Namesto da rečeš 'ljubim te', raje naredi to!

Kdor ljubi in je srečen, danes velja za naivneža, lahkomiselneža ali preproteža. Ta zafrkljiv odnos do ljubečih je tesno povezan z razvojem družbe odmaknjenih in zadržanih ljudi, ki jih je strah priznati, kako zelo trpijo zaradi pomanjkanja ljubezni.

Dotikaj se me. Objemi me. (foto: Profimedia) Profimedia
25. 8. 2016

Zato je Leo F. Buscaglia o ljubezni, brez katere ni nihče srečen, četudi ima zdravje in denar, napisal knjigo.

Ljubiti drug drugega

V svetu z mnoštvom ljudi, a brez pristnih stikov!

A preden si pogledamo nekaj njegovih poudarkov, še beseda ali dve o tem, kaj ljubezen zagotovo ni.

"In srečno sta živela do konca svojih dni," je pisal Joshua Liebman in nadaljeval, "je eden od najbolj tragičnih stavkov v literaturi. Tragičen je zato, ker ne govori resnice o življenju in je zapeljal nešteto rodov, da pričakujejo nekaj, kar na tej krhki, pomankljivi, nepopolni zemlji preprosto ni mogoče."

Ko nekoga ljubimo, to v resničnem življenju onstran mitov in pravljic ne pomeni, da ga ljubimo vsak trenutek dneva. To čustvo in občutenje je namreč naravno vpeto v plimovanje življenja, ljubezni in odnosov.

Da pa bi se naučili živeti z drugimi in jih ljubiti, se moramo najprej priučiti nadvse rahločutnih veščin, da bi se naši odnosi, ki se pogosto 'začnejo z veselo naivnostjo široko razprtih oči', ne končali z razočaranjem, grenkobo in obupom, kar se nam tudi sicer tako rado dogaja.

Živimo v sredini, v kateri se ena od dveh zakonskih zvez konča z ločitvijo, in čeprav nas ves čas obdajajo ljudje, ostajata depresija, ki temelji na občutkih osamljenosti, in osamljenost najbolj pogosti tegobi sodobne družbe.

Allan Fromme piše o tem v knjigi The Ability to Love (Zmožnost ljubiti):

"Naša mesta z naraščajočim prebivalstvom in visoko čepečimi bivališči v strmoglavih nebotičnikih so gojišča samote. Soseske se drobijo pod buldožerji stanovanjske gradnje in družine so razpršene v iskanju zaposlitve in poklica. Nekdanje in zadovoljne skupine ljudi so izginile v svetu koles."

Po ljubezni hrepenimo, ker jo globoko v sebi tako zelo potrebujemo, a ostajamo vedno znova praznih rok. Komunikacijskih veščin, ki so se jih ljudje nedolgo tega spotoma priučili v primarnih družinah in v okoljih, kjer sta lokalni mesar in zelenjadar še nagovarjala svoje kupce z lastnimi imeni, ne obvladamo več.

Izziv medčloveških odnosov

Kaj počnemo, namesto da bi rekli 'ljubim te'?

Ker ne znamo drugače, se drug od drugega oddaljujemo, se uničujemo, strašimo, razočaramo, omalovažujemo, razvrednotimo in ne vemo, kako naj vse to spremenimo.Ljubiti

Če pa bi si resnično želeli ustvariti človeško povezavo v odnosu, bi bilo vredno razmisliti o naslednjih premisah tkanja za nas tako pomembnih vezi. Leo F. Buscaglia je v knjigi Ljubiti drug drugega v naslednjih nekaj točkah povzel temeljne kamne zdravega in ljubečega odnosa:

  • Pogosto mi z besedami, dejanji in kretnjami povej in pokaži, da me ljubiš. Ne domnevaj, da vem. Morda sem videti v zadregi ali celo zanikam, da to potrebujem - vendar ne verjemi, vseeno mi povej in pokaži.
  • Pogosto me pohvali za dobro opravljeno delo in ne omalovažuj, ampak me pomiri, kadar mi ne uspe. Nikar ne jemlji stvari, ki jih delam zate, za samoumevne. Pozitivna podpora in spoštovanje mi bosta pomagala, da jih bom ponavljal.
  • Povej mi, kadar si malodušen ali osamljen ali čutiš, da te ne razumejo. Močnejša bom, če bom vedela, da te zmorem potolažiti. Čustva so lahko razdiralna. Ne pozabi, čeprav te ljubim, ne znam vedno brati tvojih misli.
  • Izrazi vesele misli in občutke. Oživljajo najih odnos. Čudovito je praznovati nerojstne dni, osebno valentinovo. Podarjaj ljubeča darila brez posebnega razloga in poslušaj svoje ubesedenje sreče.
  • Kadar se mi odzoveš tako, da se počutim nekaj posebnega, to nadomesti vse tiste, ki so šli podnevi mimo mene, ne da bi me opazili.
  • Ne prizadeni me z besedami, da tisto, kar vidim ali čutim, ni pomembno ali stvarno. Če vidim in slišim, to tudi doživljam, zato je zame zelo pomembno in stvarno!
  • Poslušaj me brez obsojanja ali vnaprej ustvarjenega mnenja. Bistveno je, da sem slišana in videna. Če me resnično vidiš in slišiš, kakor bivam v trenutku, nenehno potrjuješ mojo bit, medtem ko drug drugemu pomagava k spremembi.
  • Dotikaj se me. Objemi me. Ljubeča nebesedna komunikacija oživi moj telesni jaz.
  • Spoštuj moje tišine. Rešitve za svoje težave, ustvarjalnost in duhovne potrebe najpogosteje uresničim v trenutkih tišine.
  • Naj drugi vedo, da me ceniš. Ob javni potrditvi najine ljubezni se počutim nekaj posebnega in čutim ponos. Lepo je deliti veselje najinega odnosa z drugimi.

So te zgornje misli nagovorile?

Več o tem si lahko prebereš v knjigi Ljubiti drug drugega - Izziv medčloveških odnosov.

Preberi še: Zakaj se zaljubimo v nedosegljivo osebo? ali pa preveri 6 znakov, da te vara prek Facebooka

Priporočamo tudi članek: Vse kar moraš vedeti za varno spletno nakupovanje

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri