Največja napaka, ki jo delamo na začetku novega razmerja

8. 5. 2022
Največja napaka, ki jo delamo na začetku novega razmerja (foto: Profimedia)
Profimedia

Ta članek ti bo pokazal, kako pomembno je na začetku razmerja vedeti, ali iščemo ljubezen ali si želimo zgraditi prijateljstvo. 

Navadno se spustimo v zvezo s pričakovanjem, da bomo našli ljubezen – a ne prijateljstva.

Zanimivo je, kako nas je večina slišala, da bi morala s partnerjem najprej biti prijatelja in da se najboljše zveze razvijejo iz takšnih situacij, pa se še vedno spustimo v zvezo in pozabimo na to, da nam ni treba graditi romance, ampak prijateljstva.

Čeprav se morda zdi poenostavljeno, obstajajo številni razlogi, zakaj bi se morali, ko z nekom začnemo zvezo, naprej samo osredotočiti na prijateljski vidik razmerja – in ne nujno na ljubezenski potencial.

Naučeni smo, da je ljubezen neverjetna, magična in "povzroča" zasvojenost. To je razlog, zakaj nas toliko preživi življenje s poskušanjem, da to pridobimo in v tem uživamo, ampak verjetno pogosto zamenjamo ljubezen za nekaj drugega.

Ljubezen je za vsakega posameznika drugačna; videti je, kot da vsak od nas govori različni jezik, ko gre za vprašanje srca.

Tako, da je mogoče tisto, kar iščemo, le nekdo, ki govori naš jezik.

Ampak, če se spustimo v zvezo z namenom, da najdemo ljubezen in ne trdnega prijateljstva, potem osnova celotnega razmerja naenkrat postane "okvarjena" in nestabilna.

Ko razmišljamo o naših prijateljstvih je pomembno, da upoštevamo, katere (za nas dobre) kvalitete morajo imeti tisti, ki so okoli nas.

Ali spodbujamo naša prijateljstva in na njih delamo ali pa preprosto pričakujemo od njih, da bodo poskrbela sama zase?

Ali sprejmemo naše prijatelje takšne, kot so, ali pa jih okoli ogovarjamo?

Naše romantično razmerje bo postalo ogledalo ne samo za naše lastne zadeve, ampak tudi za druge odnose v naših življenjih.

Če pričakujemo od prijatelja, da ima določeno kvaliteto, kot na primer zanesljivost, doslednost, razumevanje in humor, potem se prav tako moramo zavedati, da so to tiste kvalitete, ki morajo biti naprej zgrajene znotraj novega odnosa.

Precej preprosto; moramo se nehati obremenjevati s tem, če se lahko v nekoga zaljubimo in se namesto tega osredotočiti na to, če nam bo ta oseba lahko dober prijatelj.

Uspešna razmerja in zakoni so takšni predvsem zaradi enega razloga: par ve, kako dobro delovati skupaj.

To pomeni, da se izmenjujeta pri moči, drug drugega dvigujeta, se navdihujeta, nudita razumevanje in sprejemanje, skrbita drug za drugega in se negujeta – vse to so kvalitete, ki jih iščemo v prijateljstvih, ampak jim na nek način nehamo posvečati pozornost, ko pride do romantičnega razmerja.

Kar si moramo zapomniti, je to, da če zgradimo pozitivno zdravo prijateljstvo, se ljubezen lahko vedno razvija – ampak če naprej zgradimo ljubezen, velikokrat nismo zmožni razviti močnih korenin prijateljstva.

Velikokrat je edina razlika med prijateljstvom in romantično zvezo seks. In med vsemi temi čustvi očitno pozabimo, da je lahko naš ljubimec tudi hkrati najboljši prijatelj.

Življenje že tako dovolj težko brez privolitve, da boš delila to izkušnjo z nekom, s katerim ne moreš biti to, kar si in se pogovarjati o vsem, kar ti gre po glavi.

Ampak kljub temu razvoju tega ne posvečamo časa, razen v primeru, da se spustimo v novo razmerje z željo, da najprej zgradimo ta vidik.

Videti je, kot da se veliko ljudi "ujame" v to, da so bili izbrani, da se pozabijo ustaviti in se vprašati, ali si dejansko želijo, da jih je ta oseba izbrala.

Želimo si ljubezni in včasih se zdi, da smo pripravljeni narediti karkoli, da bi jo dobili – četudi to pomeni, da jo lovimo, ampak nekje na poti se navadno ustavimo in se vprašamo, za čem sploh tečemo?

Ljubezni ne moremo kontrolirati – ne moremo nekoga prisiliti, da nas ljubi in prav tako ne moremo nekoga prisiliti, da nas ne.

Ampak, kolikor je lahko čudovita ljubezen med svema povezanima dušama, brez prijateljstva – kaj ju bo vodilo skozi najtemnejše čase?

Ljubezen in maraton, ampak izziv vzdržljivosti.

Je počasna in včasih neprijetna – ampak to je le, če se v zvezo spustimo s pričakovanjem in željo po zgolj ljubezni.

Če namesto tega k novemu razmerju pristopimo z željo, da zgradimo tiste kvalitete prijateljstva, lahko odkrijemo, da ljubezen za tem zlahka pride.

Videti je, da se nas večina lahko brez težav pogovarja s prijatelji nasprotnega spola. Lahko jim pošljemo sporočilo, brez da bi nas videli kot pomoči potrebne, lahko se šalimo ali postavljamo vprašanja, brez da bi nas skrbelo, da bi naše besede narobe razumeli.

Pa še vedno, ko začnemo nekoga spoznavati v okviru zveze, se nekako vse to spremeni in na koncu te osebe ne obravnavamo več kot pravega prijatelja.

Skrbi nas, če nas ne pokliče ali odpiše nazaj, in namesto, da bi mu kot prijatelju poslali sporočilo "je vse v redu?", zmotno mislimo, da je to odraz njihovega zanimanja in naše lastne (ne)vrednosti.

Postanemo tesnobni in zaskrbljeni, kam ta zveza vodi, med tem ko pozabimo na to, da prijateljev ne skrbi, če bodo izgubili drug drugega – ker preprosto vedo, da nikoli ne bodo.

In to je največja napaka, ki jo naredimo na začetku novega razmerja.

Zato, ker ljubezen se skozi leta spremeni, prav tako kot naše potrebe in želje, ampak prijateljstvo – nekdo, ki nam bo vedno kril hrbet in nas pustil, da smo takšni, kot smo – to je nekaj, česar niti najhujši preizkus časa ne more spremeniti.

Tako da, naslednjič, ko se začneš pogovarjati z nekom novim ali greš z njim na zmenek, se vprašaj: želim najti ljubezen ali zgraditi prijateljstvo?

Ker prijateljstva se lahko vedno razvijejo v ljubezen – ljubezen pa se redko spremeni v prijateljstvo.

Pripravila: Nika Švajncer

Vir: Elephant Journal

Preberi še: 10 znakov, da nisi samo njegova punca, ampak tudi najboljša prijateljica ali pa Čarobna vprašanja, ki jih morate zastaviti sami sebi (pred novo zvezo).

Priporočamo tudi: Samo to (ključno) napako odpravita, pa bo vajina zveza stokrat boljša!

Novo na Metroplay: Alya o trenutkih, ki so jo izoblikovali, odraščanju in ljubezni do mnogih stvari v življenju