Loverboy - zlo, ki ljubezen zlorablja za krinko!

Mladinski roman Loverboy, ki ga je podpisala Polona Kovač, si te dni že lahko izposodiš v vseh knjižnicah po Sloveniji, v naslednjih nekaj tednih pa jih bo Društvo Ključ razdelilo tudi vsem slovenskim osnovnim in srednjim šolam.

20. 6. 2014

Če si v letih, ko v tebi vse brbota od hormončkov in metuljčkov, v naslednjem odlomku najverjetneje ne boš zaznala nič zares alarmantnega:

'V soboto zjutraj je Anjin telefon brnel in brnel. Denis ji je pisal SMS-e, v katerih ji je govoril same lepe reči. Da je res luštna, da komaj čaka, da se spet dobita, pa če je že imela kakšnega fanta in kako je mogoče, da še ne, ko pa je tako simpatična. Ko je prebirala sporočilca, je hodila kot po zraku. Še vedno ni mogla verjeti, da ima tako srečo in da je spoznala tako luštnega fanta, ki res želi biti z njo. Malo jo je skrbelo edino to, kaj naj si izmisli, da bi šla lahko zvečer na zmenek z njim. Ni bila prepričana, da bi se starša strinjala s tem, da se dobiva z dvaindvajsetletnikom in tokrat se ji ni zdelo niti zelo verjetno, da bosta vsaj Lara in Peter na njeni strani, da bi si lahko izmislila, da je z njima.

"Peter, a bi mi naredil eno uslugo?" je vprašala brata, z glasom, v katerem je takoj zaznal nekaj sumljivega, bila je preveč prijazna.

"Kaj hočeš?" je odgovoril precej resno.

"Nič, samo, v bistvu bi se rada dobila z Denisom, pa ne bi razlagala mami, kam grem. Daj, a bi lahko šel ti do Lare, pa se potem čez kakšne tri ure dobiva in greva skupaj domov? Please."

Petru ni bilo najbolj po godu, da bi doma lagal za nekaj, kar se tudi njemu ni zdela dobra ideja. Sicer je bil tako in tako zmenjen z Laro, česar Anja še ni vedela, ampak skrbelo ga je, da je ta Denis v resnici čuden tip, toliko star, pa ga zanima ena petnajstletnica.'

Ljubezenska zgodba, ki to ni!

Vendar pa roman Loverboy ni še ena ljubezenska zgodba, saj 'loverboy' v resnici ni zgolj nekakšna najstniška popačenka za zaljubljenega ljubimca.

'Ko jo je slekel, jo je božal in poljubljal po prsih in spet je čutila, da ji je to hkrati všeč in da jo istočasno straši. Poznala ga je šele nekaj dni več kot en teden in ni se zdelo, da bo ob takšni hitrosti, s kakršno je silil vanjo, zdržal tiste tri mesece, o katerih je ona razmišljala kot o idealnem času, v katerem se spoznaš in se začneš ljubiti in potem prvič seksaš iz ljubezni. In to jo je strašilo, sploh ker se je v tistem trenutku zavedla, da ji je uspel sleči tudi krilo in je sedaj pred njim ležala le še v temno modrih spodnjih hlačkah.

Gledal jo je, kot da si jo res želi, in ji govoril, da je lepa. Bila je preveč pijana, da bi se mu kaj dosti upirala, vse, kar mu je lahko rekla, je bilo, da hlačke pa ostanejo gor. In pozitivno jo je presenetil, ko se je s tem celo strinjal. Objemala sta se še nekaj časa, potem pa je vstal in vzel fotoaparat. Z roko si je hitro prekrila prsi, ko jo je kar meni nič tebi nič začel fotografirati.'

Manko življenjskih izkušenj v zgodbi, ki se zdi ljubezen, v resnici pa je vse kaj drugega kot to, botruje dejstvu, da Anja ne prepozna znamenj, ki naravnost vpijejo, da je nekaj zelo zelo zelo narobe!

'Da je tisto, čemur se reče 'loverboy'. Moški, ki je del kriminalne združbe, in je plačan za to, da zapeljuje mlada dekleta, ki jih potem proda trgovcem z ljudmi. Da si pri svojem delu vzame čas, jih izolira od prijateljev in domačih, z njimi manipulira, večinoma tudi nič ne dela, ima pa veliko denarja, s katerim lažje prepriča in osvoji dekleta. In da loverboyi iščejo vedno nove in nove metode, kako mlada dekleta, včasih tudi s pomočjo kakšnih njihovih prijateljev, ki jih tak moški tudi omreži s kakšnimi vstopnicami za tekme ter če nič drugega, življenjskih stilom, ki mu dopušča precej aktivnosti in nobene odgovornosti, prepričati, da mu popolnoma zaupajo, in jih potem odpeljati, večinoma v tujino.'

Loverboy = kriminalec, ki zapeljuje dekleta

Ljudje so za zaslužek pripravljeni narediti marsikaj.

Človeka preslepiti, ga zlorabiti in prodati za različne namene ter s tem zaslužiti. Naj se sliši še tako nemogoče, je to res in dogaja se tudi v Sloveniji, kar med drugim dokazuje tudi ta roman, ki je zasnovan po resničnih zgodbah, s katerimi se je avtorica srečala pri svojem delu.

Da je roman Loverboy dejansko namenjen temu, da opozori na trgovanje z ljudmi, vendarle ne skriva že od samega začetka. Roman se namreč že začne z naslednjimi besedami:

'Bala se je. Rekel ji je, da gresta le do Portoroža na večerjo, zdaj pa sta bila že čez italijansko mejo. Ko je prišel ponjo in ji izročil vrtnico, je bilo vse videti popolno.'

Če se ti samo zazdi, da se kaj takšnega dogaja v tvoji bližini, čim prej o tem spregovori z vsaj eno polnoletno osebo, ki ji zaupaš. Prav pa je, da veš, da so ti dolžni takoj pomagati: najprej starši in zaposleni v šoli, pa tudi policija in center za socialno delo. Če z nikomer od naštetih ne želiš govoriti, kontaktiraj Društvo Ključ.

KLIC

Brez pomisleka ti bodo priskočili na pomoč.

Več o aktivnosti Društva Ključ si lahko prebereš na naslednjih spletnih povezavah:

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri