Najboljši nasveti za SREČNO zvezo (po mnenju izkušenih terapevtov za pare)

Dandanes vedno več (ne)srečnih parov obiskuje svetovalce za zveze, da bi njihova unija živahno napredovala. Izvoli, nekaj nasvetov strokovnjakov, ki so jih odkrili skozi leta terapij – zastonj!

Najboljši nasveti za SREČNO zvezo (po mnenju izkušenih terapevtov za pare) (foto: Profimedia) Profimedia
12. 8. 2018

Začetek zveze je po navadi kar težak, a pri vzdrževanju povezave stvari postanejo še zapletenejše.

Zato se vedno večje število parov (če so že podpisali svojo ljubezen pred pričami ali ne) odloča za terapije, da ukrepajo, preden se pojavijo težki časi, ki neizogibno prihajajo ... in da se naučijo, kako doseči, da dobri časi kar naprej trajajo.

Da boš v prednosti od samega začetka, smo se pogovarjali s strokovnjaki za zveze, ki so nam zaupali najbolj pomembna dejstva, ki so jih odkrili skozi leta terapij – od celotne filozofije do majhnih dejanj, ki so velikokrat pomembnejša, kot si mislimo, in ki naredijo veliko.

S takimi navadami bo tvoja zveza laže ostala srečna in zdrava.

1 Igraj drugo osebo

Pari razvijejo določene navade (način, na kakršnega se obnašajo drug do drugega), ki jih spet in spet ponavljajo.

Če pretrgaš ta vzorec in se obnašaš drugače, kot bi se po navadi – pozitivno –, boš vlila v zvezo novo življenje.

Na primer, če se vedno razjeziš na svojega moškega, če ne dokonča katerega od hišnih del, mu to poskusi povedati lepše, z bolj prijateljskim tonom, ko bo delo končal, pa se mu lepo zahvali.

Vsakič deluje.

Ali pa ga, namesto da spet negoduješ, da nikoli ne pomije posode, vprašaj, ali bi raje pomival ali splakoval.

Če bosta pomila skupaj, bo vse bolj zabavno, obenem bosta oba sodelovala pri hišnih delih in nobeden od vaju se ne bo počutil napadenega ali izkoriščenega. Poleg vsega vaju lahko hišna dela tudi združujejo, če se jih lotita skupaj.

2 Bodita veliko v stiku

Nedvomno se objameta in poljubita, ko se srečata, in se po ljubljenju še malce stisneta.

Toda preprosta dejanja, kot je božanje njegove roke, medtem ko gledata film, držanje za roko, ko hodita po ulici, ali položena roka na nogo med večerjo so tudi načini za povezovanje.

Dotikanje partnerja skozi ves dan sproža hormone dobrega počutja, ki okrepijo tvojo naklonjenost in naredijo, da se čutita še bliže drug drugemu.

Poleg tega z dotikanjem izkazujeta naklonjenost drug drugemu, močnejši in drzneši dotiki pa netijo strast, četudi pri babici na večerji ali ob odprtju prijateljičine razstave slik–strast bo nežno gorela, in ko bo čas, da se izlije, bo vse skupaj še močnejše, vidva pa se bosta počutila še bolj povezana.

3 Ne bodita najboljša prijatelja za vedno

Da sta z ljubim prijatelja, deluje odlično v teoriji.

Roko na srce–vse si želimo, da bi bil naš ljubi lahko tudi naš najboljši prijatelj in da bi mu lahko povedale popolnoma vse ali pa z njim neskončno dolgo razpredale o najnovejši Chanelovi vijoličasti torbici, ki je res čisti zakon, čeprav ...

Toda ta vrsta povezave lahko ubije vajino seksualno življenje, vročo in malce skrivnostno željo po vajinih vragolijah med rjuhami.

Končaš lahko v zvezi, v kateri sta drug na drugega navezana bolj kot sostanovalca ali dobra prijatelja, namesto da bi bil vajin odnos vroč kot žerjavica, če si dovolita pozabiti na moško-žensko napetost, ki vaju je vzburjala na začetku zveze.

Prihrani nepomembne klepete za prijateljice, privoščiš si jih lahko tudi s potrpežljivimi prijatelji, in seksualno energijo za moškega svojih sanj.

4 Redno uživaj seks

Če si želiš ostati zbližana s svojim moškim, pojdi iz glave – in namesto tega v posteljo.

Moški se laže povezujejo z ženskami na telesni ravni kot z globokimi pogovori (čeprav upravičeno lahko pričakuješ, da se bo kdaj potrudil za daljše in poglobljene pogovore, včasih pa tudi za krajše čveke).

Da boš okrepila povezavo med vama, se loti svojega poželenja, in če vzburjenja ne moreš priklicati, se vprašaj, ali te tvoj moški še privlači kot na začetku (če je želja po njem splahnela, se najprej vprašaj, zakaj, in razrešita najprej vzrok oddaljitve).

Potem mu zaupaj svoje seksualne sanjarije in skupaj ponovno prebudita tvojo strast.

Sama jo lahko zanetiš z branjem erotičnih romanov (če ti bo bral on, bo vse skupaj še bolj vznemirljivo), igračkanjem s samo seboj in skrbnim negovanjem (novo svilnato mleko za telo na pravkar depiliranem telescu lahko dela čudeže), z nakupovanjem in oblačenjem ultra seksi spodnjega perila.

Tudi šport je odličen afrodiziak.

5 Govorita izmenoma

Da bosta oba dobila priložnost povedati vse, kar imata v mislih, ko pride do nesoglasij, in drugemu dobro razložila, kar mu hočeta povedati, izmenoma igrajta premišljajočega in razumevajočega terapevta, pri čemer eden posluša, medtem ko drugi govori.

6 Poiščita skupne točke

Ko skupaj odločata, poskusita ugotoviti, s čim se strinjata.

Oba napišita vse podrobnosti, zakaj si nekaj želita, nato pa se o vsem skupaj pogovorita.

Na primer – ti bi rada šla na spomladanske počitnice v Pariz, kjer bi si ogledala mesto ter obiskala hude trgovine in restavracije, medtem ko si on želi obmorski raj, kjer bi lahko poležavala ob bazenu, srkala pijače, ki jih strežejo s slamicami, in se zvečer zabavala v vročih klubih.

Zdaj ko sta svoje želje jasno dala na papir, lahko izbereta mesto, ki bo ustrezalo obema. Super mesto, veliko sonca, zabave, plesa, trgovin, galerij ... kaj mislita o Barceloni?

7 Gojita strpnost

Imata težave s sporazumevanjem, ko ti nekaj pri njem ni všeč? Obstaja boljše izražanje nezadovoljstva, kot da podaš jezno pritožbo.

Svoje negativne komentarje vedno položi v sendvič med dve rezini pozitivnega. Če se hočeš pritoževati nad tem, da on vedno zamuja, poskusi z:

“Veš, res mi je všeč to, da si tako sproščen, toda res me moti, da prideš pol ure pozneje, kot sva dogovorjena. Prepričana sem, da si še vedno lahko tisti zabaven moški, ki ga obožujem, tudi če ne bi zamujal. Nato počakaj na njegov komentar, potem pa se dogovorita, kako se bosta čim lažje prilagodila drug drugemu tako, da bo drugega motilo čim manj stvari in ga navduševalo čim več.

8 Ponavljajta besede drugega

Ko se resno pogovarjata o zvezi, se lahko zgodi, da začneš premišljevati o tem, kaj mu hočeš še povedati (včasih tudi, s čim se ne strinjaš), in pravzaprav ne poslušaš več, kaj ti govori.

Zato je pomembno, da oba ponavljata besede drugega: tako bosta vedela, da te je res slišal/-a, in se bosta počutila razumljena.

Na primer: “Če te prav razumem, si želiš, da bi bila ob večerih med tednom več skupaj, čeprav se meni zdi bolj pomembno, da izkoristiva konce tedna. Torej predlagaš, da so srede zvečer najine. S teboj se strinjam, želim pa si, da bi sobote izkoristila za izlete v naravo.”

9 Bodi bolj pozitivna kot negativna

Nobeden od vaju ni popoln in vajine simpatične posebnosti so tukaj za vedno.

Ne dovolita, da vama te zoprne lastnosti pokurijo zadnje živce, raje poskusita odkriti lepšo stran teh posameznih pomanjkljivosti, tudi če se je ne da tako zlahka odkriti.

Namesto da se jeziš, ko se on začne dreti na televizijo, se spomni, kako všeč ti je, da je strastna oseba. Če te moti, da je sramežljiv v krogu neznancev, se spomni, kako prijetno je biti s pomirjenim in iskrenim moškim, namesto da bi imela napihnjenega tipa, ki se mora pogovarjati s celo sobo ljudi naenkrat.

10 Zapravita nekaj denarja drug za drugega

Ni vama vedno treba čakati posebne priložnosti, da bi drug drugemu podarila majhna darila, s katerimi kažeta ljubezen.

Pravzaprav so darila zabavnejša in pomenijo več, če so nepričakovana. Poskusita se navaditi, da bosta menjala sladke znake pozornosti brez posebnega razloga, toda ne zapravi cele plače.

Ne gre za ekstravaganco; s tem le pokažeta, da se razumeta in mislita drug na drugega. Lahko mu kupiš majico najljubše skupine, ki si jo zagledala na razprodaji, ali ti on kupi pižamo v najljubši barvi.

11 Stoj mu ob strani

Mogoče se ne strinjaš s svojim moškim, ko se prepira s prijateljem ali misli, da njegov šef ni pravičen, toda vedno bi morala biti na njegovi strani ... in obratno.

Drugače se bosta oba počutila, kot da se ne moreta zanesti drug na drugega. To ne pomeni, da se moraš vsakič odločiti za možnost ‘Popolnoma imaš prav’. Le poslušaj, kaj bi ti rad povedal, in mu daj vedeti, da ga boš podprla, ne glede na to, kaj se bo zgodilo.

12 Vzemita si počitek

Pomembno je, da se spočijeta od vsakdanjega garanja in skupaj preživita sama čas kot par – telefon in splet sta prepovedana.

To je lahko zabaven enodnevni izlet ali le nekaj mirnih ur. Pomembno je, da zbežita (tudi če ne gresta nikamor), da se lahko spet zbližata brez zunanjih motenj.

13 Bodi dober zmenek

Sprijazni se, da te nihče ne more vedno navduševati. Potem ko sta skupaj že nekaj časa, začetno razburjenje mine in tvoj moški je lahko včasih malce dolgočasen.

Hej, ne misli, da ti nimaš te težave – če si malce negotova, je občutek verjetno vzajemen!

Vsak naj se spomni zanimivega zmenka enkrat na mesec. Naj bodo podrobnosti in čas skrivnost in poskusita biti ustvarjalna – večerja in film nista nič kaj nenavadnega. Čudovit koncert ali učne ure deskanja po snegu so veliko manj pričakovan užitek.

14 Presenetljive polomije

Izogni se naslednjim pogosto pozabljenim težavam.

Ignoriraš denarne težave. Tudi če ti je nerodno, se morata dogovoriti, kdo bi moral kaj plačati in koliko si oba lahko privoščita.

Preveč prijateljska si z njegovimi prijatelji. To so njegovi prijatelji in on si želi obdržati ta posamezni del svojega življenja, ki ne vključuje tebe. Zato se ne prilepi nanj vsakič, ko bi bil rad z njimi.

Nikoli se ne prepiraš. S tem da se ne pogovarjaš o težavah, jih ne boš rešila. Razloži, kako se počutiš, daj mu priložnost, da odgovori, in ne dovoli, da se to prelevi v vojno žaljivk.

Preveč lahko je s tabo. Če je brezobziren in mu tega ne očitaš, bo še naprej grdo ravnal s tabo. Le povej mu naravnost, da ti ni všeč, da je nespoštljiv do tebe.

15 Za vajino srečo

Nikoli ne pozabi spodnjih nasvetov cosmo svetovalk in terapevtk Aleksandre Kralj in Dragice Sternad:

  • “Na začetku zveze ne podleži zaslepljenemu poželenju in ne sklepaj kompromisov prehitro. Partnerska zveza ne more preživeti, če ti partnerju pomeniš več kot on tebi, in obratno, če ga imaš za vzornika, si zaljubljena vanj zaradi zunanjega bogastva, če med vama ni ‘kemije’, si z njim zaradi prebolevanje stare zveze ali iz kljubovanja.’’– Dragica Sternad
  • “Zveze, v kateri bi vedno sijalo sonce, preprosto ni. Toda če obvladamo nekaj osnovnih veščin, kot so jasna komunikacija, vzajemnost oziroma sodelovanje, dodamo še spoštovanje in sprotno reševanje nesporazumov, smo zmagali. Če tega še ne obvladaš, zavihaj rokave in se loti učenja.’’ – Aleksandra Kralj
  • “Ko partnerja spoznavamo, ne prezrimo njegovih šibkosti, kot so odvisnost od staršev, jeza, kritizerstvo, obsedenost z oblastjo, motnje v spolnosti, nezrelost, čustvena nedostopnost, nezaceljene rane iz otroštva, primerjanje s prejšnjo partnerico." – Dragica Sternad
  • “Žal še tako obetavna ljubezenska zgodba lahko doživi svoj polom. Sebičnost, trma, pomanjkljiva komunikacija, boj za prevlado, izsiljevanje, kritika in ljubosumje so nevarni virusi, ki uničijo vsak odnos, še posebno partnerskega. Zato previdno!’’– Aleksandra Kralj

Napisala: Petra Kocjančič
Fotografija: profimedia

Preveri še: Če ti ni všeč, kako te poljublja, ti telo sporoča TOLE!

Priporočamo tudi: "Večina porničev je posnetih tako, da kažejo njegov užitek - in ne njen!" (ženske o XXX filmih)