"Na pomoč, med seksom imam suho nožnico!"

Se ti dogaja, da je tvoja nožnica med seksom suha kot Sahara? Vzrokov za to je lahko več.

"Na pomoč, med seksom imam suho nožnico!" (foto: Profimedia) Profimedia
9. 5. 2021

Najprej preveri, kaj v resnici čutiš do svojega dragega. Morda je vzrok le v tem, da si se do njega ohladila in posledično osušila.

Naše telo se vedno odziva na naša duševna in čustvena stanja in ga nikoli ne moremo prinesti okoli. Morda mu zameriš ali pa si v resnici ne želiš seksa.

Lahko pa sta noro zaljubljena in si ga želiš zdaj-takoj-nenehno, pa so vzrok kontracepcijske tabletke.

Nekaterim ženskam lahko spremenijo vlažnost, zato jih zamenjaj za druge, ki bodo primernejše – pogovori se z ginekologinjo in našli bosta prave zate.

Pomanjkanje poželenja, bolečine pri spolnih odnosih in podobno: kadar se pojavijo težave v postelji, zlasti ženske začnemo hitro iskati vzroke težav pri sebi.

Preberi, kaj pomaga, če telo ali psiha delata težave pri seksu:

Prevelik pritisk

Analni odnosi, sadomazohistične igrice, erotične igračke?! 

Iz tistega, kar preberemo v knjigah ali vidimo v filmih, lahko hitro dobimo občutek, da smo edini, ki nimamo rednih spolnih odnosov. V res­nici pa se povprečni pari ne ljubijo tudi po nekaj tednov skupaj. Vzrok je preobremenjenost z vsakdanjim življenjem in utrujenost ter pomanjkanje časa.

Telesni vzroki

Uživanje pri seksu pogosto pokvarijo bolečine.

Če te boli med prodiranjem uda, si pomagaj s posebnimi mazivi ali lubrikanti. Glavni vzrok za suho nožnico so hormonska nihanja – povzročajo jih kontracepcijske tabletke, nosečnost, zdravila ali mena.

Seks glavobol

Ob omembi kombinacije seksa in glavobola verjetno najprej pomisliš na slab izgovor.

Tu želimo opozoriti predvsem na dejstvo, da lahko vzburjenje in kasnejši orgazem povzročita močan glavobol, ki pa po nekaj minutah izzveni. Težava običajno po nekaj tednih izgine sama od sebe. Posebne terapije za ublažitev ni, v pomoč pa so lahko vaje za sproščanje.

Ni orgazma

Če je zdravnik izključil organske vzroke (ti so sicer redki), je idealno ljubeče samoraziskovanje.

Sama začutiš, če doživiš vrhunec z nežnim dotikanjem klitorisa ali prej z močnim drgnjenjem tega. Svoja spoznanja deli s partnerjem. Kdo pa pravi, da je seks dober le, če doživiš orgazem?

Zmenek za seks (ki to ni)

Sam od sebe se zgodi redko. 

Strokovnjaki svetujejo, da s partnerjem najdeta čas za trenutke v dvoje in se denimo dogovorita za zmenek v postelji. Toda ne, da bi seksala. Le dotikajta se drug drugega. Če naraste poželenje, položi dlan partnerja tja, kjer ti prija ...

'On' noče

Tudi pri moških, predvsem v zrelejših letih, lahko pride do tega, da se začnejo izogibati intimnim odnosom – nemalokrat zaradi težav s potenco. Poleg obiska zdravnika pomagajo tudi partnerske terapije.

Ko seks boli

Pri ženskah v rodni dobi lahko močne bolečine med seksom povzročajo miomi, ciste in zarastline v trebuhu.

Pregled pri zdravniku bo pokazal, kjer tiči težava. Neprijeten občutek povzroča tudi spuščena maternica (po porodu, zaradi težkih fizičnih naporov, kroničnega zaprtja ali pa prekomerne teže), v katero med spolnim odnosom udarja penis. Dogovorita se za položaj, pri katerem moški ne prodira zelo globoko, na dolgi rok pa pomagajo vaje za krepitev medeničnega dna.

Vir: Revija-liza.si

Priporočamo tudi članek: Stvari, ki se zgodijo (beri: spremenijo) prvo leto po poroki