Ljubezen: 5 načinov, kako za vedno ustavita prepire

Ponavljajoče se, na videz nedolžne opazke v stilu praznjenja pomivalnega stroja ali mini prepiri o stvareh, kot je pretirano posvečanje službi, lahko v odnosu ustvarijo razkol, ki sčasoma postaja večji in večji.

Ljubezen: 5 načinov, kako za vedno ustavita prepire (foto: Unsplash.com/Toa Heftiba) Unsplash.com/Toa Heftiba
26. 3. 2018

Za akutne probleme, recimo varanje ali velik spor, nam je jasno, da zahtevajo takojšnje reševanje, majhni prepiri pa so kronični, konstantni, kot bitke za vsakodnevne tegobe z majhnim učinkom, zato v nas ne sprožijo alarma.

Pari, ki se poslužujejo tovrstnega verbalnega soočanja, lahko zato skupaj ostanejo dolgo časa, čeprav se oba čutita premalo cenjena ali imata občutek, da ničesar ne moreta narediti prav.

Sledi naslednjim korakom in prepreči, da bi se s partnerjem znašla na tej poti:

1. Pazi na pristranskost

Zelo pomembno je, da se zavedaš, da je pri pogostih prepirih velika verjetnost, da ima nekdo od vaju pristransko percepcijo ali pa vsaj zamegljen pogled na odnos. Morda izhajaš iz prepričanja, da je vajina zveza nepravična, da je tebi bolj mar kot njemu (ali obratno). Zato se osredotočaš na negativne stvari, ki jih počne on. A s tem še bolj utrdiš pristranskost in zmanjšaš vse pozitivno, s čimer bi tvoj partner lahko tvojo teorijo ovrgel.

Na primer – če te tvoj dragi pelje na zabavo in prispeta pozno, boš avtomatično rekla, da je to zato, ker mu ni mar do tvojih prijateljev. Če pa prideta točno, boš rekla, da sta imela srečo, ker ni bilo veliko prometa – in ne zato, ker je tvoj partner poskrbel, da sta dovolj zgodaj šla od doma.

Bodi pozorna na tovrstne tendence in jih poskušaj spremeniti. Lahko vodiš dnevnik vseh stvari, ki jih tvoj partner naredi na tedenski ravni, da boš bolj pregledno videla, kaj je njegov doprinos v odnosu. Tako boš uvidela, koliko naredi za ljubezen, in s tem morda spremenila svoje mišljenje.

2. Vprašanja namesto pritoževanja

Pogosto se je lažje pognati v jezo kot pa se izpostaviti ranljivosti, ko moraš za nekaj prositi. Zlasti če ob tem obstaja verjetnost, da želenega ne dobiš. Številnim je zato lažje izraziti razdraženost kot pa bolečino.

A v ozadju vsake frustracije je želja.

Če verjameš, da je tvoj partner naredil nekaj narobe (ni plačal položnice), si verjetno želiš, da bi naslednjič to storil prav. A namesto da bi ga prosila na pravilen način, je običajna reakcija pritoževanje in izpostavljanje njegove napake. Veliko bolje bo, če boš svojo komunikacijo spremenila v način, ki ga bo usmeril v uspeh. Namesto “bi te pobralo, če bi enkrat plačal položnico pravočasno?” poskusi z “kaj pa, če bi si v telefon namestil opomnik za dan, ko je treba plačati položnice?”.

3. Ne uporabljaj besedi vedno in nikoli

“Vedno te moram prositi, da odneseš smeti.” Ali pa: “Ko je na televiziji tekma, me nikoli ne poslušaš.” V prepirih je ogromno absolutizmov. Tvoj celotni besednjak postane: “Jaz počnem vse, ti ne počneš ničesar.” To ustvarja polarne pogovore, v katerih ima le ena oseba dovoljenje za čustva, kar pa izniči partnerjevo željo po tem, da bi ti ustregel.

Obenem tak način še dodatno poudari sporočilo, da vodiš evidenco razmerja le zato, da mu lahko potem vedno poveš, kdo v odnosu naredi več.

Odstrani te besede, vključno s posploševanji, iz vsakodnevnih pogovorov in se raje osredotočaj na aktualne probleme.

4. Dodaj humor

Prepirljivi dvoboji so pogosto zelo rigidni, brez vsakršnega humorja. Na lestvici od ena do deset je vsaka težava potem vedno čista desetka. Humor je najbolj učinkovit način za razbremenitev jakosti konflikta in je nujno potreben. Doda perspektivo in te ravno prav oddalji iz trenutka, da se zaveš, da je problem sicer resen, a ne tako zelo resen. Dodajanje humorja oba opomni, da nista v brezizhodni situaciji.

5. Pokaži empatijo

Tvoj partner ima enake interese kot ti: da bi rešil napetost v odnosu. Da se to lahko zgodi, pa morata oba razumeti in spoštovati poglede drug drugega.

Ali res misliš, da te namenoma draži, da te namenoma želi razočarati? Verjetno ne. Ali se vama v življenjih dogaja kaj, kar bi lahko bil razlog za prepire? Verjetno da. Prepoznajta ta dejstva in sodelujeta, namesto da ob vsaki malenkosti končata na bojišču. 

Po predlogi ESTHER PERL priredil DARJO HRIB
Fotografija: Unsplash.com/Toa Heftiba

Preberi še: Natalija (Zvezde plešejo): "Miha je čudovit človek, topel, senzibilen, ... pa tudi temperamenten in strasten" in Izbrskali smo, koga ljubijo tekmovalci šova Zvezde plešejo!

Priporočamo tudi: Kateri strahovi in ovire ti (glede na astro znak) onemogočajo napredek v življenju?