Lepo je biti zvest!

Kolikokrat si slišala moške razlagati, da je skok čez plot že iz pradavnine stvar čiste biologije?

Lepo je biti zvest! (foto: profimedia) profimedia
7. 7. 2014

Ženske naj bi iskale najboljše gene, moški pa so programirani tako, da jih trosijo čim širše.

Vzrok neznan

Moški, ki varajo, ženski radi zagotavljajo, da ljubijo in bodo vedno ljubili samo njo. In se niti ne lažejo tako zelo.

V neki zelo obsežni nemški raziskavi je kar 80 odstotkov moških, ki so varali, zagotavljalo, da ljubijo le svojo partnerico. Precej jih je tudi izjavilo, da jim zvestoba veliko pomeni.

Dejstvo je tudi, da ni gena za nezvestobo.

Pa vendar varajo

Poleg nezadovoljstva v spolnem življenju je drugi najpogostejši vzrok iskanje potrditve, ki jo povzroča razmeroma nizka stopnja samozavesti.

Toda kako to, da je še vedno približno 55 odstotkov žensk in 49 odstotkov moških že vsaj enkrat skočilo čez plot?

Strokovnjaki razlagajo, da je v večini primerov vzrok seksualna nezadovoljnost v zvezi.

Če se ti partner na primer noče pridružiti pri skupnih konjičkih, se jih lahko lotiš tudi z drugimi ljudmi. Pri seksu pa to ne gre - ne da bi prevarala partnerja.

Kaj to pomeni? Da morata partnerja ves čas tičati skupaj, da ne bi pomislila na skok čez plot? Odgovor je jasen: seveda ne!

'Protisredstvo'

Treba pa se je pogovarjati. Tudi o nezadovoljstvu v zakonski postelji.

Ženske moramo svojim moškim povedati, kaj nam je všeč in kaj ne.

Presenečena boš, kako zelo se bo tvoj moški potrudil, da bi ti le ustregel. Seveda pa moraš biti tudi ti pripravljena, da upoštevaš njegove želje in ga poslušaš. Tako boš poskrbela za najpomembnejše, kar lahko storiš za vajino ljubezen – da jo ohranjaš živo.

Znaki in znamenja

Ali lahko sploh kdaj zagotovo veš, da ti bo partner vedno zvest? Ne, določeno tveganje vedno obstaja. Varanje se lahko zgodi tudi v živi, zadovoljivi zvezi, ko eden od partnerjev podleže želji po novih izzivih.

Lahko pa si pozorna na določene alarmne signale. Se partner vede drugače kot sicer? Je nenadoma izjemno prijazen – ali pa preveč kritičen? Je z mislimi pogosto daleč stran? Ima nove hobije? In predvsem: kaj se skriva za tem? Se razvija naprej? Ali morda obstaja druga ženska?

In kaj, če res? Potem si je treba vzeti čas, da se oba odločita, ali obstaja možnost, da začneta znova. Varanje je lahko tudi povod, da se odkrito in konstruktivno pogovorita o partnerskem odnosu. Pogovoriti se je treba popolnoma odkrito: kaj pogrešata v vajini zvezi, katere seksualne potrebe niso izpolnjene? Zelo pomembno pa je seveda zaupanje. Toda navadno je potrebno kar nekaj časa, da si partnerja znova zaupata.

Lahko se odločita za konec zveze in morda najdeta takšno, v kateri bosta rekla:

“Lepo je biti zvest!”

Vir: Lisa