"Veseli" december? TO je najpogostejši razlog, zakaj se pari prepirajo med prazniki (+ kako spor rešiti)

6. 12. 2023
"Veseli" december? TO je najpogostejši razlog, zakaj se pari prepirajo med prazniki (+ kako spor rešiti) (foto: Profimedia)
Profimedia

... in kaj narediti, da do tega sploh ne pride. 🎄✨

Na božični večer si nihče ne želi spati na kavču - in ko to rečemo, smo prepričani, da to velja za vse.

Da bi se izognila tej žalostni usodi, terapevti s teboj delijo nekaj najpogostejših vzrokov, ki privedejo do sporov parov med prazniki, in kako jih rešiti.

1. Nesoglasja s sorodniki

Prazniki so lahko napet čas za pare in svojce, tudi če se imajo radi. Če imaš z družino svojega soproga ali soproge neugodno zgodovino, se lahko skoraj vsaka pripomba razume kot zaničevanje, opozarja Becky Whetstone, zakonska in družinska terapevtka.

"Če je komentar negativen, se zavzemite za svojega zakonca," pravi. "Edino pravilno je, da zakonca dokončno podprete pred drugimi, zlasti pred svojo družino."

2. Obdarovanje po 'liniji najmanjšega odpora'

Nestrpno pričakuješ darilo, ki ti ga bo podaril zakonec ... nato pa ga odpreš in najdeš darilno kartico za samopostrežno trgovino. Saj ne, da zahtevaš biserno ogrlico, vendar pa se zaradi pomanjkanja truda počutiš nekoliko podcenjeno.

Da bi prekinila krog tovrstnega obdarovanja, se že zdaj loti zadeve, svetuje psihologinja Anne Crowley. Povej, da se ob tem počutiš slabo.

"Svojega zakonca bi morali poznati dovolj dobro, da bi se zavedali, da odlaša z nakupom daril ali da ga skrbi, ko jih kupuje - on pa bi vas moral poznati dovolj dobro, da bi vedel, da imate radi vznemirjenje ob obdarovanju," pojasnjuje.

Zakoncu razloži, da je to zate več kot le darilo - je znak naklonjenosti. Upamo, da se bo tokrat izkazal.

Ne spreglej:

3. Prekomerno zapravljanje

Bodita pozorna na pretirano zapravljanje, sicer vaju lahko računi za kreditne kartice v novem letu ponovno preganjajo, pravi terapevt Kurt Smith.

"Odnosi so lahko zelo napeti, saj se zaradi prazničnega zapravljanja pokažejo razlike v ravnanju z denarjem," razkriva. "Težavi se izognite tako, da se s partnerjem zdaj pogovorita o prazničnih izdatkih in se dogovorita o načrtu porabe, ki se ga bosta oba držala."

4. Neizpolnjena pričakovanja

Strokovnjaki ugotavljajo, da se v januarju poveča število vlog za ločitev. V času praznikov se namreč lahko stvari doma še posebej zaostrijo, saj se pari soočijo s težavami, kot so načrtovanje, poraba in visoka pričakovanja. Te negativne izkušnje lahko opozorijo na večje razpoke v vajinem zakonu (ali razmerju).

"Možnosti za prizadeta čustva so skoraj neskončne," pravi Smith. "Vendar pa lahko tovrstne težave preprečite, če se potrudite in vse leto jasno dajete vedeti pričakovanja, ki jih imate v svojem zakonu."

5. Različne praznične tradicije

Njena družina vsak božič preživi tako, da si hrano naročijo kar na dom prek dostave, njegova pa je navajena na velik, ekstravaganten obrok in množično izmenjavo daril. Vsakdo ima dolgoletne tradicije, na katere je navezan, vendar se žrtvujemo in sklepamo kompromise za dobro počutje naših odnosov, pravi psihoterapevtka Elisabeth J. LaMotte.

"Zaradi neprilagodljivosti pri sprejemanju tradicij drug drugega lahko pride do tveganja, da bodo prazniki pokvarjeni, odnosi pa poškodovani ali uničeni," opozarja. "Namesto tega upoštevajte, da so nove izkušnje morda sprva neprijetne, vendar običajno povzročijo čustveno rast. Bodite radovedni glede novih stvari."

6. Izgorelost na prazničnih zabavah

Skrb zase je med prazniki še posebej pomembna. Če se začneš počutiti izgorelo po več kot deseti praznični zabavi ali družinskem srečanju, povej zakoncu, da boš morda morala naslednjo zabavo izpustiti. Ključno je, da ne dovoliš, da se ti s prazniki povezana stiska kopiči, svetuje psihologinja Alicia H. Clark.

"Ni se ti treba prostovoljno udeležiti vsakega dogodka ali dva tedna gostiti družine, ki živi nekoliko dlje," pravi. "Trik je v tem, da načrtujete kompromis - najbolje vnaprej - in najdeta način, ki bo obema ustrezal."

Strateško načrtovanje vama bo nedvomno pomagalo ustvariti in občutiti partnerstvo, ki ga oba potrebujeta med prazniki.

Preberi še: Slovenke iskreno spregovorile o tem, kako so odkrile, da imajo njihovi možje ljubico

Te morda zanima tudi: Slovenka razkrila top način, kako venček obesiti na vrata (brez žebljičkov in lepilnega traku)

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ