Največ varanja je na delovnem mestu

Ima kar naenkrat veliko telefonskih pogovorov? Prihaja vse pogosteje pozno domov? Kaj pa če ...?

27. 6. 2008

Veronika Seles na prvi pogled deluje kot kakšna holivudska zvezda: visoka, vitka, svetlolasa in urejena. Ne, v prvem trenutku Veronike Seles zagotovo ne bi posadili na stolček psihoterapevta, kjer si po navadi predstavljamo gospoda ali gospo v zrelih letih, ki z intelektualnimi očali, pod katerimi ima na pol priprte oči, posluša svojega strtega pacienta. A poročena gospa, mamica Viktorie in Evelin, je več kot le navadna psihoterapevtka, je avtorica prvega priročnika o nezvestobi, ki je izšel v Sloveniji.

Znaki in znamenja

Ali ima vaš partner nenadoma veliko telefonskih pogovorov v zasebnosti, dolgo bedi in uporablja računalnik, ko že vsi spijo? Je neobičajno pozoren na svojo zunanjost, si je omislil športni avto in pobarval lase? No, potem je čas, da v roke vzamete priročnik z jasnim naslovom Nezvestoba – Kako razumeti nezvestobo, se soočiti z njo in premagati njene posledice, katerega je napisala mag. Veronika Seles, psihoterapevtka in magistrica znanosti s področja družinske in zakonske terapije.

Zakaj ste se pravzaprav lotili nezvestobe? Ali zares potrebujemo knjigo oziroma priročnik o nezvestobi?

Z nezvestobo sem živela. Izhaja iz moje družine, že kot otrok sem občutila vse negativne stvari, ki jih prinaša nezvestoba. A takrat na nezvestobo še nisem imela odgovorov, zato se mi je isto dogajalo tudi v poznejših razmerjih. Ali sem varala jaz ali pa sem bila prevarana. In prav zato, ker vem, kakšne uničujoče posledice ima za vse vpletene nezvestoba, sem se začela s fenomenom ukvarjati tudi sama.

Ste se zaradi nezvestobe odločili za študij psihologije?

Pravzaprav nisem študirala psihologije, ampak teologijo. Psihologija me nikoli ni prepričala, študij teologije pa ti da odgovore na mnoga vprašanja, človek dobi zelo široko izobrazbo. In ko sem šla na podiplomski študij, sem takoj vedela, kaj me zanima. Magistrirala sem na temo nezvestobe in zdaj bom iz nje tudi doktorirala. Rada bi dala ljudem odgovore, ki sem jih tudi sama potrebovala, da sem lahko razumela vzroke za svojo nezvestobo, zakaj je moj oče varal ... Prav zanimivo se mi zdi, da v Sloveniji še nimamo knjige o nezvestobi.

Kaj je nezvestoba? V knjigi za nezvestobo označite že bolj tesno prijateljstvo na delovnem mestu.

Nezvestoba je, če povsem na široko povem, prelomljeno zaupanje. Nezvestoba se dogaja, ko en partner verjame, da dogovor o zvestobi, spolni in čustveni intimnosti velja, drugi pa ga na-skrivaj krši. Zato je nezvestoba tudi, ko eden od parterjev intimnosti iz razmerja pripoveduje svojemu kolegu ali kolegici v službi. Namesto da bi se pogovarjal s partnerjem, se pogovarja s svojim partnerjem. Seveda pa je vedno vprašanje, kaj za koga pomeni nezvestoba. Nikakor ni vedno povezana le s seksom, kot to misli večina ljudi. Že ko z nekom postanemo intimni, je to neke vrste nezvestoba. V bistvu gre pri nezvestobi za razočaranje, strah, praznino in potrebo po ljubezni. Najbolj uničujoče afere so prav čustvene afere. Če si ti na neki službeni poti, osamljen in stran od najbližjih, in z nekom skočiš v posteljo, to niti ni tako grozno, ni uničujoče. Čustvena navezanost ima lahko enako razdiralne posledice za prevaranega partnerja, kot jih ima nezvestoba.

Vi zagovarjate, da je treba za nezvestobo vedno povedati. Tudi če gre le za enkratni skok čez plot, afero, za katero nihče ne more izvedeti?

Seveda, vedno je treba povedati, le tako imata lahko partnerja ponovno zdrav odnos, na katerem gradita zaupanje. Seveda pa si meje zvestobe vsak par določi sam. Monogamija in tako imenovana nemonogamija sta zato načeloma popolnoma enako sprejemljivi. Seveda, če se oba partnerja strinjata.

V knjigi pišete, da večina ljudi na določeni točki svojega življenja spozna osebo, s katero bi se bolje razumela oziroma bi z njo lahko imela boljšo partnersko zvezo, kot jo ima s svojim partnerjem?

Privlačnost je ena najbolj zanesljivih stalnosti v vašem življenju. V delovnih okoljih, na šolskih obletnicah, restavracijah in nenazadnje na spletu srečujemo lepe, dinamične in pametne ljudi. In seveda se neprestano odzivamo na pozitivne impulze drugih. Pri tem ni pomembno, ali smo srečno poročeni. Resnica je, da niso vse nezveste osebe nesrečno poročene. Sam zakon velikokrat ni vzrok za nezvestobo, vendar pa njeno razkritje vsekakor zakonu škoduje.

Kaj pa je to spletna nezvestoba? Je to zares varanje?

Vsak trenutek, ki ga preživite na spletu, bi lahko preživeli s svojim partnerjem, otroki in drugimi pomembnimi ljudmi. Več časa preživiš v virtualnem svetu, bolj zanemarjaš ta razmerja. Niti ni pomembno, ali so spletna razmerja 'resnična', njihov vpliv na varajočega, na partnerja in na vso družino je natančno tak, kakršen je vpliv nezvestobe in afere v realnosti. Spletna razmerja se od navadnih ločijo po tem, da so zelo dostopna, vsak si jih lahko privošči. In tudi anonimnost daje ljudem občutek, da jih pri njihovem početju ne bodo dobili.

Kdaj pride do razkritja?

Nekateri nezvesti ljudje odločijo, da bodo odkrili resnico sami, drugi pa svoje zakonske partnerje nezavedno ali namenoma informirajo na kakšen drug način. Seveda so tudi takšni, ki ne želijo razkriti afer in previdno skrivajo sledi. Ljudje, ki si želijo izhod iz zakona, kot razlog ne morejo uporabiti afere, če je ta še prekrita. Intimnosti izogibajoči se partnerji afero razkrijejo že zelo zgodaj. Odvisniki od spolnosti svojega vedenja ravno ne skrivajo, zanikajo pa njegovo problematičnost.

In kako poteka zdravljenje zakona, ki je doživel afero?

Terapija je lahko dolgotrajen proces, ki lahko traja od enega do dveh let, pri nekaterih tudi dlje. Problem je, da nezvesti partner postane tisti, ki zdravi. Seveda je velikokrat tako, da zakoni, ki so preživeli prevaro, postanejo močnejši. Bistveno za razumevanje pomena nezvestobe je razpravljati o sami zgodbi afere.

V knjigi še posebej omenjate najbolj nevarno mesto, kjer se zgodi največ afer – delovno okolje?

Znanstvene raziskave nezvestobe na delovnem mestu so bile izvedene predvsem v zadnjih dvajsetih letih. V ZDA so raziskave po podjetjih pokazale, da je bilo 58 odstotkov zaposlenih že vpletenih v najmanj eno afero na delovnem mestu. V Sloveniji narejena raziskava nezvestobe na delovnem mestu, v kateri je sodelovalo 132 anketirancev, je pokazala, da je pogostost afer v organizacijah zelo velika, saj je kar 73 odstotkov vseh anketiranih odgovorilo, da se je v podjetju, kjer delajo ali so delali, že zgodila afera.

Opozorilni znaki nezvestobe:

  • Več telefonskih pogovorov v zasebnosti; dolgo bedenje in uporaba računalnika, ko že vsi spijo.
  • Več časa proč od doma, daljši delavnik, več potovanj, več večernih ali vikend sestankov.
  • Nenaden in močan interes za novo dejavnost, ki je ne deli s partnerjem, na primer motorji, športni avtomobili ali tečaj orientalskega plesa.
  • Preokupacija s svojo zunanjostjo: nenaden preobrat v oblačenju, izguba teže, seksi spodnje perilo ...
  • Nekonsistentno zanimanje za otroke.
  • Vprašljivi izdatki na bančnem izpisku, zapravljanje več denarja za restavracije, hotele, darila ...
  • Komunikacija s partnerjem je nepredvidljiva, včasih kritična in zavrnilna, včasih pretirano osladna.
  • Partner ima lahko povečano spolno željo in seks je lahko bolj strasten, želi vpeljati ali poizkusiti nove tehnike; lahko pa se začne spolnosti izogibati.
  • Izogiba se vključevanju partnerja v družbo iz službe ali okolice ali pa ima povečano željo po druženju z drugimi ljudmi in se izogiba biti sam s partnerjem.

Vir: Lisa