Ljubosumje

Čustvo, ki duši razmerje, je mogoče obvladati …

14. 7. 2008

Ljubosumje izvira iz naše prazgodovine, saj si je moral vsak moški za parjenje pridobiti zaupanje in naklonjenost ženske. V tem primeru moški ni prenesel misli na to, da bi bil v njeni bližini še kakšen drug kandidat, ki bi mu lahko speljal družico.

Tako je bilo nekoč, danes pa ljubosumje, ki je nekoč služilo kot učinkovito sredstvo za ohranjanje naklonjenosti, navadno doseže ravno obraten učinek – ker je posledica nemogočega obnašanja:

1. Užaljena zaradi pomanjkanja pozornosti

Fant nima dovolj časa zate in ti si ljubosumna na vse, ki imajo več stika z njim kot ti. Zaradi tega občutiš užaljenost in jo tudi pokažeš. S tem želiš v njemu vzbuditi občutek krivde in upaš, da ga bo to streznilo in da se bo spremenil. Ne veš pa, da je to izsiljevanje pozornosti!

2. Jezna na ves svet

Če čutiš, da ti partner nameni premalo pozornosti, ljubosumna čustva lahko izraziš z jeznimi odzivi – predvsem se jeziš na osebo, ki je morda deležna več njegove pozornosti, partnerju pa postrežeš z obtožbami. Misliš, da boš s tem od njega izsilila obnašanje po svojih željah?

3. Ugoditi v vseh željah

Še en ekstrem se lahko pojavi v primeru ljubosumja – gre pa za taktiko popolnega ugajanja, ko moškemu poskušaš ugoditi v vsem in pri tem le upaš na del pozornosti, ki naj bi ti pripadal. V primeru, da ga ne dobiš, si žalostna in globoko prizadeta, da tvoje brezpogojne ljubezni nihče ne ceni.

Strah se kar množi

Psihologi so prepričani, da je ljubosumje posledica strahu, da bi izgubila naklonjenost ljubljene osebe ali da bi ta odšla iz tvojega življenja. V ozadju se skriva tudi strah, kaj bodo na to rekli drugi, kako se boš znašla v svetu osamljenih, kako boš zbrala dovolj moči in samozavesti za iskanje novega partnerja … in verige strahu ni konec.

Nadzoruj dejanja, ne čustev

Da se zaradi ljubosumnih nagnjenj ne bi razšla s partnerjem, pa čeprav veš, da svojih čustev ne moreš nadzorovati … ti Cosmo predlaga, da nadzoruješ svoja dejanja! Zaradi ljubosumja imaš morda včasih občutek, da boš storila kaj nepremišljenega ali pa da se boš zaprla vase in obtičala v svojem svetu, kjer te nihče ne bo mogel prizadeti. Da bi se lahko obvladala, si moraš čustvo priznati in šele takrat boš lahko kaj rešila …

Brez scenarijev

Poišči vzrok za ljubosumje – poskusi razumeti, zakaj sploh postaneš ljubosumna. Tako boš bolje razumela sebe in svoje potrebe, ki jih imaš v razmerju. O teh poskusi v pogovoru razložiti tudi partnerju, ki ne ve, kaj se dogaja v tvoji notranjosti. Predvsem pa, ko si sama in razmišljaš o svojem fantu, si ne delaj scenarijev, kje je, s kom je in kaj počne ter podobno … Raje se osredotoči nase in počni nekaj koristnega zase. Tako boš pozabila na negativne misli in ko bo partner ob tebi, bo spet vse lepo.