Modne zveze na daljavo

Partnerski odnos na daljavo je pogosto neprostovoljen. Najpogostejši razlog pa je delovno mesto.

23. 7. 2009

Zdaj, ko so delovna mesta zaradi gospodarske krize še toliko bolj dragocena, najbrž ne bi dolgo razmišljala, če bi se morala odločiti med delom daleč stran od prebivališča in izgubo delovnega mesta.

Na začetku je seveda takšna situacija zelo težka.

Živijo za trenutke

Pari se v tem primeru kakor majhni otroci veselijo skupnih vikendov – ki pa se na žalost pogosto končajo z veliko stresa in prepirov.

Tistemu, ki dela daleč stran od doma, je seveda težko, ker tam pogreša partnerja, prijatelje, po navadi se stiska v majhnem stanovanju …

Ona, predpostavimo, da je v največ primerih ženska tista, ki ostane doma, je nesrečna, ker mora sama prevzeti večji del skrbi za otroke in skupen dom. Potem pa še: seks po načrtu – kar tudi ni kakšen poseben užitek.

Iskanje kompromisov

V primeru nezadovoljstva enega ali drugega partnerja napoči čas za pogovor. O osamljenosti, o željah, pričakovanjih …

Predvsem pa o željah posameznika: moški bi se najverjetneje v petek zvečer najraje odločil za večer s prijatelji, partnerica pa najbrž komaj čaka na petek tudi zaradi tega, da bi lahko vsaj enkrat v tednu zvečer posvetila sebi in se morda s prijateljicami odpravila v savno.

Za odkrit pogovor je treba zbrati kar nekaj poguma. Vendar pa pari ob tem med drugim spoznajo, da morda le niso ustvarjeni za part­nerski odnos na daljavo. Za nekatere pare pa je tak model celo idealen.

Pomembno je le, da sta si partnerja enotna v prepričanju, da bosta tako živela na kratek ali dolgi rok.

Več varanja? Sploh ne!

Mnogo jih meni, da partnerski odnos na daljavo ponuja precej več priložnosti za skoke čez plot. Strokovne ocene podajajo drugačno sliko.

V 'normalnih' partnerskih odnosih se skok čez plot zgodi v 60 odstotkih primerov, v zvezah na daljavo pa le v 40 odstotkih. Pri tem odločilne vloge ne igra prostorska oddaljenost – po reku 'daleč od oči, daleč od srca' – temveč prej splošno nezadovoljstvo: odtujitev ali rutina.

Tudi prepirov v zvezah na daljavo ni bistveno več kot pri 'normalnih' partnerskih zvezah. Nekateri se prepirajo celo manj, a to ni nujno zelo zdravo. Konflikte je treba reševati.

Bolj konstruktivni prepiri

Kar pa je zelo pozitivno: partnerji, ki se ljubijo na daljavo, se prepirajo bolj odraslo, se ne trmijo, saj uvidijo, da je čas dragocen in zato raje poiščejo hitrejše rešitve.

Vir: Lisa

www.lisa.si