9 mitov o puncah, ki ljubijo punce

"Katera od vaju je moški?" ... in drugi lezbični miti – porušeni! O njih se je razpisala Ariel Schrag, zagovornica lezbijk, pisateljica in televizijska tekstopistka. To so najbolj pogoste zmote o lezbijkah ...

9 mitov o puncah, ki ljubijo punce (foto: Profimedia) Profimedia
4. 1. 2018

S širšo družino jemo zajtrk. Ker je v prostoru res veliko ljudi, je prisoten pravi pogovorni kaos. Beseda med drugim nanese na odnos do lezbijk, ko teta, ki sedi malo stran od mene, glasno vpraša: "Ariel, koliko lezbijk obstaja na svetu?"

"334.263.984," ji odgovorim. Ali pa tudi ne. V resnici klavrno skomignem z rameni in rečem: "Am, ne vem."

Zdi se mi, kot da na mojih prsih utripa gromozanski neonski znak, na katerem piše 'Lezbijka!' In to je že prva zmota o nas ...

Mit 1: Lezbijke vedo vse o lezbijkah

Koliko nas je tam zunaj, kako seksamo in ali smo se rodile takšne. Odgovorim lahko le zase. Za druge zgodbe boste morali vprašati preostalih 334.263.983. Od tu naprej pa bom vseeno govorila v imenu vseh lezbičnih deklet, da bi ovrgla še preostale mite o nas.

Mit 2: Lezbijke so vegetarijanke

Znana situacija: Na večerji je gostitelj pripravil okusnega pečenega piščanca. Nato se obrne k meni in reče:

"O, Ariel. Tudi nekaj vegi hrane imamo." (Nisem vegetarijanka.) Sklepam, da prepričanje izvira iz tega, da ker ženska v ustih ne želi imeti penisa, tudi drugo meso ne pride v poštev.

lezbijki

Ashley in Coco (na fotografiji) sta čisto pravi par. Coco je art direktorica pri ameriškem Cosmopolitanu, Ashley pa kuharica in stilistka hrane. Skupaj stanujeta v Williamsburgu v Brooklynu in prirejata ubijalske večerne zabave.

Mit 3: Lezbijke obožujejo mačke

Tu se srečamo s stereotipom o samskih starejših gospeh, ki prav tako kot lezbijke v življenju nimajo moškega. To 'ogromno' luknjo oboje zato zapolnijo z živaljo, ki se imenuje muca.

Mačke so čisto v redu, a po pravici povedano je večina lezbijk, ki jih poznam, obsedena s pitbuli.

Mit 4: Lezbijke sovražijo moške

Ljudje, ki se nenehno pritožujejo nad moškimi, so zanje zainteresirane ženske, ne me. Lezbijkam zares ni mar. Če želimo biti prijateljice z njimi, bomo, če ne, pa nanje nikakor nismo vezane.

Na splošno ljudje ne marajo tistih, od katerih nekaj potrebujejo in tega ne morejo dobiti. Vse drugo spada pod kategorijo 'na živce mi gre'.

(Na tem mestu bi rada dodala, da vse lezbijke z moškimi ne delimo ljubezni do športa, kot je pogosto predstavljeno. Jaz sem na primer zanič športnica, o športu pa ne vem absolutno ničesar.)

Mit 5: V lezbičnem razmerju ena izmed žensk igra vlogo moškega

Z dekletom sva pred kratkim srečali njeno staro znanko in ji povedali, da si bova zvečer ogledali film. Prijateljica je vprašala: "Ali v lezbičnem razmerju ena izmed vaju prevzame vlogo moškega?"

Nobena izmed naju ni videti pretirano možato. Očitno se heteroseksualcem zdi ključno, da se ženski v zvezi dogovorita, katera bo igrala tako nujno vlogo moškega, sicer razmerje ne more delovati.

Kaj moška vloga sploh pomeni? Oseba na vrhu med seksom? Tista, ki vedno vozi? Tista, ki bolj pogosto plača? Če je tako, poznam veliko žensk v razmerjih z moškimi, ki imajo te lastnosti.

Lezbijki

Mit 6: Možate lezbijke želijo postati moški

Ne, to preprosto ne drži.

Ženska, ki si želi postati nasprotni spol in k temu tudi teži, je imenovana transseksualka. Ženske, ki se ne oblačijo in obnašajo tipično žensko, pa želijo biti prav to, kar so. Poleg tega pa se veliko ženskam (in tudi moškim) takšne osebe zdijo zelo privlačne.

Mit 7: Vse lezbijke obožujejo in obvladajo oralni seks

Ne in ne. Ne zavračam takšne oblike spolnosti: super je, a nekaterim lezbijkam pač ni všeč. Ta mit nas pripelje do najbolj pogostega vprašanja: Kako lezbijke sploh seksajo? Všeč mi je, da ljudje ne poznajo odgovora.

'Moje vrste seks' tako postane še bolj razburljiv, ekskluziven in mističen. No v redu, prav. Vzemi dele ženskega telesa in jih združi na vse mogoče načine, zraven pa dodaj še nekaj spolnih igračk. Naš seks vsebuje veliko količino poskusov in napak, a prav nič več informacij od drugih nimamo.

Mit 8: Lažje je biti v lezbičnem razmerju kot v običajnem, saj ženske razumejo ženske

Popolnoma napačno. Nobeno razmerje nikoli ni lahko, a če že ravno razmišljamo o stereotipih, poskusimo par sestaviti iz dveh muhastih pasivno-agresivnih oseb. Takoj bi sprejela neposrednega tipa, ki si želi le rednega seksa.

Ženske tudi ne postanejo lezbijke, ker ne znajo z moškimi. Ljudje hitro ustvarijo mnenje, da grda lezbijka pri moških ni bila zaželena, huda lezbijka pa je izgubila upanje nad njimi. Ne, ne deluje tako.

Mit 9: Lezbijke se identificirajo kot lezbijke

Obstaja mišljenje, da se za nas vse vrti okoli tega, da smo lezbijke. Da se srečujemo v lezbičnih klubih, organiziramo lezbične proteste in se na splošno javnosti predstavljamo kot lezbijke.

Spolna usmerjenost pri identifikaciji ni vedno na prvem mestu. Kot mnoge druge tudi sama nisem navdušena nad besedo lezbijka. Sploh ne zveni dobro. Gej je kratko in jedrnato, v angleščini pa ima tudi čudovit pomen.

Sploh pa – zakaj tako zagrizeno predalčkamo nekaj tako neotipljivega in brezobličnega, kot je spolna privlačnost? Neumno in skoraj nemogoče je. To so moje modre lezbične besede, zdaj pa hitim svoji mački pripravit veganski obed, preden se začne polfinale košarke.

Porušili smo devet zmotnih prepričanj o lezbijkah in lezbičnih parih, razkrivamo pa dva, na katera morda še nisi pomislila.

Vse lezbijke so čustveno vezane na svoje bivše

Zares. Prijateljica se je pred kratkim zbudila sredi noči zaradi joka svoje punce. Ta je po telefonu govorila s svojim bivšim dekletom. Namesto da bi jezno odreagirala, kot bi navadno fant ali punca v hetero razmerju, jo je ona razumela in nežno vprašala: "Je z njo vse v redu?" Poznam dva para lezbijk v srečni zvezi, ki še vedno obiskujeta terapijo za pare ... s svojima bivšima.

Vse lezbijke so se že kdaj srečale s svojo punco ali prijateljico in ugotovile, da sta povsem enako oblečeni.

Ne vem, v čem je štos, a se nenehno dogaja.

Napisala: Ariel Schrag, avtorica številnih slikovitih biografij. Pisala je za seriji The L Word in How to Make It in America
Fotografije: Anna Wolf, Nc, Profimedia.

Preberi še naša članka iz arhiva: "Ime mi je Mojca in sem lezbijka" - iskren zapis, ki gane do solz ali pa intervju z gejevskim parom iz Slovenije.

Priporočamo tudi: Kako običajen zmenek spremeniš v nepozaben seks za eno noč?

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri