Namesto da rečeš 'LJUBIM TE', naredi to!

Kdor ljubi in je srečen, danes velja za naivneža, lahkomiselneža ali prepotentnega. 

Namesto da rečeš 'LJUBIM TE', naredi to! (foto: Unsplash.com/Vintor Pinto) Unsplash.com/Vintor Pinto
13. 8. 2018

Ta zafrkljiv odnos do ljubečih je tesno povezan z razvojem družbe odmaknjenih in zadržanih ljudi, ki jih je strah priznati, kako zelo trpijo zaradi pomanjkanja ljubezni.

Zato je Leo F. Buscaglia o ljubezni, brez katere ni nihče srečen, četudi ima zdravje in denar, napisal knjigo.

Ljubiti drug drugega

V svetu z mnoštvom ljudi, a brez pristnih stikov!

A preden si pogledamo nekaj njegovih poudarkov, še beseda ali dve o tem, kaj ljubezen zagotovo ni.

"In srečno sta živela do konca svojih dni," je pisal Joshua Liebman in nadaljeval, "je eden od najbolj tragičnih stavkov v literaturi. Tragičen je zato, ker ne govori resnice o življenju in je zapeljal nešteto rodov, da pričakujejo nekaj, kar na tej krhki, pomankljivi, nepopolni zemlji preprosto ni mogoče."

Ko nekoga ljubimo, to v resničnem življenju onstran mitov in pravljic ne pomeni, da ga ljubimo vsak trenutek dneva. To čustvo in občutenje je namreč naravno vpeto v plimovanje življenja, ljubezni in odnosov.

Kaj počnemo, namesto da bi rekli 'ljubim te'?

Ker ne znamo drugače, se drug od drugega oddaljujemo, se uničujemo, strašimo, razočaramo, omalovažujemo, razvrednotimo in ne vemo, kako naj vse to spremenimo.

Če pa bi si resnično želeli ustvariti človeško povezavo v odnosu, bi bilo vredno razmisliti o naslednjih premisah tkanja za nas tako pomembnih vezi. 

Leo F. Buscaglia je v knjigi Ljubiti drug drugega v naslednjih nekaj točkah povzel temeljne kamne zdravega in ljubečega odnosa:

1.

Pogosto mi z besedami, dejanji in kretnjami povej in pokaži, da me ljubiš. Ne domnevaj, da vem. Morda sem videti v zadregi ali celo zanikam, da to potrebujem - vendar ne verjemi, vseeno mi povej in pokaži.

2.

Pogosto me pohvali za dobro opravljeno delo in ne omalovažuj, ampak me pomiri, kadar mi ne uspe. Nikar ne jemlji stvari, ki jih delam zate, za samoumevne. Pozitivna podpora in spoštovanje mi bosta pomagala, da jih bom ponavljal.

3.

Povej mi, kadar si malodušen ali osamljen ali čutiš, da te ne razumejo. Močnejša bom, če bom vedela, da te zmorem potolažiti. Čustva so lahko razdiralna. Ne pozabi, čeprav te ljubim, ne znam vedno brati tvojih misli.

4.

Izrazi vesele misli in občutke. Oživljajo najih odnos. Čudovito je praznovati nerojstne dni, osebno valentinovo. Podarjaj ljubeča darila brez posebnega razloga in poslušaj svoje ubesedenje sreče.

5.

Kadar se mi odzoveš tako, da se počutim nekaj posebnega, to nadomesti vse tiste, ki so šli podnevi mimo mene, ne da bi me opazili.

6. 

Ne prizadeni me z besedami, da tisto, kar vidim ali čutim, ni pomembno ali stvarno. Če vidim in slišim, to tudi doživljam, zato je zame zelo pomembno in stvarno!

7. 

Poslušaj me brez obsojanja ali vnaprej ustvarjenega mnenja. Bistveno je, da sem slišana in videna. Če me resnično vidiš in slišiš, kakor bivam v trenutku, nenehno potrjuješ mojo bit, medtem ko drug drugemu pomagava k spremembi.

8. 

Dotikaj se me. Objemi me. Ljubeča nebesedna komunikacija oživi moj telesni jaz.

9. 

Spoštuj moje tišine. Rešitve za svoje težave, ustvarjalnost in duhovne potrebe najpogosteje uresničim v trenutkih tišine.

10. 

Naj drugi vedo, da me ceniš. Ob javni potrditvi najine ljubezni se počutim nekaj posebnega in čutim ponos. Lepo je deliti veselje najinega odnosa z drugimi.

So te zgornje misli nagovorile?

Preberi več TUKAJ.

Priporočamo tudi: To vodi k odličnemu seksu (a dlje kot sta skupaj, manj pogosto to počneta!)

Preveri še: Najboljši nasveti za SREČNO zvezo (po mnenju izkušenih terapevtov za pare)