14 najpogostejših napak, ki jih ženske delamo v zvezi

Vse jih imamo na vesti – manjše ali večje napake, ki grejo našim fantom na živce ali jih spravljajo v obup. Po zaslugi nekaterih pa si celo pljuvamo v lastno skledo!

14 najpogostejših napak, ki jih ženske delamo v zvezi (foto: Profimedia) Profimedia
26. 4. 2016

Fantje niso najbolj zgovorna bitja na svetu, zato je mnenje včasih težko izvleči iz njih, pa čeprav je nadvse pomembno. Nekateri spregovorijo šele takrat, ko jim pošteno načenjamo potrpežljivost, drugi pa se nad našimi 'grehi' raje pritožijo prijateljem. No, če smo iskrene, čisto vsega verjetno niti ne želimo slišati, je pa res, da je kakšna pikra na naš račun zagotovo upravičena. Kar je res, je res – tako kot moški niso popolni, tudi me nismo.

Da bi se zavedele, kaj in kako delamo narobe, smo cosmo punce staknile glave in (ja, z veliko mero samokritike) opredelile ter poiskale rešitve za 14 napak, ki se nam v zvezah zdijo naj­po­gostejše.

Napaka št. 1

Preveč jih omejujemo ali nadzorujemo

Moški večeri, zabave, vikendi, počitnice – na njih se lahko dogaja marsikaj ... ali pa tudi ne. Če fantu zaupaš in njegove prijatelje poznaš ter veš, da niso družba, v kateri vladajo alkohol, mamila ali druge nelegalne 'aktivnosti', ni razloga, da bi iz principa godrnjala prav vsakič, ko se pripravlja kaj takega.

Prav gotovo nimaš pravice omejevati njegove svobode druženja s prijatelji ali ga nadzorovati, saj tudi on tebe ne. Strokovnjakinja za žensko-moške odnose Aleksandra Kralj v svoji knjigi Vražji zakonci piše:

“Vsak poskus, da bi nadzorovali partnerja, je izguba časa in energije ter obema prinaša samo nepotrebno trpljenje."

Tega pa si ne želiš, kajne? Med tem ko je on v svoji družbi, ti organiziraj druženje s prijateljicami, si privošči wellness, mini potovanje ali kaj drugega, kar te veseli.”

Napaka št. 2

Prehitevamo ... po desni

Si mu svojo življenjsko zgodbo z vsemi (ne)čednimi podrobnostmi zaupala že na prvem zmenku, mu na drugem razložila, da si ogleduješ poročno obleko, na tretjem pa ga vprašala, kako bi želel poimenovati svoje otroke? Punca, to je stokrat prehitro ce­lo za ljubitelja formule 1.

Že mogoče, da smo nagnjene k načrtovanju, ker imamo točno izrisano podobo naše sanjske prihodnosti, a pomembno je dvoje: a) čas za življenjske načrte pride postopoma, s tem ko oba (vsak zase in skupaj) rasteta in se razvijata v zvezi, ter b) če imaš namen ustvariti dom in družino z njim, ga moraš obvezno vključiti tudi v fazo načrtovanja. Poleg tega je življenje preprosto prekratko, da bi danes zidala gradove v oblakih in se čez nekaj let sekirala, ker se zaradi tega in onega ne bi izšlo.

Napaka št. 3

Pričakujemo, da nam bere misli

Pomisli, tak odziv resnično ni pošten: nekaj si vtepeš v glavo (pogrešaš romantiko, imaš načrt za popoldne, potrebuješ njegovo podporo ...), a se o tem ne pogovoriš z njim. Kljub temu pa se ti zdi logično, da bo on vedel, kaj mora storiti. In po nekaj časa, ko ti po mislih dejansko razbija eno samo vprašanje: Kako je lahko tak cepec???, je že prepozno. Slaba volja do neba, njemu pa se še vedno o ničemer ne sanja ... Sluti le, da je nekaj narobe.

Tvoj dragi ni čarovnik, ki bi znal brati misli. Če si srečnica, zna v najboljšem primeru čarati med tvojimi nogami. Dr. John Gray, avtor uspešnice Moški in ženske v spalnici (ja, ta naša napaka vdre tudi tja), se sprašuje:

“Kako naj moški vedo, kaj osrečuje ženske, če nikoli niso bili v njihovi koži?”

Odgovor se glasi: ne morejo, razen če jim ne zaupaš svojih želja.

Napaka št. 4

Se obnašamo kot mame

Fant, ki se je odselil od doma, bo najbolj nesrečen, če se pojaviš v vlogi njegove ‘nadomestne’ mame.

“Ena največjih napak, ki jih delajo ženske v medosebnih odnosih, je, da ravnajo z moškimi kot z otroki. Bolj ko jih imamo za majhne dečke, bolj se dejansko tako obnašajo,” je v svoji knjigi 100 naj­po­gostejših vprašanj o ljubezni, spolnosti in medsebojnih odnosih napisala psihologinja dr. Barbara De Angelis.

Če si preveč skrbna ali ukazovalna, namesto njega opravljaš njegove naloge in podobno, čim prej nehaj. Imej v mislih, da je zrel, odrasel moški z zadolžitvami in odgovornostmi, ki potrebuje seksi in vročo punco, in ne mame št. 2.

Napaka št. 5

Pozabljamo, da so vizualna bitja

Tvoja najljubša trenirka je doma udobnejša kot kavbojke (in nič hudega, če v njej skočiš tudi do trgovine), pod čipkastim modrčkom te vse srbi, zato se ga znebiš takoj, ko prestopiš domači prag, in nase navlečeš starega bombažnega, sobote in nedelje so namenjene počitku, zato se ne ukvarjaš z urejanjem pričeske ali ličenjem ... Ti to zveni znano?

Vsaka punca prej ali slej ko prej za krajši ali daljši čas zatava v obdobje, v katerem ima udobje absolutno prednost pred zunanjim videzom. Grrrr! Fantje to naravnost sovražijo, ker so pač vizualni tipi.

“Ženske morajo razumeti, da moške najprej pritegne videz,” modruje dr. Gray. Zato nikoli ne pozabi na seksi in zapeljivo perilo, gladke noge, urejene lase, čista oblačila, ki pristajajo tvoji postavi, in druge malenkosti ... če želiš, da se med vama še naprej iskri. In še majhna skrivnost: ne glede na vse moški niso prav nič pozorni na tvoj praktično neopazen celulit ali na tistih par kilogramčkov, ki so se ti nalepili na ritko in noge. Če ga na to ne opozarjaš nenehno, niti slučajno ne bo opazil.

Napaka št. 6

Ne razumemo, da na stva­ri gleda drugače

Dejstvo, ki drži kot pribito – moški pogled na svet je drugačen od ženskega. O tem je prepričana tudi Kraljeva: “Moški in ženske se na življenje in njegove izzive pač odzivamo različno. Tako pač je.” Zato je skrajno utopično pričakovati, da se bosta vedno in povsod ujemala in strinjala, hkrati pa to tudi ne pomeni, da nista za skupaj.

Če se jeziš zaradi njegove drugačnosti in delaš dramo iz najmanjših težav, se moraš vprašati, ali ga imaš dovolj rada, da ga lahko sprejmeš, meni svetovalka. Morda si pravzaprav nekoliko sebična, ko pričakuješ, da bo mislil enako kot ti? Namesto da negativno gledaš na to razliko med vama, jo obrni sebi v prid. Pokukaj tudi skozi njegova očala in dotično temo boš zagotovo videla drugače, mogoče manj kompleksno in z rešitvijo na dlani.

Napaka št. 7

Ne zaupamo mu

Ne moreš se izogniti dejstvu, da kopica slabih izkušenj s fanti iz preteklosti lahko negativno vpliva na tvoje sedanje razmerje. Toda, ali je težava v tem, da mu ne zaupaš? De Angelisova ima nasvet za vse punce, ki se kuhajo v taki kaši:

“Ni se vam treba naučiti spet zaupati moškim – temveč sebi.”

Če si pred časom imela fanta, ki te ni spoštoval in te je v kakršnemkoli smislu prizadel, moraš biti pri prihodnjih izbirah previdnejša. Prepričati pa se moraš, da sama sebi dovolj zaupaš, da boš resnično znala izbrati pravega moškega zase oziroma se ne boš zapletla z napačnim. Premisli, kaj je šlo narobe pri bivših, in upoštevaj svoje ugotovitve, preden boš spet potegnila ‘ta kratko’.

Napaka št. 8

Ob napačnih trenutkih preveč govorimo

Raglja, čveka, klepetulja. Komunikativnost, če temu tako rečemo, ti lahko pride prav marsikdaj, le v določenih situacijah, ko se hočeš pogovarjati s svojim dragim, njemu pa ni do tega, ti po navadi ni v največji plus. Ko se iz službe vrne utrujen, ko ga pestijo težave, ko preživlja težke čase, ko vama v postelji ne gre ... vse to so trenutki, ko ti bo hvaležen za tišino. Prijazno mu izkaži podporo in ga vprašaj, ali lahko kakorkoli pripomoreš k njegovemu boljšemu počutju, potem pa utihni (razen če sam ne izrazi želje po pogovoru). No, če že imaš na zalogi goro novic, ki jih moraš nujno deliti s svetom, na kavo povabi prijateljico in njej razodeni vse top govorice.

Napaka št. 9

Hočemo ga spremeniti v svoj ideal

Po besedah De Angelisove zdrav odnos s fantom pomeni, da ga imaš rada točno takšnega, kot je, ne takšnega, kot upaš, da bo postal. Če misliš, da trenutno ni najboljši zate, a imaš v načrtu popolno preobrazbo njegove osebnosti, neizogibno drvita v prepad. Pravzaprav si edina oseba, na katero lahko vplivaš, ti sama, njemu pa dovoli, da je, kakršen je. Seveda lahko tu in tam predlagaš kakšno spremembo, a njegove osebnostne lastnosti pusti pri miru – ali pa ga pusti.

Napaka št. 10    

Nikoli ne predlagamo seksa

Ali pa ga vsakič sproti zavrnemo ali ležimo kot klade in nič ne damo od sebe ... Spolnost je daj-dam, nekaj vzameš in nekaj daš, enkrat je pobudnik on, drugič moraš biti ti. Gre namreč za to, da se bo v nasprotnem primeru verjetno naveličal prositi za seks in takrat se vajini zvezi slabo piše. Gray poudarja: ko si moški zaželi spolnega odnosa in ženska ni takoj razpoložena zanj, jo zlahka napačno razume in se počuti zavrnjenega. Ti sicer tako ne razmišljaš, a mu vseeno pošiljaš takšne znake.

Najprej poskusi raziskati, od kod izvira tvoja težava. Zakaj je tako? Imaš neprijetne izkušnje iz preteklosti? Ti seks preprosto ne paše? Ti ni všeč, kako to počne on? Ali on predlaga seks tako pogosto, da o dodatni aktivnosti niti razmišljati ne moreš? Odkrito si odgovori na ta vprašanja, potem pa boš najbrž morala zavihati rokave in se o tem pogovoriti z njim. Morda skupaj najdeta pravo pot do rešitve. Če ne skrivaš nobenega posebnega razloga, pa le večkrat pomisli, kako všeč mu je tvoja posteljna samo­iniciativnost, saj takrat začuti, da je sprejet in ljubljen.

Napaka št. 11    

Nanj neutemeljeno stresamo jezo

Ali imaš tudi ti občutek, da tiste, ki so nam najbližje, najlažje prizadenemo? Na žalost je to res. Kraljeva se strinja, da se do ljudi, ki nas ljubijo, največkrat obnašamo veliko slabše kot do drugih.

"Na njih stresamo svojo jezo, izživljamo svoje nizke impulze, smo sebični, zahtevni in nepopustljivi."

Verjetno se strinjaš, da je to naravnost grozljivo ... a vendarle se dogaja. Tvoj dragi je pogosto tisti, v katerega prileti klofuta tvojih negativnih čustev, čeprav nima nič pri stvari. Je pa priročno blizu in ga pač zadeneš.

Ko se boš prihodnjič počutila kot nevihtni oblak, iz katerega švigajo smrtonosne strele, ga vnaprej opozori na to. Povej mu, da imaš strašansko slab dan in da moraš slabo voljo nekako izraziti. Še bolje pa bo, če mu pustiš sporočilo, da se boš domov vrnila pozneje kot običajno, in se v tem času sama sprostiš s športom ali sprehodom po parku.

Ko smo na slabšem me

To so situacije, v katerih je narobe, če ne reagiraš na njegovo čudno vedenje.

Napaka št. 12

Smo preveč samoumevne

Živiš le za zanj in to se razume samo po sebi? Pozabila si nase in postala samoumevna. Zakonska in družinska terapevtka dr. Laura Schlessinger v svojem delu 10 neumnosti, s katerimi si ženske zapletamo življenje, opozarja: Ker ženske samospoštovanja in uspeha večinoma ne povezujejo z osebnimi dosežki, iščejo svojo identiteto, vrednost in pomen v življenju predvsem z zvezami."

Če se ves tvoj svet vrti okrog njega, on pa tega iti opazi ne več, zahtevaj, da ti pozornost začne vračati – dolgoročno v taki zvezi ne moreš vztrajati.

Napaka št. 13

Spreminjamo se v njegov ideal

Enako kot ti ne moreš iz njega narediti svojega ideala, tudi ne smeš dopustiti, da bi on spreminjal tebe – samo zato, da bi si zaslužila njegovo ljubezen. Če v zameno za naklonjenost manipulira s tabo, boš kmalu oropana vsega. Postavi se zase in bodi samosvoja, pa čeprav boš ostala sama. Verjemi, nekje je nekdo, ki te bo oboževal točno takšno, kot si.

Napaka št. 14

Ne odidemo, ko nas izkorišča

Največja napaka je, da tiho kot miška dovoljuješ izkoriščanje, saj nisi dolžna svojega moškega reševati iz življenjske godlje, pa naj gre za zasvojenost, neodgovornost, nasilje ali varanje ... Dr. Schlessinger ugotavlja, da smo se ženske sposobne na vse kriplje truditi, da bi našle pri svojem moškem vsaj eno dobro lastnost, ki bi ublažila njegove negativne poteze. Ali ti tihi glasek govori, da to počneš tudi ti? Terapevtka predlaga, da se postaviš v vlogo mame, ki mora hčerki svetovati, ali naj ostane s tem fantom ali ne. Bodi pogumna in si ne zatiskaj oči pred dejstvom, da v takšni zvezi ni prostora še za ljubezen, ter ne išči izgovorov, zakaj bi še naprej životarila z njim.

Nuša Oblak, foto: Chris Clinton

Preveri še, česa v partnerstvu res ne smeta početi.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri