Na pomoč, ljubim več kot enega moškega!

Ali je mogoče, da ljubite dva ali celo tri moške obenem? Gre za fenomen, ki mu rečemo multi ljubimkanje. Mogoče pa je to le izgovor za nove in nove avanture?

Na pomoč, ljubim več kot enega moškega! (foto: Profimedia) Profimedia
13. 7. 2015

Recimo, da ste v partnerski zvezi z moškim, ki ga ljubite, poleg tega pa ste zaljubljeni v drugega moškega. Čeprav nimate avanture z njim, so vaša čustva enako močna kot do partnerja. Se vam zdi znano?

Če imate same podobne ljubezenske težave, lahko trpite za sindromom multi ljubimkanja, po katerem imate zmožnost in potrebo, da ljubite več moških hkrati.

Multi ljubimkanje pomeni, da ste sposobni vzpostaviti močne romantične vezi z več kot enim moškim naenkrat. Ne gre za to, da imate afero; včasih sploh ne pride do spolnosti, vendar je ljubezen, ki jo čutite do tega človeka, zelo realno čustvo.

Vsestransko flirtanje

Pred tremi leti je bila Katarina*, 26, farmacevtka, v srečnem, ljubečem razmerju z Dušanom. Par sta bila približno eno leto – čas, v katerem se ravno začne obdobje varnosti v razmerju – ko se je Katarina zaljubila v drugega moškega. Vendar ni imela nikakršnega namena, da bi končala razmerje z Dušanom.

“Ljubila sem Dušana, vendar sem pogrešala razburjenje, ki ga doživljaš, ko si z nekom prvič. Nekega dne mi je bilo dolgčas in poklicala sem bivšega, da ga vprašam, kako je. Ko sem odložila, me je prešinil ‘žgečkljiv’ občutek, tako da sem mu od takrat naprej pošiljala SMS-e in elektronsko pošto večkrat tedensko. To so bili predvsem zabavni, ‘flirtajoči’ SMS-i v slogu: “Mislim nate.”

On ni vedel, da sem v razmerju, in mi je vračal klice. Kadar koli sem videla na ekranu izpisano njegovo številko, me je zajel občutek toplote. Sploh se nisva srečala, pa vendar je bilo to dovolj, da sem se zopet zaljubila vanj.

Globoko v sebi sem vedela, da iz tega ne bo nič, saj sem Dušana močno ljubila. Dušanu nisem nič povedala, saj je šlo za nenevarno zabavo. Po približno letu dni so SMS-i prenehali, enostavno ni bilo več vznemirljivo. Nič me ni prizadelo. ‘Zveza’ se je ‘iztekla’.

Bilo je prav čudno, kako globoka čustva sem gojila do obeh moških, ponosna pa sem na to, da nisem ničesar storila v tej smeri. Nikoli nisem imela občutka, da varam, ker nisem nikoli šla predaleč …”

Odvisni od ljubezni

Zakaj se torej to dogaja? Psihologi pravijo, da izhaja multi ljubimkanje iz mišljenja, da imamo lahko vse. Živimo v svetu, v katerem vlada prepričanje, da imamo lahko vse, kar želimo, če bomo dovolj trdno delali. Na žalost pa to ne drži glede popolnega moškega, saj tak človek ne obstaja.

Tako si poiščemo partnerja, ki poskrbi za nas in nam daje občutek varnosti, ustalimo se in potem ugotovimo, da varnost in razburjenje ne gresta skupaj. Kmalu začnemo oddajati vibracije, ki pritegnejo v naše življenje vznemirjenje, ki ga pogrešamo.

Psihologi se strinjajo, da je popolnoma normalno, da partner ne more zadovoljiti vseh naših potreb, in ponavadi so naši prijatelji, družina in kolegi tisti, ki zapolnijo manjkajoče delce.

Spogledovanje z drugimi moškimi je zdravo, vendar lahko to vodi v situacijo multi ljubimkanja, čeprav nimate fizičnega razmerja z njimi.

Taka situacija pa vam lahko povzroča slabo vest, zaradi katere ste ves čas pod stresom.

Veliko ljudi flirta, saj so zasvojeni s kemijo, ki se sprošča na začetku zaljubljenosti. Problem je v tem, da ti občutki trajajo le od 6 do 12 mesecev.

Ne gre za pravo ljubezen, ampak za kopičenje kemičnega elementa dopamina v možganih. Zasvojenci uživajo v tem ‘blaženem’ občutku in ko se le-ta konča in pride do obdobja ležernosti v odnosu, že iščejo naprej, da bi našli novo dozo razburjenja.

Ljudje smo zmožni ljubiti toliko ljudi, kolikor imamo časa. V bistvu ni nobene psihološke meje.

Danes, ko ženske dolgo časa ostajajo v službah, se dogaja, da je tisti, ki ga dnevno najmanj vidijo, ravno njihov partner. Tako postajajo bolj dovzetne za flirtanje, saj večino časa preživijo ločeno od partnerja.

Elektronska pošta in SMS-i omogočajo, da flirtanje ostane skrito. Pravzaprav sta ravno ti dve obliki komuniciranja najpogostejši med tistimi, ki so zasvojeni z multi ljubimkanjem.

Dva v paketu

Klara, 26-letna marketinška svetovalka, priznava, da je zaljubljena v dva moška hkrati, vendar je za razliko od Katarine zelo dejavna na obeh področjih.

“Ne morem se odločiti, kateri moški mi je bolj všeč,” pravi. “Eden je nezaposlen, drugi se ukvarja z glasbo. Oba vesta drug za drugega. Z glasbenikom sem ob koncu tedna, z drugim pa med tednom.

Na srečo sem enako resna pri obeh. Ta situacija se mi zdi idealna priložnost, da uvidim, kaj hočem od moškega. Onadva sta zadovoljna s situacijo, tako da ne vidim nobene težave.

Mislim, da ti ljubezen do dveh moških omogoča, da uvidiš, kaj potrebuješ, poleg tega ti tudi postane jasno, ali tvoj ‘glavni’ odnos uspeva.”

Razpeta med ljubimci

Psihologi trdijo, da čustva, ki jih ženska goji do drugih moških, niso tako nedolžna, kot si predstavljamo. Mislimo, da če ničesar ne ukrenemo v zvezi s temi čustvi, nismo storili nič slabega. Vendar ni povsem tako.

Slabe vesti nimate le v primeru, če dejansko nekaj storite, temveč tudi v primeru, da o tej možnosti le premišljujete. Če pa se zadržite in ne ravnate po svojih občutkih, se lahko znajdete v zelo napeti in dolgoročno stresni situaciji.

Ali je mogoče, da so nekatere ženske bolj dovzetne za multi ljubimkanje? Psihologi pritrjujejo. Ženske, ki rade ohranjajo razdaljo v razmerju, so bolj nagnjene k zaljubljanju v več moških hkrati.

V uspešnem razmerju mora biti prisotna določena stopnja žrtvovanja in če se težko žrtvujete, se raje umaknete. To pa storite tako, da vzpostavite več romantičnih zvez. Sicer lahko ljubite dva moška hkrati, ne morete pa se obvezati do obeh. Tako stanje pa ugaja multi ljubimkarjem, ker lahko ohranjajo razdaljo.

Nika, 30, podjetnica, meni, da jo dejstvo, da išče pri partnerju izredno veliko različnih oznak, logično privede do multi ljubimkanja.

“Trenutno sem samska, toda do nedavnega sta bila v mojem življenju dva moška. Z Andrejem sva bila skupaj skoraj šest let in zelo sem bila srečna z njim. Pogovarjala sva se o prihodnosti, poroki in otrocih. Težava je bila v tem, da se v času, ko sva se predano ljubila, skoraj nisva videvala zaradi najinih neusklajenih delovnih urnikov.

Potem sem na enem od delovnih srečanj srečala Davida, Američana, ki je bil v Sloveniji poslovno. Zelo dobro sva se ujela, izmenjala sva si telefonski številki, vendar se ni nič zgodilo, ker sem imela v zadnjem kotičku možganov Andreja. Ko je David odpotoval nazaj v Združene države, ga nisem mogla pozabiti. Obdržala sva stike, vendar sem imela vedno, kadar sem govorila z njim, slabo vest zaradi Andreja.

Čez nekaj mesecev se je David vrnil. Šla sva na pijačo, in tako se je začelo. Redno sva se srečevala in tudi spala sva skupaj. Vendar ni šlo le za afero. Tudi z njim sem rada počela stvari, ki jih pari počnejo skupaj – hodila sva v kino, restavracije. Zaljubila sem se.

Težava je bila v tem, da sem ljubila tudi Andreja. Pri Davidu je šlo za razburljive SMS-e in elektronsko pošto, pri Andreju pa sem dobivala varnost in skrb. Nisem se mogla odločiti za nobenega od njiju. Poslovno sem potovala v Ameriko in bilo je čudovito, ker je bilo tako drugače. Bilo je veliko bolj spontano in razburljivo. Ko pa sem se vrnila domov, je bilo edino, kar sem si želela – varnost Andrejevega objema.

Nekako mi je uspelo, da sem uskladila obe zvezi. Sčasoma pa sem spoznala, da razmerje na daljavo z Davidom nima prihodnosti. Nekako ob istem času sva se razšla tudi z Andrejem. Mislim, da sem v razmerju z Davidom spoznala, da je najina zveza z Andrejem postala umirjena in dolgočasna. Tega pa si nisem več želela. Z Davidom sva se razšla nekaj mesecev pozneje. Zame je bila čudovita izkušnja, da sem ljubila dva moška, in česa podobnega v prihodnosti ne izključujem.”

Je torej mogoče, da imate več ljubezni, in to brez slabe vesti?

Najboljši način, kako to izpeljete, je, da uživate v občutkih in prijateljstvu in ne dopustite, da razmerje postane tudi seksualno, svetujejo psihologi. Pomembno je, da veste, kje potegniti mejo!

6 znakov, da ste multi ljubimkarica

  • V razmerju se zelo hitro začnete dolgočasiti.
  • Čeprav ste v srečnem razmerju, še vedno radi pritegnete moško pozornost.
  • Da bi se počutile resnično ljubljene, potrebujete vedno nova zagotovila in potrjevanje.
  • Sami sebe bi označili kot nepopravljivega romantika, ki je ‘zaljubljen v ljubezen’.
  • Poleg partnerja želite imeti v svojem srečnem razmerju tudi ‘posebnega prijatelja’.
  • Radi flirtate z določenimi moškimi prijatelji, ne glede na posledice.

Napisala: Ana Dolenc

Preberi še: 6 mitov (in resnic) o tvoji vagini, ki jih moraš poznati ali pa preizkusi recept za osvežilno jogurtovo pito z gozdnimi sadeži!