Najstniki v pasti spirale nasilnih partnerstev!

Ljubezen naj bi bila nekaj lepega, vznesenega, izpolnjujočega. Pa vendar je okoli nas vse več razmerij, ki bi jim lahko pripisali vse kaj drugega kot to.

30. 4. 2012

Nadvse zaskrbljujoče je dejstvo, da temne plati 'ljubezni' spoznavajo že najstniki.

Nasilje v enem od treh najstniških razmerij

Ameriške raziskave kažejo, da::

  • naj bi kar 40% najstnic (starih od 14 do 17 let) poznale nekoga svoje starosti, ki je že postal žrtev najstniškega nasilja (najpogosteje je šlo za dekle, ki jo je udaril ali pretepel njen fant),
  • 57% najstnikov pozna nekoga, ki je bil psihično, seksualno ali verbalno nasilen v svojem partnerskem razmerju,
  • 45% deklet ima prijateljico, ki je bila (pri)siljena v spolni odnos ali oralni seks,
  • le 33% najstnikov, ki so že doživeli nasilje v razmerju, se je o tem komurkoli zaupalo,
  • 20% najstnikov je ob koncu razmerja grozilo svojim partnerjem ali pa so jim partnerji grozili, da si bodo nekaj hudega naredili (P.S. tudi to je nasilje!).

Takšne partnerje si izbiramo sami!

In čeprav mednarodne raziskave kažejo, da je najstniško nasilje na zmenkih in v partnerstvih doseglo stanje epidemije, je zaskrbljujoče še eno dejstvo:

  • tisti, ki so se že kdaj znašli v nasilnem partnerskem razmerju, si tudi v prihodnje (nezavedno) izbirajo partnerje, ki so nagnjeni k tovrstnemu nasilju.

Tako se ustvari negativen vzorec, spirala, ki te nesrečne posameznice (in posameznike) vodi v serijo ponavljajočih se nesrečnih (nasilja polnih) razmerij.

Več o vzorcu, ki ga gre prekiniti, pa tudi o dejavnikih, ki mu botrujejo (posledicah minulih izkušenj v obliki nizke samozavesti in preferencah izbire novih partnerjev, ki so sovplivane z negativnimi izkušnjami), si preberi v blogu Nasilna partnerstva – preference in izbire!

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri