Največji spolni organ je ... koža!

Ko omenimo seks, večina pomisli na vzburjenost genitalij in orgazem. Temu sicer ne bomo oporekali, bi pa dodali, da je eden najbolj zadovoljujočih vidikov spolne intimnosti ... dotik!

28. 5. 2009

Desetletja raziskav so pokazale, da tako otroci kot številni mladiči živali potrebujejo dotik. Celo tako zelo, da je od tega odvisen njihov razvoj in celo samo preživetje:

‘Pred sto leti je bila v ZDA umrljivost sirot, ki so umrli do svojega sedmega meseca starosti, neverjetnih 99%. Ti otroci niso umirali zaradi bolezni ali infekcij, pa tudi ne zaradi pomanjkanja higiene ali lakote. Ti otroci so umirali zaradi stanja, ki se mu reče ‘marazem’ – hiranje kot posledica popolnega pomanjkanja človeškega dotika.‘

Kisik za dušo in telo

Dotik ima tudi sicer številne psihološke učinke. Ljudem pomaga začutiti ljubljenost, sprejetost, jih osrečuje, umirja in tolaži.

In dotik ima tudi številne biološke efekte. Pomaga pri sproščanju o oksitocina (ki so ga pogosto imenovali tudi ‘hormon povezanosti’ ali kar ‘hormon crkljanja’).

In kaj ima s tem spolnost?

Pri seksu imamo še toliko več priložnosti, da se dotikamo drug drugega in to po celem telesu in s celim telesom. Kar je neprecenljivo ...

Ko dva človeka slečeta s sebe vso obleko in se s svojimi telesi stisneta drug ob drugega v nekakšen velik preplet dveh teles, je to zagotovo izkušnja zares izjemne telesne bližine s priložnostjo enega samega enormnega dotika z zares veliko površino kože.

Drug drugega se dotikata hkrati z ustnicami, lici, prsnima košema, nogami ... in čutita partnerjeve roke na svojem hrbtu, stegnih ali trebuhu.

'Let's get naked!'

Po mnenju dr. Debby Hebenick, ki nas je v svojem blogu na portalu Psychology Today opozorila na pomen dotika, naj bi bilo tudi kvalitativno neprimerljivo, kadar se drug k drugemu prižemata:

  • dve popolnoma goli telesi,
  • ali ko sta ti telesi najmanj delno pokriti.

Zatorej proč s cunjicami in ... akcija!