca lahko razblini vse strahove, ki so povezani z zunanjim videzom tvojega ugledanega moškega. Prijeten starček bo nad tvojim osvajanjem kvečjemu počaščen, s tem pa bo izginil tudi tvoj strah pred zavrnitvijo.

Ženska: samo pomisli, koliko lažje bi pristopila k ženski, s katero želiš vzpostaviti prijateljski stik. Naj se torej njegov obraz in njegovo telo spremenita v žensko, ki se ji boš veliko lažje nasmehnila in načela pogovor z njo.

Otrok: Nič lažjega, kot pri bližati se otroku! Otroški zvedav in hudomušen pogled, ki si ga boš pričarala v vizualizaciji, bo sprostil napetost in te oborožil s potrebno žensko toplino.

Janka Menart

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri