Ljubosumje: Te zvija v želodcu?

Se počutiš slabo, ker te v želodcu zvija od ljubosumja? In če ima tokrat tvoj želodec prav? So trenutki, ko je ljubosumje upravičeno. Fant te ne bo imel za neumno ali noro, če boš ukrepala skladno z zdravo pametjo.

Te zvija v želodcu od ljubosumja? (foto: Shutterstock) Shutterstock
2. 6. 2015

Ljubosumje je kot rdeča lučka na armaturni plošči, ki ti sporoča, da z motorjem nekaj ni v redu.

Včasih je težava v tebi – morda preživljaš negotovo obdobje, ko ti ne gre nič po načrtu in si zato tudi vsako fantovo reakcijo razlagaš skozi prizmo negativnih čustev, včasih pa je težava resnična – s fantom se dejansko nekaj dogaja in ti imaš kot njegova punca pravico do resnice.

Vprašale smo se, kako bi se hipotetično odzvale v določenih okoliščinah, strokovnjaka pa, kako bi se dejansko morale.

Pripravljena na presenečenje?

1. Veš, da je njegova nova sodelavka spogledljivka težke sorte.

Ti si: Malce sitna.

Morala bi biti: Pošteno ljubosumna.

Prepričuješ se, da niti ni tako zelo podobna Gisele, čeprav ju kar naprej zamenjujejo. Prepričala si se tudi, da si sama tako krasna in seksi, da bi te težko zamenjal. A nekaj globoko v tebi ti vseeno ne da miru, slaba novica pa je, da imaš za svoj nemir tehten razlog.

Statistike kažejo, da približno 40 odstotkov ljudi enkrat v življenju na delovnem mestu doživi romanco ali flirt. Ko si z nekom 40 ur tedensko v okolju, kjer ni vsakdanjih težav, se to namreč zgodi, kot bi mignil.

Dve možnosti imaš: lahko se soočiš z njo ali pa njemu odkrito poveš, kaj slutiš, ker si ženska in ker ženske dobro poznaš. Na noben način ne boš nič izgubila.

2. Še vedno se na pijači videva s svojimi bivšimi puncami.

Ti si: Čisto našpičena.

Morala bi biti: Malce sitna.

Čisto razumljivo je, da bi jih najraje utopila v žlici vode, a najprej se nujno vprašaj, ali tvoje ljubosumje morda ne izhaja iz prepričanja, da si manj lepa, pametna, uspešna … kot one?

Če je tvoj odgovor pritrdilen, imaš večjo težavo, kot si misliš. Takšno razmišljanje ti bo pobralo še zadnje atome moči, tvoja slaba volja in nerazpoloženost pa ju bosta gnala naravnost v njihovo družbo.

Poskušaj biti racionalna: ali to, da si je konec koncev izbral tebe, ne pomeni, da ima rad tebe? Ne glede na to, kako se je z njimi razšel, najbrž s tabo ni samo zato, ker ne ve, kaj bi sam s sabo! Povej mu, da ti je prav, če se občasno videva s svojimi starimi prijateljicami, potem pa ga posnemaj. Sliši se zlobno, pa ni – naj občuti, kar čutiš ti.

3. Tvoj dragi se z družbo opitih prijateljev odpravi v striptiz klub.

Ti si: Mrtvo hladna.

Morala bi biti: Rahlo ljubosumna.

Ja, fantje radi strmijo v gole ženske. Ko to počnejo v moški družbi, strmenje postane nevarno, in to iz več razlogov: fantje so tekmovalni, se radi postavljajo pred prijatelji in so za nameček še zarotniški. Ko je v igri alkohol, vse postane še lažje in hitrejše.

Če čutiš le rahlo nelagodje glede njegove ekskurzije v golo deželo, mu moraš to nujno povedati. Največ boš dosegla, če ga prosiš, naj si predstavlja obrnjeno situacijo: tebe, ki sediš v naročju seksi striptizerja, ki čez majčko grize tvoji bradavički.

Če bo razumel, ok, če pa bo še naprej trdil, da je lap dance najbolj nedolžna stvar na svetu, imaš opravka z moškim, ki ne spoštuje žensk: ne tebe in ne tistih, ki bodo plesale zanj!

4. V tvoji prisotnosti piše SMS za SMS -om, ne da pa nobene izjave.

Ti si: Malce sitna.

Morala bi biti: Čisto našpičena.

Določena mera zasebnosti v razmerju je zdrava in obvezna, bi bila pa nora, če bi daljši čas mirno prenašala njegovo obnašanje. Do tebe je popolnoma nespoštljiv in jasno je, da

A) bi te rad razjezil ali

B) mu je čisto vseeno do tebe.

Vso pravico imaš, da mu poveš, kaj misliš: da ima očitno nekaj za bregom in da se to tiče tudi vajinega razmerja. Nato mu reci, da mu privoščiš vso svobodo tega sveta, in ker bi se tudi ti rada počutila svobodno, bi rada vedela, ali ima drugo. In če je nima, naj ti pokaže, komu piše. Nikar ne misli, da je tvoja zahteva neupravičena: upravičuje jo prav njegovo nizkotno obnašanje.

Priredila: Alja Maček
Foto: Shutterstock