Mamiii, to je ... (ali kako preživeti dan, ko spoznaš starše)

Spoznati starše svojega izbranca ni prav nič prijetna naloga, saj se lahko spremeni v pravo nočno moro ... A ne bodi tako črnogleda, z naslednjimi nasveti bosta ta usodni dan veliko lažje prebrodila. ;)

Mamiii, to je ... (ali kako preživeti dan, ko spoznaš starše) (foto: Profimedia) Profimedia
25. 5. 2016

Spoznala si ljubezen svojega življenja. Oba se odlično počutita v svojem ljubezenskem gnezdecu, kot par so vaju sprejeli tvoji in njegovi prijatelji, samo vsake toliko se vendarle zgodi tisti nadležni telefonski klic njegovih radovednih staršev, ki jih boš morala prej ali slej spoznati.

Obvezno preberi nekaj skrivnosti in nasvetov, ki bi jih vsekakor morala upoštevati, ko bosta tako ti kot tvoj izvoljenec bodočima tastu in tašči prvič v življenju podala roko.

1 Ne pripelji ga, če ne misliš resno!

Ko ti fant na uho zašepeta, da je skrajni čas, da spoznaš njegove starše, lahko to pomeni samo eno: zaljubil se je in očitno misli resno.

Seveda isto velja, če to storiš ti, zato lahko po tako »močni« izjavi pričakuješ, da bo potreboval kar nekaj dni, da si bo opomogel od šoka. Zlasti če hodita tri mesece in se njemu zdi, da je za takšna bližnja srečanja še veliko prezgodaj.

Zato je zelo pomembno, da za ‘starševsko srečanje’ izbereta primeren trenutek oziroma čas, ko bo vajino razmerje že nekoliko globlje.

Tako meni psihologinja Sabina Šilc, družinska terapevtka z zasebno psihoterapevtsko prakso v Trzinu, in dodaja: “Prvi dnevi, meseci so namenjeni spoznavanju drug drugega, uživanju skupaj. Že prijatelji so lahko v tej fazi nekoliko moteči. Ko je zveza že zelo poglobljena, je pa morda malo pozno.”

Marjetkina izkušnja to gotovo potrjuje. “Z Bojanom sva se poznala slabe tri meseca, pa sem ga že silila k mojim domov. Šele potem, ko sem ga videla v naši dnevni sobi, kjer se je znojil in begal s pogledom, sem spoznala, da sem naredila napako. Kmalu zatem je šlo najino razmerje po zlu.” Šilčeva meni, da lahko takšne in drugačne nepotrebne dogodke zaljubljenca preprečita tako, da se čim več pogovarjata o navadah vnjunih družinah. Družine imajo namreč lahko zelo različne življenjske sloge.

Nekatere so bolj vase zaprte, druge imajo propustnejše meje. Prav lahko se zgodi, da eden od partnerjev starše svojega partnerja spozna mnogo prej kot drugi njegove. »S tem seveda ni nič narobe, pomembno pa je, da se fant in dekle prej pogovorita o tem, kakšne so navade v družini, koliko partnerjev so starši že spoznali, kaj pričakujejo od samega dogodka in tako naprej,« svetuje psihologinja.

2 “Ta pa že ni zate!”

Saj poznate klišejsko frazo, da starši že vedo, kaj je dobro za nas. In seveda pri naših ljubezenskih izbirah ni nič drugače.

Večina staršev, ki imajo tako ali tako visoka pričakovanja za svoje potomce in za partnerja, ki bo kmalu prestopil njihov domači prag, se namreč že na prvi vtis odloči, ali bodo sprejeli otrokovo izbiro.

Šilčeva pri tem opozarja na tri možnosti.

Prva in zelo pogosta je, da starši, ki svojega otroka dobro poznajo, intuitivno začutijo, ali bo partner zanj ustrezen ali ne. Takšno izkušnjo ima na primer tudi Marjetka. "Moja mama je takoj rekla, dame Bojan nima dovolj rad in da ni pravi zame. Seveda sem ji to zelo zamerila, a se je potem res izkazalo tako," priznava Marjetka.

Druga možnost je, da starše vodijo tako imenovani zunanji kriteriji, na primer to, iz kakšne družine izhaja, kakšno kariero in kakšno materialno stanje ima.

“Mojim doma je bilo najboljpomembno to, ali ima moj izbranec diplomo ali ne. Ko sem začela hoditi z Vilijem, ki nima diplome in je povrh vsega še ločenec s hčerko, je bila doma prava norišnica. Da bi ga pripeljala domov, je bilo nekaj nezaslišanega,”pripoveduje 32-letna Lidija, katere starši kar štiri leta niso hoteli sprejeti hčerkinega partnerja.

»Ko so videli, da misliva resno in da nameravava ostati skupaj, sovendarle popustili in dovolili, da ga povabim domov. In kmalu so uvideli, da je čisto spodoben fant, ter ga kmalu začeli vabiti na vse družinske dogodke.” Tretja možnost, ki je seveda najboljša, pa je, da “starši tako sebi kot otrokovemu partnerju dovolijo, da se med seboj bolje spoznajo, in zaupajo svojemu otroku, da zna dobro izbrati zase,” pravi Šilčeva.

3 Presenečenjeeeeee!

Ob vsem zgoraj napisanem, ki marsikateri od vas požene strah v kosti, bi bilo nemara najboljše, da bi se tako velikega bremena, kot je srečanje s starši, znebila kar tako mimogrede.

Preprosto tako, da neko popoldne primeš svojega dragega za roko in ga pripelješ domov. S tem bi se vsi skupaj izognili vsem tistim pripravam v kuhi nji, enotedenskemu čiščenju stanovanja in obiskom pri frizerju.

Vse lepo in prav, toda Šilčeva meni, da je pri tako pomembnem srečanju vendarle treba upoštevati tudi to, da “bi se vsi udeleženci zaradi strahu radi pokazali v najboljši možni luči. Če torej morebitno taščo presenetimo z navijalkami na glavi, medtem ko je bodoča snaha odšla v mirukfrizerju,postavimo taščo v neenakopraven položaj.”

Posledična zadrega, nesproščenost in celo zamera bi bila lahko prevelika, zato se je takšnim ‘presenečenjem’ kljub temu bolje izogibati.

Obstaja pa seveda tudi druga možnost, namreč ta, da starši presenetijo vaju. Ne-kaj podobnega se je zgodilo Tini, katere fant in sedanji mož je imel to čast, da je njene starše spoznal že pri njunem drugem zmenku.

“Odpravljala sva se v kino in ker sem takrat še živela doma, je pozvonil pri vratih. Moja mama se ni prav nič obotavljala in mu je hitela odpirat vrata. Tako je bil led pravzaprav prebit in vse je steklo kot po maslu.”

Drugače je bilo, ko je prišel čas, da Tina spozna njegove starše. “Bil je božični večer in pri njem doma je bila zbrana ožja in širša družina. Prav nerodno mi je bilo, še posebej ko so odpirali darila, saj je to zelo intimno družinsko dejanje, tako da sem se počutila odveč. Prvi vtisi so bili zato zelo mešani.”

Tina je brez dvoma doživela to, čemur Šilčeva pravi ‘protiučinek’, ki ga lahko povzročijo pretirane priprave na takšno srečanje.

Udeleženci si pred samim dogodkom denimo ‘vrtijo filme’ in gojijo pričakovanja, kar še poveča živčnost in nesproščenost. Zato je pri tem še toliko pomembnejša vloga partnerja, katerega starši gostijo srečanje.

“Domači otrok je posrednik in njegova naloga je, da pred srečanjem sorodnikom predstavi izbranko oziroma izbranca in s tem blagodejno vpliva na morebitna pričakovanja,” meni Šilčeva.

4 Nikar o politiki!

Če nameravaš izvoljenca pripeljati domov, moraš obvezno poskrbeti tudi za to, da ga boš oskrbela z zadostno količino podatkov, da si bo lahko pomagal pri pripravah na srečanje.

Če mu boš na primer prigovarjala, da je vse v redu in naj se ne vznemirja, pri tem pa pozabila omeniti, da je tvoja mama precej konservativna in da bi bilo bolje, da skrije tetovažo na roki, ga boš spravila v precejšnjo zadrego. Zato mu le povej, da naj si namesto majice s kratkimi rokavi raje obleče pulover in da naj se za božjo voljo vsaj za tistih nekaj ur znebi tistega seksi uhana, ki mu štrli iz nosa.

Priporočamo tudi, da se še pravočasno posvetujeta o darilcu, ki ga tvoja boljša polovica že zavoljo bontona vsekakor mora prinesti s seboj. Če je na primer tašča na strogi dieti, ji že ni pametno prinesti bombonjere, pa tudi steklenica vina je lahko vprašljiva, če je doma kdo zdravljeni alkoholik. Sabina Šilc prav tako opozarja na pogovorne teme.

“Velja pravilo, da se na začetku znanstva ne dotikamo tem, do katerih čutimo posebno strast, na primer politike. Možno je, da se bomo s partnerjevimi starši znašli na različnih bregovih in ni smiselno, da te bregove spremenimo v okope.”

Nič manj pomembna ni obleka. Ta je bila pri Niki in Petru izredno pomemben dejavnik. “Ko sva se odpravila k njegovim, sem si oblekla oprijete hlače z gepardovim vzorcem. Ko je to videl moj Peter, bi ga skoraj zadela kap, saj ga je skrbelo, kaj si bodo njegovimi mislili ob pogledu na mojo seksi opravo,” pripoveduje Nika.

Tokrat sta se tako pravočasno izognila zadregi, toda drugače je bilo pozneje, ko sta se odpravila še k njenim staršem. “Peter je zjutraj s kupa majic v omari zgrabil tisto, ki je bila najvišje. Šele ko smo z mojimi sedeli za mizo pri kosilu, sem videla, da ima na sebi majico, na kateri so narisani njegovi najljubši seksualni položaji.”

5 Tudi oni so živčni

Karkoli se ti bo pred ‘družinskim srečanjem’ podilo po glavi, se ves čas zavedaj, da nista njegova starša nič manj nestrpna in prestrašena kot ti in da si tudi onadva postavljata podobna vprašanja. Spoznati starše svojega izvoljenca ni namreč nič manj pomembno kot spoznati izvoljenca svojega otroka.

In tako kot starši svojemu otroku želijo najboljšega možnega življenjskega sopotnika, je popolnoma človeško, da tudi ti upaš, da te bosta bodoča tast in tašča vzljubila.

Kljub temu pa se ves čas zavedaj, da morda vendarle ne boste takoj našli skupnega jezika. V vsakem primeru pa jima pridi naproti z odprtim in sproščenim razpoloženjem, saj se bosta tako veselila vnovičnega snidenja s teboj. In tako bo pot do vajine poroke še korak bližje.

6 Pazita na bonton

Kakšen vtis bosta z izbrancem naredila na morebitna bodoča tasta in taščo, je seveda odvisno tudi od vajinega vedenja.

Upoštevajta sledeče:

 • Bodi prijazen/-na, nasme-jan/-a in spoštljiv/-a.
 • Nikar ne imej mačka od popivanja pretekle noči.
 • Ne načenjaj občutljivih tem, kot sta politika in seks.
 • Ne sprašuj, ali lahko spita skupaj pod njihovo streho.
 • S seboj prinesi kakšno malenkost, ki sta jo izbrala skupaj.
 • Pri nagovarjanju uporabljaj vikalno obliko, razen če starša ne vztrajata pri tikanju.
 • Ne pij alkohola, razen če ti ga ne ponudijo.
 • Ne kadi, razen če ti poprej sami ne ponudijo pepelnika.
 • Pokaži svojo duhovito plat, a ne pretiravaj z neokusnimi šalami in opazkami.
 • Ne hvali se preveč s svojo službo/študijem/denarjem.
 • Vnaprej si zamisli odgovore na nekaj tipičnih starševskih vprašanj.
 • Spodobno se obleci.
 • Izogibaj se kletvicam.
 • Na vse skupaj glej kot na kratek in nepomemben pogovor.

Napisala: Marta Pirnar

Preberi še: Te podrobnosti tvojega intimnega življenja niso za tuja ušesa ali pa Kako naj moški vedo, kaj v spolnosti osrečuje ženske