Ljudje govorimo 5 različnih jezikov ljubezni! Katerega govorita ti in tvoj dragi?

Si vedela, da obstaja 5 različnih jezikov ljubezni? Naš in partnerjev jezik ljubezni sta lahko tako različna kot kitajščina in slovenščina. Torej, hitro preveri, katerega govoriš ti in katerega tvoj dragi.

Ljudje govorimo 5 različnih jezikov ljubezni! Katerega govorita ti in tvoj dragi? (foto: Unsplash.com/Ariel Lustre) Unsplash.com/Ariel Lustre
3. 10. 2017

Ljudje govorimo različne jezike. In če se hočemo sporazumevati onkraj kulturnih meja, se moramo naučiti jezika ljudi, s katerim se želimo pogovarjati.

Podobno je v ljubezni. Naš in partnerjev jezik sta lahko tako različna kot slovenščina in kitajščina. Lahko se še tako trudimo izražati ljubezen v slovenščini, toda če partner razume samo kitajsko, nikoli ne bosta vedela, kako naj se ljubita.

Pripravljeni moramo biti se naučiti partnerjevega prvega jezika ljubezni, če želimo učinkovito izkazovati ljubezen.

Obstaja 5 jezikov ljubezni – 5 načinov, kako ljudje izražamo in razumemo ljubezen. In pomembno je, da govorimo partnerjev jezik. Zelo redko se zgodi, da dva v zvezi govorita isti prvi jezik. Običajno govorimo svoj prvi jezik ljubezni in smo zmedeni, ko partner velikokrat ne razume, kaj mu sporočamo. Izražamo ljubezen, veliko ljubezni, a sporočilo ne pride do naslovnika, saj govorimo njemu tuj jezik.

Kateri jezik ljubezni govorita ti in tvoj pratner?

Prvi jezik ljubezni partnerja boš najhitreje (ne nujno natančno!) odkrila tako, da dragega vprašaš, katera od spodaj naštetih stvari, mu pomeni največ. So to besede potrditve in spodbude, to, da z njim preživljaš svoj čas, karkoli je povezano z dotiki, poklanjanje daril ali delanje uslug. Prav to isto vprašanje pa postavi tudi sebi in si odgovori.

Nato preberi, kakšne so značilnosti določenega jezika.

Spoznaj vseh 5 jezikov ljubezni!

Na ta način boš odkrila ključ trajnega in ljubečega zakona.

Če želita vajino ljubezen ohranjati, se potrudita in se naučita jezika eden drugega. Tako bosta občutila ljubezen, ki jo želita eden drugemu izkazati.

Jezik ljubezni št. 1: Besede potrditve

Ljubezen lahko izrazimo z besedami, ki spodbujajo. Besedni pokloni in pohvale so močni izrazi ljubezni. Najbolje jih izrazimo s preprostimi iskrenimi besedami (na primer: kako si lep; vedno me znaš spraviti v smeh; všeč mi je, ko tako lepo pospraviš stanovanje itd.). Pohvale, spodbude in dobronamerne besede veliko bolj spodbujajo kot sitnarjenje.

Če so jezik ljubezni tvojega dragega besede potrditve:

En mesec mu vsak dan izreci drugačno pohvalo. Naučiti se reči "rada te imam". Pohvali ga pred starši ali prijatelji, da se bo čutil ljubljenega. Odkrij njegove vrline in mu povej, kako zelo jih ceniš. Če veš, da ima težek dan, mu pošlji povezavo na zabavno spletno stran. Večkrat se mu zahvali za kaj.

Jezik ljubezni št. 2: Posvečen čas

Si tvoj partner želi tvoje pozornosti? Si najbolj na svetu želi, da bi se mu posvetila, imela čas zanj in kaj počela z njim. Ali obratno – mar po tem ti hrepeniš?

'Posvečen čas' pomeni, da nekomu namenjamo 100-odstotno pozornost. Pri tem ni mišljeno skupno sedenje na kavču in gledanje televizije. Pomeni, da sedita na kavču, televizija je ugasnjena, gledata se in se pogovarjata, elektronske naprave pustita ob strani in drug drugemu namenjajta 100-odstotno pozornost.

Če je jezik ljubezni tvojega dragega posvečen čas:

V tem primeru tvoj dragi želi, da si z njim in si zanj vzameš čas. Prosi ga, naj napiše seznam dejavnosti, ki bi jih z veseljem počel s tabo – ne domnevaj, da veš. Pojdita kdaj sama na sprehod, na večerjo, se glejta in pogovarjajta. Posvetita se skupni sprostitvi in počnita nekaj, kar je všeč enemu in obema. Na glas sanjarita o krajih, kamor bi rada šla.

Jezik ljubezni št. 3: Sprejemanje daril

Vidni simboli (darilca) ljubezni nekaterim pomenijo več kot drugim. Nekateri v darilih, ki jim jih podarjamo, vidijo in zaznajo izraz ljubezni. Obstajajo v vseh velikostih, barvah in oblikah. Nekatera so draga, druga brezplačna. Za človeka, čigar prvi jezik ljubezni je sprejemanje daril, cena ni pretirano pomembna. Lahko jih kupimo, izdelamo ali najdemo.

Če je jezik ljubezni tvojega dragega sprejemanje daril:

Vzemi v roke papir, prepogni ga na sredini, s škarjami izreži srce in nanj napiši: "Rada te imam." Ne pozabi na podpis! Kadar si na tesnem z denarjem, pomisli na primerna simbolična darila. Domišljija naj tukaj ne pozna meja!

Jezik ljubezni št. 4: Usluge

Z uslugami mislimo na opravljanje stvari, za katere bi tvoj partner želel, da jih narediš. Ugajaj mu tako, da mu strežeš, ljubezen mu izrazi s stvarmi, ki jih narediš zanj oz. namesto njega. Kuhanje, pogrinjanje mize, sesanje, plačevanje računov, sprehajanje psa, … Spomni se stvari, jih načrtuj, jim nameni trud in energijo.

Če so jezik ljubezni tvojega dragega usluge:

Pomisli, česa bi bil tvoj dragi vesel, in to stori. Lahko ga prosiš, da napiše seznam stvari, za katere želi, da jih namesto njega opraviš v naslednjem mesecu. Vesel bo tvojega truda in uslug!

Jezik ljubezni št. 5: Dotik

Že dolgo vemo, da z dotikom izražamo ljubezen. Dotik je zelo pomemben. Držanje za roke, poljubljanje, objemanje in spolni odnosi so načini izražanja ljubezni partnerju. Dotik je prvi jezik nekaterih ljudi. Brez njega se ne počutijo ljubljenih.

Če so jezik ljubezni tvojega dragega usluge:

Odkrivajta nove načine in mesta dotikov. Zelo zanimivo bo! Zavedati se moraš, da, če je prvi jezik ljubezni tvojega ljubega dotik, mu nič ne pomeni več od objema, kadar se ne počuti dobro. Primi ga za roko, nudi mu masažo, daj pobudo za seks, zmasiraj mu stopala, …

Tako, sedaj vesta, kako si morata izkazovati ljubezen, da bosta imela občutek tesnejše povezanosti. To pomeni boljše sporazumevanje, lažje razumevanje in lepšo romantiko.

V kolikor si želiš natančnejši test jezika ljubezni, reši spletni vprašalnik (in spodbudi tudi partnerja, da to stori) TUKAJ.

Nujno si oglej še spodnji VIDEO, ki prikazuje primere vseh 5 jezikov ljubezni:

Povzeto po knjigi 5 jezikov ljubezni Garyja Chapmana
Fotografija: Unsplash.com/Ariel Lustre

Preberi še: Poročni fotografi razkrili, kako že takoj vedo, da se zakon ne bo obnesel

Priporočamo tudi: VROČE: 6 zelo strastnih igric (samo za odrasle)