Naj bo stara ali mlada?

27. 3. 2003
Naj bo stara ali mlada?

Ali moški raje pogledamo za brhko mladenko ali za privlačno štiridesetletnico?

Kakšne predstave imamo moški o zrelih ženskah in kakšne o mladih ‘frajlicah’, ki se izzivalno sprehajajo po naših ulicah?

Del moškega vsakdana so tudi povsem trivialne dileme, kot sta na primer zgornji vprašanji. S prijatelji se tu in tam zberemo ob kozarčku piva in soočimo s svojimi mnenji na omenjeno temo in prav zanimivo je, kaj vse se ‘kvačka’ po naših glavah.

Zrel sadež

Naše misli buri predvsem mit o zreli ženski, tam med 35. in 45. letom starosti, ki samozavestno obdeluje mladce, in jih bo verjetno buril tudi v prihodnje. Marsikateri argument spominja na prizore iz italijanskih mehkoerotičnih filmov iz sedemdesetih, v katerih teta Roza ‘poučuje’ vsevprek.

Faktor izkušenosti in samozavesti, ki jo starejša ženska izkazuje, v slehernem mladeniču neti strasti in vihra njegovo nočno sanjarjenje. Poleg eksplozivno erotičnih primesi podoba zrele ženske privablja v moškem tudi določen občutek varnosti, stabilnosti, ki jo včasih pogrešamo predvsem pri mlajših dekletih.

Dva tipa mlajših žensk

Mlajše so po drugi strani pogosto zaznamovane kot igrive, vihrave, skrajno romantične in brezglavo zaljubljene v mit popolne ljubezni. Ko sedijo na avtobusu, zasanjano strmijo skozi okno in sanjarijo o svojem idealnem moškem. To so tista dekleta, ki šele odkrivajo sestavine polnega ljubezenskega razmerja in že ob bežnem dotiku prepovedanih mest zadrhtijo kot kraški borovci v divji zimski burji.

Obstaja namreč tudi drug tip, to je moderna in agresivna mlada ženska, ki moške dobesedno lovi in se zaveda, da pomeni biti ženska imeti moč nad slehernim moškim. Glede na rezultate nedavne mnenjske raziskave v eni od priljubljenih nedeljskih TV-oddaj v Italiji se 35 odstotkov moških takšnih žensk zelo boji, predvsem zato, ker té v ljubezenskih razmerjih vse bolj prevzemajo njihove tradicionalne vloge.

Seks

V postelji sta to spet dva različna svetova. Velika večina moških verjame, da je zrela ženska bolj izkušena in je zato med samim aktom veliko bolj samozavestna in spontana. Mlajše naj bi bile po drugi strani bolj zadržane (ne vse!), one šele odkrivajo radosti telesne ljubezni; marsikatera npr. pričakuje, da smo vsi tipi ‘nabildani’ in obdarjeni kot Brad Pitt. Starejše so bolj realne in vedo, da Brad ne pride v poštev. Če uporabim besede moje znanke: “Velikost krampa je nepomembna, če z njim ne znamo kopati!”

Bilanca

Katere so torej boljše, ženske v zrelih letih ali mladenke? Odgovor je spet odvisen od lastnosti moške populacije. Poročenim, starejšim moškim so praviloma bolj všeč mlajše, ker v njih vidijo poživitev svojih ustaljenih zakonskih razmerij.

Mlajši, predvsem pubertetniki, pa pogosto sanjarijo o starejši ženski, ki te suvereno in brez zavor popelje v svet divje telesne ljubezni. Dejavnik izkušenosti v mladih hlačah pogosto neti stoječa odobravanja, to pa je predvsem posledica goreče potrebe po osvojitvi skritih tehnik ljubljena, ki naj bi jih zrele ženske praviloma obvladovale.

Ali je omenjena razprava zadela bistvo, naj odloči vsak sam. Res pa je, da ženske različnih starostnih obdobij izkazujejo različne čare, teh pa moški žal ne znamo dovolj ceniti.

Boštjan Bertalanič

Novo na Metroplay: "Nujno se je bilo potrebno raziti, da sva se potem znova srečali." | Miša Molk in Ula Furlan