Najmanj resna pralnica možganov v mestu

Ne predpisujeva zaresnih tabletk, odgovarjava pa na vprašanja in priporočava zdravo hrano, iskrenost do sebe in drugih ter veliko gibanja!

Najmanj resna pralnica možganov v mestu (foto: shutterstock) shutterstock
13. 2. 2014

Živjo! Stara sem 28 let in že pet let v zvezi s po­ročenim moškim. Tip je Italijan in dela pri nas za veliko multinacionalko. Družino ima v bližini Benetk in se domov vrača za vikende, najini pa so vsi večeri v tednu. Lepo se imava in po vsem tem času sem še vedno zaljubljena. Tudi on je še vedno nor name in pravi mi, naj samo še malo potrpim, da bosta otroka dovolj stara, da bo lahko odšel od doma. Tu v Sloveniji se ne vidi za vedno, zato bi jaz morala z njim. Ženo sem videla na slikah in je čisto drug tip kot jaz: siva miška pač. Seksata ne več od časa, ko je spoznal mene. V čem je torej problem? V tem, da me je zadnjič šokiral z izjavo, da sta mu dva otroka čisto dovolj. Zdaj sem v precepu: bi se lahko zaradi moškega odrekla otroku?

Tina

Joj, jaz upam, da ne. Upam, da boš, karkoli že boš storila, storila zaradi sebe. Takšno odločitev mu boš, če bosta ostala skupaj, zagotovo nekega (ne preveč lepega) dne očitala. V svojem egoizmu (ta tip je šolski primer te lepe lastnosti, a trenutno se v tem pogledu precej ujameta) pa tvojega očitka sploh ne bo razumel. Že zdaj ne misli nate, zakaj bi torej potem, ko boš povrhu vsega že žalostna, zamorjena ter s kakšnim sivim lasom in gubo več? Ko boš, če povem še bolj nazorno, po energiji in tenu kože bolj podobna njegovi ženi? Takrat bo najbrž že imel novo ljubico, ki ji bo razlagal, da s tabo ne seksa več, ker imaš debelo rit. Misliš, da siva miška ne sluti, da ima njen možek ljubico? Seveda to čuti, a ob dveh majhnih otrocih nima veliko volje za revolucijo. Ne bo zajahala konja in se postrigla na fanta kot Ivana Orleanska! In da ne seksata? Ojojojojoj ... To predvidevanje je pa žal znak tvoje naivnosti. Zakaj bi mislila, da se je moški, ki dva dneva v tednu leži z njo v postelji, ne dotakne? Če je ne ljubi več, še ne pomeni, da nima polnih jajc. Ni mi simpatičen, ti naravnost povem, ker ti po petih skupnih letih brez takta in kančka empatije preprosto pove, da je z razmnoževanjem končal. Ti si njegova slovenska ljubica, ki vzdržuje njegov italijanski zakon. Takšen, kot je, se od žene najbrž ne bo nikoli ločil. In ko ga bo njegova internacionalka poslala na Poljsko? Veš, koliko lepih punc je tam?

Andraž

Ne zavedaš se situacije, v kateri si se znašla. Vsa tvoja pozornost je usmerjena v zadeve, ki (za zdaj še) nimajo nobenega pomena. Če nekoč dejansko (močno dvomim, da se bo to zgodilo) zapusti ženo in otroka, boš (med drugim) tudi ti kriva za razpad njihove družine. Glede na to, da že pet let podpiraš njegovo varanje in ti je najbrž vseeno za čustva vpletenih, te to zagotovo ne skrbi preveč. Ampak vse se vrača, vse se plača – misliš, da tebe ne bo prevaral? Da bodo na vajini 'uradni' skupni poti še vedno prisotni zaljubljenost, strast, adrenalin in vse drugo, kar spremlja vajino trenutno še skrivno druženje? Te ne bo zamenjal za mlajšo ljubimko ali pa te varal, medtem ko bo njej govoril, da s tabo ne seksa, že odkar jo je spoznal? Nočem biti pregrob, ampak se mi zdi prav, da stvari pogledaš še iz druge perspektive. Ni videti ravno sanjsko, kajne? Razmisli: morda pa je že sama ideja o materinstvu dovolj, da se odločiš. Boš zavrgla možnost družinskega življenja zanj? Poželenje z leti upada, želja po otroku pa bo najbrž rasla iz dneva v dan ...

Stara sem 22, fant 24, v zvezi sva 5 let. Eno leto že živiva skupaj in ne vem več, ali sem se še zaljubljena vanj. Zame je ta situacija trenutno popolnoma nerešljiva. Problem je v vsem! V komunikaciji, v razumevanju in seksu! In potem so tu finance in njegovi starši, ki me ne sprejmejo. Preprosto si nismo všeč. A oni ne bi bili tako velik problem, če bi vsaj seks bil v redu. Pred enim letom sva imela pavzo in v tem obdobju sem spoznala druga dva fanta. Z obema sem se spustila v spolni odnos. Sreča je ta, da sta bila oba zelo dobro obdarjena in sta res vedela, kaj je ženskam všeč. Po vsem tem pisanju se najbrž sprašujeta, zakaj te zveze preprosto ne prekinem. Žal je pri mojih ločenih starših nenehno trenje in bivanje nemogoče. Vse, kar imam, je tudi od fanta: skupni bančni račun, skupne finance, stanovanje in najemnina, ki jo skupaj plačujeva. Imava tudi kredit in počutila bi se kot velika nesramnica, če kar odidem in pustim vse breme njemu. Mesece in mesece se mi je porajala misel, da bi pisala enemu izmed tistih dveh fantov. Žal sem to včeraj storila. Naj nadaljujem staro zvezo?

Tina

Ne, te zveze, takšna, kot je, ne moreš vleči naprej. Lahko pa jo izboljšaš (čeprav je očitno, da takšnih ambicij niti nimaš). Ob sebi (in v sebi) si želiš nekoga, ki bi bil popolnoma drugačen od tvojega, s krediti in službo obremenjenega fanta. A kaj, ko veš (pa to zares veš?), da te tvoj dragi nikoli ne bo nabil na zid samotne ulice, kar bi nahranilo tvojo lakoto po življenju na robu. Premlada si, da bi živela kot stara mama, če v tebi ni nobenega gena stare mame, ne? Pustiva zdaj tebe in se osredotočiva nanj, o starših pa samo tole: ko te nekdo v življenju ne sprejme, najprej preveri, ali ti sprejemaš njega – najbrž ne. Okej, zakaj bi torej tvoj fant hodil s punco, ki sanja o drugih tipih, ga ima za dolgočasneža in strahopetca? Kaj bi svetovala svojemu prijatelju, če bi se znašel v njegovem položaju? Ja, brez iskrenosti ne bo šlo, zato moraš fantu čim prej povedati vse, kar si nama v svojem precej dolgem pismu. Avto, ki je v lasti obeh, lahko prodata, on pa si bo našel cenejše stanovanje. Nekaterim skupnim stvarem se boš morala odreči. Življenje resnice je brez cene, je pa zanjo včasih treba plačati davek. A ker imaš v življenju vedno še drugo možnost, naj te spomnim še nanjo: pusti seksi spodnje perilo in afrodiziake ter poglej človeka, ki ga imaš pred sabo. Kaj potrebuje? Kaj pogreša? In zdaj dajaj, dajaj, dajaj ... dokler lahko. In vama šele potem napiši končno obsodbo.

Andraž

Draga moja, pošiljam ti eno (dobronamerno) 'cosmobrcovrit'! Vajino ljubezensko stanje je še bolj grozno od vajinih financ, ki pa so (žalostno) edina stvar, ki vaju še drži skupaj. Pravijo, da je dober seks majhen del, slab seks pa ogromen del zveze, zato imata dve možnosti: najdeta nekoga tretjega, ki vama bo lepšal urice v postelji (ali zunaj nje) in prispeval nekaj denarja k plačevanju kredita ali pa gresta narazen in se spopadeta s posledicami slabih odločitev iz preteklosti. Vztrajati v tem, kar imata, samo zato, ker je to lažje, je nesmiselno. V vajinem primeru bo potencialni razhod zapleten predvsem s finančnega vidika, zato lahko začasno ostaneta cimra. Morda se sliši noro, ampak karkoli je boljše od varanja ali od situacije, opisane v pismu. Pogovorita se, kaj in kako naprej – ne glede na odločitev o skupni prihodnosti morata nujno ločiti vse finančne in drugačne vezi, ki bi lahko (v prihodnje) vplivale na odločitve glede vajine zveze. V prihodnosti pa svetujem malo več razmisleka pri večjih odločitvah, kot so skupni krediti in podobne zadeve.

Besedilo: Tina Torelli in Andraž Andrejc, fotografija: Helena Kermelj, shutterstock.