Laži, ki jih govorimo sami sebi, ko smo v zvezi brez prihodnosti

Partnerske zveze. Sčasoma se zgodi, da stvari med dvema niso več tako blesteče, kot so bile na začetku. Utrujeni smo od rutine, poljubi postanejo stvar navade, nežnega jutranjega božanja ni več, …

Laži, ki jih govorimo sami sebi, ko smo v zvezi brez prihodnosti (foto: Profimedia) Profimedia
22. 4. 2020

Takšna zveza, strokovnjaki radi rečejo, je skurjena. Nič in nobeden se ne pomika naprej zaradi strahu pred zapuščenostjo in osamljenostjo. Na tej točki par hrepeni po časih, ko je bil vsak trenutek napolnjen s strastjo in poln smeha. Tega ni več.

Sami sebi pričnemo govoriti laži, s katerimi želimo prepričati lastne misli, da je vse okej, da se stvari pomikajo na bolje in da bo nekoč vse lepše.

Punce na uredništvu smo se pogovarjale o lažeh, ki smo jih govorile same sebi, ko smo se znašle v zvezi brez prihodnosti. O tem bi lahko napisale cel roman, a smo najpogostejše misli strnile v tem članku. Prepoznaš kakšno? 

"Spremenil se bo."

To je najpogostejša laž.

Nehaj težiti k spreminjanju partnerja. Že, da se ljudje spreminjamo, a le zaradi časa in izkušenj. Najprej se moraš spremeni ti in nato se bo bodo posledično spremenile tudi okoliščine.

"To je samo faza ..."

"Vsak odnos gre skozi vzpone in padce, tako bova tudi midva vsak čas iz te brozge, v kateri sva se znašla," si ves čas ponavljaš. Ti je znano?

"Tokrat je zadnjič …"

Kolikokrat si zamrmrala zgornjo frazo?

Vsi tvoji prijatelji so vedeli, da si utrujena od neštetih pogovorov o končanju zveze ne glede na vse. Ampak potem ti je partner zopet natrosil nekaj izgovorov in znova si se znašla v začaranem krogu.

"Potrebujeva samo čas."

Skupne počitnice, pogovarjanje o tem in kovanje novih načrtov za prihodnost bo ohranilo vajin usodni odnos.

Čas začeli vse rane, a ne rešuje problemov! Veš to?

"Biti bi morala bolj potrpežljiva!"

Potrpežljivost in razumevanje sta temeljna stebra vsake kvalitetne partnerske zveze. Toda pretirana potrpežljivost vodi do obupa in občutkov nezadovoljstva.

"Pomika se skozi težke čase ..."

Začenjaš verjeti, da je zveza pristala tam, kjer je, zato, ker partner brodi skozi krizo. Družinske zadeve, šola, služba in vsak drug izgovor je dovolj dober, da opraviči njegovo obnašanje. Pa se ti to zdi vredu?

"Vem, kaj si resnično želi."

V glavi si velikokrat ustvarimo idejo o osebi, kateri se posvečamo večino našega časa. Kar naenkrat nam ni več mar, kaj oseba počne in kaj dela, prezremo vse njene napake in odpustimo tudi najbolj žaljiva dejanja. Pa je to zdrav odnos?

"Vsi delamo napake ..."

Partnerjeve pomanjkljivosti zanikamo. Pričnemo jih primerjati s svojimi, čeprav primerjava nima nobenega smisla.

"Nihče me ne bo ljubil, kot me ljubi on ..."

Strah je lahko tisto, kar nas drži v nekem odnosu.

Mislimo, da v življenju ne bomo našli nikogar več, ki bi nas bil sposoben ljubiti kot naš zdajšnji partner. Ko se odločimo in zapustimo 'toksičen' odnos, odkrijemo koliko možnosti za ljubezen imamo v svetu. Ljubezen ne pozna meja in vedno nam je na voljo.

"Toda ... ljubim ga."

Ljubiti osebo, s katero se v določenem trenutku nahajamo v odnosu, je lepa stvar. A ko ugotovimo (in si priznamo!), da gre zgolj za navado, je čas za tehten premislek in odmor.

"Nihče ni popoln!"

Precej logično. Vendar pa fraza ne opravičuje, da te nekdo zanemarja ali ti celo škoduje.

Preberi še: Poglej, kaj se zgodi, če partnerja vsakodnevno občuduješ! in Obstaja 5 stopenj ljubezni, a mnogi pari obtičijo na stopnji št. 3

Priporočamo tudi: Fantastična vaja, ki odpravlja ljubosumje in prebuja ljubezen!